KrásaNávodZdravé tipy

Jak pečovat o barvené vlasy? Jen tak budou skutečně krásné a zdravé

V dnešní době už má jen málokterá žena čistě přírodní a nikdy nebarvené vlasy. Většinou alespoň jedenkrát za život podlehneme módním trendům a dopřejeme si nějaké oživení vlasů. A mnozí z nás si vlasy barví prakticky celý život. Jenže jak asi tušíte, pro zdraví vlasů to není úplně ideální. I když se v dnešní době složení barvících přípravků značně vylepšilo a už tolik nepoškozují vlasy jako dřív, přesto v žádném případě nemůže být řeč o tom, že by vlasům nějak prospívaly. Vždy je zatěžují, berou jim sílu i lesk a snižují jejich kvalitu.

Každý by si tedy alespoň čas od času měl dát od barevní pauzu, anebo alespoň používat co nejšetrnější prostředky (například šampony). A v zájmu zachování co nejvyššího zdraví vašich vlasů je dobré následovat několik základních doporučení, jak o barvené vlasy pečovat a starat se o jejich zdraví a krásu.

Ptejte se

Pokud si barvíte vlasy poprvé, vždy se svěřte do péče kadeřníka. Nejen že zabráníte vzniku nějaké nechtěné katastrofy, ale právě profesionál vám může poskytnout ty nejlepší rady jak o barvené vlasy pečovat. Na všechno se pořádně vyptejte a dodržujte stanovené instrukce. Pořiďte si speciální produkty, které vašim vlasům dodají potřebné živiny a sílu.

Extra výživa

Barvy většinou vlasům berou vitamíny a hydrataci. A tyto důležité živiny jim musíte vracet zpátky. Jinak se může stát, že budou stále slábnout a mohou začít dokonce vypadávat. Správná výživa vlasů samozřejmě začíná zevnitř, takže se nezapomínejte správně a rozmanitě stravovat a můžete si dopřát i nějaké doplňky stravy zaměřené právě na vlasy. K tomu si navíc dopřejte speciální pečující masky, kondicionéry nebo oleje, které napomohou vlasové regeneraci a budou je chránit zevnitř.

Zapomeňte na kulmy a žehličky

Myslíme to vážně, pokud si nedovedete představit život bez kulmování a žehlení, pak je načase zvážit, co je pro vás důležitější – používání těchto nástrojů nebo zdraví vašich vlasů. Všichni dobře víme, že žár není pro vlasy vůbec dobrý, ale pro barevné vlasy to platí stonásobně. Riskujete opravdu závažné poškození. Zvýší se lámavost vašich vlasů, mohou být zcela vysušení a slabé a bez života. Zkuste hledat způsoby jak dosáhnout požadovaného účesu bez použití žehličky nebo kulmy.

S mytím to nepřehánějte

Čím častěji si vaše vlasy budete mít, tím rychleji se bude barva vymývat. Zkrátíte tak výrazně dobu, po kterou je vaše barva hezká a za pár týdnů budete muset znovu ke kadeřníkovi. Je to zátěž nejen pro vaše vlasy, ale také pro vaši peněženku. Barvené vlasy jsou vysušenější a neměly by tedy vyžadovat tak časté mytí. Zkuste omezit používání stylingových přípravků, které mohou vlasy zbytečně mastit a zatěžovat.

Dopřejte si olejovou péči

Čas od času je dobré dopřát vlasům opravdu intenzivní olejovou péči. Ta je vyživí, povzbudí a bude dostatečně hydratovat, aby opět mohly zazářit v celé své nádheře. Populárním je v dnešní době zejména kokosový olej, ale můžete vyzkoušet i jiné podle vašeho vkusu a potřeb. Olej naneste do vlasů, zakryjte ručníkem a nechte alespoň půl hodiny působit. Poté vlasy řádně umyjte, aby v nich nezbyly žádné zbytky oleje. Pokud se vám to zcela nepodaří na poprvé, postup opakujte, ale vlasy nepřesušte.

Zvažte přírodní cesty

Existují i přírodní způsoby jak podpořit barvu vlasů. Nejznámějším způsobem je barvení hennou, které je poměrně účinné a přináší hezké výsledky. Pro podpoření blond barvy může naopak pomoci heřmánek nebo lopuch a pro tmavé vlasy se nejlépe hodí třeba černý čaj. Možností je nespočet a můžete si být jisti, že vaše vlasy ani trochu nezatíží, na rozdíl od chemických barev.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button