Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jednoduché triky pro optimalizaci biologické dostupnosti a terapeutické aktivity kurkumy

Kurkuma je součástí tradiční indické medicíny a využívá se dlouhé roky. Léčí se díky ní mnoho nemocí. Její oddenky pocházejí z rostliny Curcuma Longa. Její účinnou látkou je kurkumin, jeden ze tří známých curcuminoidů, objevuje se v oddenku. Další dva curcuminoidy jsou desmethoxycurcumin a bis-desmethoxycurcumin. Kurkumin má silnou protizánětlivou a antioxidační aktivitu, používá se k léčbě některých vážných zdravotních stavů, například pro léčení chronického zánětu, chronické bolesti nebo též rakoviny.

Nízká biologická dostupnost

Hlavním problémem kurkumy je, že kurkumin v ní má velmi nízkou biologickou dostupnost a tělo jej nedokáže velmi dobře absorbovat. Pokud je kurkumin absorbován, játra se jej vždycky snaží nějakým způsobem zbavit. Nicméně existuje několik tipů a triků, které pomohou zvýšit biologickou dostupnost a absorpci kurkumy. Jaké to jsou?

Černý pepř

Nejvíce známý způsob, jak zvýšit biologickou dostupnost kurkuminu, je využití černého pepře. Ten může zpomalit činnost některých střevních enzymů, což vede ke zvýšené absorpci kurkuminu až na 2000 %. Když tedy vezmete kurkumu, nezapomeňte přidat trochu čerstvého mletého černého pepře.

Zdravé tuky

Kurkumin je látka, která je rozpustná v tucích a nejlépe je absorbována v kombinaci s tuky. Když vezmete kurkumin s některými esenciálními oleji jako například kokosový olej, kokosové máslo, lněný olej, olivový olej a podobně, víc kurkuminu projde střevem a vstupuje do krevního oběhu.

Smíchejte s quercetinem

Quercetin je přírodní chemická látka (flavonoid), která se nachází v mnoha druzích ovoce, zeleniny, zeleného a černého čaje. Tato látka brání enzymu metabolizovat a deaktivovat kurkumin. Pokud je ovoce nebo zelenina červená, fialová či černá, obsahuje právě tuto látku zvanou quercetin.

Teplo zvyšuje biologickou dostupnost

Studie naznačují, že i teplo může zlepšit rozpustnost kurkuminu. Ovšem pozor, také velmi dlouhé ohřívání může zničit kurkumin. Buďte proto opatrní. Přinášíme následující recept, který obsahuje kurkumu, a navíc zajistí také nejlepší absorpci kurkuminu. Co k tomu budete potřebovat?

Ingredience:

  • 1 šálek zeleného čaje
  • 1 šálek bobulí (rybíz, maliny, jahody a podobně)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
  • Organický med, stévia nebo javorový sirup (volitelná složka)

Postup:

Všechny výše zmíněné ingredience vložte do mixéru a pomalu promíchávejte, dokud nebude vše smícháno a nevznikne hladká směs. Můžete přidat stévii, med nebo javorový sirup pro sladkou chuť, ovšem můžete tento krok vynechat. Nápoj je dobré konzumovat ihned poté, co jej připravíte. Díky němu dostanete do těla víc kurkuminu a tím posílíte své zdraví!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button