Jídlo a stravováníNávod

Žít se dá i bez plastů. Malé kroky mohou mít velký dopad

Po Vánocích máte možná pocit, že vám nejen přetéká nějaká ta „pneumatika“ nad opaskem u kalhot, ale nezřídka kdy přetékají i naše odpadkové koše. Je hrozné, kolik odpadu zvládne průměrná domácnost za jediný týden vyprodukovat. Když to takto udělají úplně všichni, znamená to neuvěřitelnou zátěž pro celé odpadové hospodářství i ekosystém. A samozřejmě podobný scénář se možná v trochu menším množství opakuje celoročně.

Plasty všude kam se podíváš

Co uvidíte nejčastěji, když se podíváte na obsah svého koše? Možná to neplatí zcela univerzálně, ale ve většině domácností převládá v odpadu plast – a to ať už ho lidé třídí, nebo ho dávají do směsného kontejneru. Přitom existuje řada způsobů, jak vznik plastového odpadu redukovat. A i malý krok od vás se počítá.

Plasty mají dlouhou životnost, a proto se v přírodě dlouho rozkládají. Velkým problémem je tak enormní množství odpadu vyskytující se po celém světě včetně oceánů. Jenže zde to ani zdaleka nekončí a nebezpečí plastů postihuje doslova každého z nás – drobné částečky rozpadajícího se plastu lze dnes najít úplně všude – v půdě, vodě i i v našich tělech, což může přinášet zdravotní problémy. Tedy jiné alternativy je nutné hledat nejen kvůli přírodě, ale také kvůli nám samotným.

Obaly na pití a jídlo

Zatímco lahví z jiných než plastových materiálů je na trhu nyní již dostatek, krabičky na jídlo jsou zejména z plastu. Přitom právě do jídla se při nevhodném skladování a vyšších teplotách mohou uvolňovat chemické látky. Dají se pořídit i nerezové krabičky, které jsou ale dražší a také těžší. Řešením je jídlo na cesty zabalit. Místo potravinové fólie či papírových ubrousků můžete použít doma vyrobené voskované ubrousky.

Jak na to? Je to vlastně docela jednoduché – budete potřebovat zbytky přírodní savé textilie, 2 lžíce včelího vosku a lžičku kokosového oleje. Vyprané látky roztáhněte na pečicí plech, pokryjte rozdrobeným včelím voskem a kokosovým olejem a dejte do trouby roztopené na 150 až 180 °C. Tání vosku je rychlé a jakmile se vosk roztaví je třeba plech vyndat a ubrousek i s pečicím papírem z něj sundat, aby na něm zůstalo co nejvíc vosku. Nechte vychladnout a máte hotovo. Do takového ubrousku už pak snadno zabalíte téměř cokoliv. Pokud se ušpiní, stačí ho jen otřít vlhkým hadříkem a opětovně používat.

Na nákup bez plastů

Naštěstí už dávno minuly doby, kdy jste u pokladny dostali zcela zdarma třeba deset igelitových tašek. Dnes už se za to platí a většina lidí už dnes také volí jiné, lepší varianty. Když už tašku kupují, většinou vezmou papírovou, anebo si nosí vlastní látkové. Jde jen o to mít jednu vždycky připravenou v kabelce a nečekaný nákup vás nikdy nezastihne nepřipravené. Podobně je dobré se zařídit i co se týká malých mikrotenových sáčků na ovoce, zeleninu a pečivo. Některé řetězce už nabízí tzv. nekonečné textilní sáčky, do kterých můžete nakupovat toto zboží opakovaně a bez ekologické zátěže.

Eko kuchyně

Mnoho zbytečného plastového odpadu tvoří obaly z různých čisticích a mycích prostředků. Většinu z těchto přípravků si můžete snadno připravit doma z několika základních surovin, čímž nejen ušetříte přírodu, ale také svou peněženku. Recepty na čisticí prostředky můžete snadno vyhledat na interentu. Většinou k nim potřebujete základní suroviny jako je soda, ocet nebo kyselina citronová. Taková alternativa je často levnější, určitě ekologičtější a většinou i lépe funguje. Smysluplně nahradit lze i plastové jednorázové předměty denního použití nebo takové, u nichž je plast jednou ze složek.

Žít bez plastů tedy určitě jde, pokud se o to člověk skutečně snaží. Nikdo navíc netvrdí, že musíte být zcela bez plastů do zítřka. Ale každá, i jen malinká změna, se počítá a cení se.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button