Jídlo a stravováníNávodZdravé tipy

Neuhasitelná žízeň? Zjistěte, co za tím stojí. Může jí o zdravotní problém

Pravdou ale je, že voda je pro náš život zcela nezbytná. V krajní nouzi dokážete bez jídla přežít až 3 týdny, ale bez vody to nezvládnete více než 3 dny. To už samo o sobě mluví za vše. Pokud tedy máte žízeň, je na místě ihned doplnit tekutiny, protože tělo si tak zoufale žádá o vodu, kterou potřebuje. Není ale normální, abyste žízeň pociťovali prakticky neustále. Pokud to tak je, měli byste se zamyslet, zda s vámi není něco v nepořádku. Konstantní nutnost vody může ukazovat na zdravotní problém.

Chudokrevnost

Pod tento pojem lze podřadit řadu zdravotních potíží souvisejících s krví a krvetvorbou. Jednou z nejobvyklejších forem chudokrevnosti je přechodná chudokrevnost způsobená náhlou ztrátou krve. Tělo se snaží tento stav urychleně napravit, a to i tak, že žádá více a více vody. Tento stav se může typicky týkat třeba žen v období menstruace. Může být tedy v pořádku, pokud ženy v tomto období potřebují více pít. Je-li ale tento stav přetrvávající, bylo by lepší konzultovat situaci s lékařem.

Nízký krevní tlak

Nízký krevní tlak může nastat z mnoha příčin. Některé z nich zahrnují potíže se srdcem, ztrátu krve, endokrinní problémy, silné infekce, alergické reakce, chronický stres nebo špatné stravovací návyky.

Jeden z mnoha příznaků nízkého krevního tlaku je i konstantní žízeň. Je způsobena tím, že se organismus neustále snaží dostat krevní tlak do normálu. Dalšími příznaky je také únava, zamlžené vidění, deprese nebo ztráty vědomí. Nízký krevní tlak je stejně závažný problém jako i jeho opak. Neměl by zůstávat neléčený a rozhodně byste tedx při těchto potížích měli vyhledat lékaře.

Cukrovka

Podle lékařů existují tři typické příznaky cukrovky. Jsou jimi zvýšený hlad, zvýšené močení a silná žízeň. Žízeň je způsobena zvýšeným množstvím glukózy v krvi. Pití více vody pomáhá krev ředit a snižovat koncentraci glukózy.

Společně s výše zmíněnými symptomy je pro nemocné cukrovkou typická i velká únava, ztráta váhy, špatně se hojící rány a zamlžené vidění. Pokud tyto příznaky máte, je to rozhodně důvod jít k lékaři. Neléčená cukrovka může být cestou k vážným zdravotním komplikacím.

Diuretika

Berete aktuálně nějaké léky? Pokud ano, je načase konečně si přečíst i jejich příbalové letáky. Řada léků má jako vedlejší účinek i močopudnost. To znamená, že odvádějí vodu z těla a vy jste pak žíznivější, než kdy dřív. Nejedná se o zásadní problém, ale je nutné o tom vědět, protože pak chápete, že musíte vodu častěji doplňovat a jednoduše pít více, aby vaše tělo fungovalo tak, jak má.

Podobný problém může snadno postihnout i milovníky kávy, protože právě káva má silné močopudné účinky. Na každý hrnek kávy byste tedy měli vypít stejné množství vody, abyste zabránili dehydrataci.

Co pít?

Voda je životodárná tekutina a měla by tedy tvořit většinu z toho, co vypijete. Ideální je pít čistou vodu bez bublinek, občas si můžete dopřát i zelený nebo ovocný čaj. S bylinkovými čaji buďte opatrní, jsou prospěšné, ale dávkování by se mělo přesně dodržovat. Některé bylinky také úplně nejdou dohromady a společnou konzumací si můžete přivodit nepříjemné potíže.

Vyhněte se všem slazeným limonádám a pozor i na džusy. Ty kupované jsou plné cukru. Pokud už si chcete dopřát ovocnou šťávu, dejte si tu čerstvě vymačkanou a vždy ji nařeďte vodou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button