Spolupráce

Maca vám vrátí sílu, vitalitu a podpoří hormonální soustavu

Slibuje mládí, vitalitu i afrodiziakální účinky. Pokud vám přesně toto chybí, měla by být maca peruánská nezbytným doplňkem vaší zdravé rutiny. Této rostlince je přezdíváno peruánský ženšen a její popularita po celém světě stále roste. Jak ji můžete využít i vy?

Zajímavostí je, že jde vlastně o košťál, u kterého je jedlý její kořen, jež se vykytuje mnoha odrůdách, od bílé přes žlutou, červenou, fialovou nebo černou. Vyznačuje se velmi zvláštními léčivými vlastnostmi a působí blahodárně na celý náš organismus.

Nejvzácnější odrůda

Maca červená patří mezi nejvzácnější ze všech druhů. Pyšní se vůbec nejbohatším aminokyselinovým složením a také největším obsahem antioxidantů. Mezi její účinky patří především prevence řídnutí kostí, zmenšování prostaty, ale i pozitivní vliv na nervovou soustavu, především na úzkosti a deprese. Má také nejvíce fytonutrientů, což jsou látky, které pomáhají bojovat proti infekcím a virovým onemocněním. 

Proč by vám maca neměla v jídelníčku chybět?

Kořen obsahuje velmi vysoké množství bílkovin, vlákniny, esenciálních aminokyselin, vitamínů A, B, C a dalších látek. Typické jsou pro ni i minerály jako draslík, hořčík, měď, železo, zinek nebo mangan. Je známá jako silný adaptogen. Dokáže pozitivně působit na fyzickou a psychickou vitalitu a ovlivňuje hormonální balanc, zvyšuje výdrž a pomáhá s pamětí. U žen je také ceněným prostředkem k podpoře plodnosti a pomáhá mírnit následky menopauzy.

Ve formě želatiny?

Některé produkty se prodávají také v želatinizované formě. Co to vlastně znamená a která forma je lepší? Proces želatinizace probíhá poté, co se maca rozemele na jemný prášek. Následně se promíchá s vodou, která absorbuje škrob, mírně se zahřívá pod tlakem a daný škrob se rozloží. Výhodou je, že takto připravenou macu mohou konzumovat i lidé s citlivějším žaludkem. Želatinizovaná maca si přitom zachová veškeré živiny a účinky. Zkuste ji i vy!

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button