NávodNemoci a komplikace

Syndrom počítačového vidění: Jak obrazovky ohrožují náš zrak?

Náš každodenní život je plný obrazovek, od chytrých telefonů, přes tablety až po notebooky. Realita, v níž pracujeme a komunikujeme, má bohužel negativní vedlejší zdravotní účinky: počítačovou únavu očí, známou také jako syndrom počítačového vidění. Ten ovlivňuje vaše vidění i pocity a může mít vliv i na vaše duševní zdraví.

Pokud trpíte syndromem počítačového vidění, nejste sami. Počítačová oční zátěž postihuje odhadem 75 % lidí, kteří pracují s počítačem, a to zejména osoby starší 40 let. Syndrom počítačového vidění naštěstí není trvalý. Příznaky digitální oční únavy se mohou zlepšit, pokud se naučíte správným návykům při práci na počítači. Pomoci mohou také přírodní doplňky stravy a produkty na zmírnění příznaků suchého oka.

Jaké jsou příznaky počítačové únavy očí?

Mnoho lidí velmi dobře zná pocit unavených očí, které mají, pokud dlouho koukají do monitoru. Jedná se zejména o následující příznaky:

  • suché, svědící, pálící nebo slzící oči
  • únava očí
  • rozmazané nebo dvojité vidění
  • bolest krku, ramen nebo zad
  • bolest hlavy
  • citlivost na světlo

Tyto příznaky mohou ztěžovat práci nebo zábavu prostřednictvím digitálních zařízení. Naštěstí existuje několik strategií, které mohou pomoci.

Co pomáhá při únavě očí z počítače?

Soustředění na obrazovku je pro oči náročnější než soustředění na knihu nebo tištěnou stránku, a to z několika důvodů:

  • snížený kontrast mezi digitálním textem a pozadím
  • odlesky nebo odrazy na obrazovce
  • mírně rozmazaný text na obrazovkách

Výsledkem je vyšší míra namáhání očních svalů. Špatné osvětlení, špatná poloha při sezení a nekorigované problémy se zrakem mohou vaše příznaky ještě zhoršit.

Jedním z nejlepších způsobů, jak zmírnit nepříjemné pocity digitální oční únavy, je omezit čas strávený u obrazovky. To však není proveditelné u každého. Snažte se dělat časté přestávky od obrazovky a měnit pracovní místo u počítače. Zde je několik účinných strategií, které lékaři doporučují pro boj s počítačovou únavou očí.

Dodržujte pravidlo 20-20-20

Pravidlo 20-20-20 je praktickou připomínkou, abyste svým očím dopřáli přestávku. Každých 20 minut se na 20 sekund podívejte na něco vzdáleného 20 stop (cca 6 m). Oči si tak mohou odpočinout a znovu se přizpůsobit intenzivnímu soustředění na obrazovku.

Mrkání

Mrkání je důležité pro zvlhčování očí. Lidé přirozeně mrkají přibližně 15krát za minutu, ale při sledování obrazovky lidé mrknou jen asi pětkrát až sedmkrát za minutu. Nezapomínejte na občasné mrkání, které pomáhá udržovat oči zvlhčené.

Upravte osvětlení a omezte oslnění

Oslnění a odlesky ztěžují čtení na obrazovce počítače. Jasné světlo nebo sluneční odrazy mohou tento jev ještě zhoršit. Používejte proto ideálně stolní lampu, vypněte stropní světla a zatáhněte žaluzie, abyste omezili světlo nad vámi, přímo před vámi a za vámi. Pomoci může také filtr proti odleskům obrazovky.

Nastavení monitoru

Umístěte pracovní místo tak, aby byl monitor od vašeho obličeje vzdálen na délku paže. Horní část obrazovky by měla být mírně pod úrovní očí. Zkuste také zvýšit kontrast v nastavení počítače a upravit jas. V ideálním případě by měla mít obrazovka přibližně stejný jas jako místnost, ve které se nacházíte.

Používejte počítačové brýle

Pokud nosíte brýle, poraďte se se svým optometristou nebo oftalmologem o speciálních čočkách, které mohou snížit namáhání očí. Některé možnosti zahrnují antireflexní povrchovou úpravu a čočky, které jsou vyrobeny pro zaostřování na počítačové obrazovky.

Použití očních kapek

Oční kapky pomáhají obnovit vlhkost očí. Váš optometrista vám může doporučit nebo předepsat určitou značku, případně vám poradí lékař nebo lékárník – řada přípravků se prodává bez receptu.

Je možné se potíží zcela zbavit?

Dobrou zprávou je, že počítačová oční zátěž se dá léčit. Mnoho lidí se cítí lépe poté, co upraví své návyky při práci s obrazovkou a změní uspořádání svého pracovního místa. Pokud jsou vaše příznaky závažné nebo nemizí, je dobré navštívit optometristu nebo oftalmologa. Komplexní oční vyšetření může pomoci určit, zda vaše problémy se zrakem nesouvisejí s jinými očními problémy.

Ke korekci zraku mohou být nutné brýle nebo kontaktní čočky na předpis. Pokud brýle nedokážou napravit zaostření očí, může vám oční lékař doporučit terapii zraku, známou také jako zrakový trénink. Lékař může také diagnostikovat syndrom suchého oka, což je stav, kdy nemáte dostatek slz, které by udržovaly oči vlhké. Léčba syndromu suchého oka zahrnuje používání vhodných kapek a úpravu životního stylu.

Lze léčit únavu očí přírodně?

Nebylo prokázáno, že by následující přírodní doplňky působily proti syndromu počítačového vidění, nicméně mohou mírnit některé související příznaky.

Extrakt z borůvek

Některé studie prokázaly, že borůvkový extrakt snižuje napětí očních svalů u osob používajících monitory a jiné obrazovky. Je možné konzumovat borůvky čerstvé, ale stejně tak se dají využívat různé doplňky stravy, které tento extrakt obsahují.

Omega-3 mastné kyseliny

Studie z roku 2015 zjistila, že omega-3 mastné kyseliny mají určité pozitivní účinky na lidi se suchým okem, které je vyvoláno nadměrným užíváním obrazovek. Omega-3 zlepšily příznaky a snížily suchost oka.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/dry-eye/computer-eye-strain
ZDROJ Obrázku: Autor/ka fotografie: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-kava-notebook-internet-5237982/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button