Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Nové metody kouření nejsou o nic lepší než klasická cigareta. Zdravotní rizika nelze podceňovat

Být kuřákem dnes už není in – tedy alespoň ne tím klasickým. Stejně tak už dávno nejde poznat kuřáka jen prostřednictvím nesnesitelného zápachu, který se od něj line všemi směry. Je totiž faktem, že klasické cigarety jsou na ústupu a dnes se nikotin daleko častěji využívá spíše v jiných formách. Výhodou a zároveň nevýhodou moderních metod je, že se dají dobře utajit, což ale může být nebezpečné zejména s ohledem na možné zneužívání dětmi.

Zapomeňte na klasické doutníky, dýmky či cigarety. V posledních letech je trh otevřený škále nových produktů. Namísto kouření si tak můžete zavapovat nebo třeba „jen“ zažvýkat. Do širšího povědomí se dostaly zejména vaporizéry nebo elektronické cigarety, ale také nikotinové sáčky či produkty na bázi zahřívaného tabáku. Jenže pozor, nejsou tak bez rizika, jak by se na první pohled mohlo zdát!

Elektronické cigarety

Tyto druhy cigaret se nekouří, ale vapují. Jak to funguje? Jednoduše se v nich zahřívá tekutina na teplotu kolem 100 °C a z přístroje nevychází kouř vzniklý spalováním, nýbrž spíše aerosol připomínající páru. Tato tekutina je tvořena obvykle propylenglykolem, glycerinem, vodou, různými příchutě nebo nikotinem. Je však pravdou, že ani elektronická cigareta nutně nikotin obsahovat nemusí – volba je jen na vás, podobně jako i volba příchutě.

Jsou opravdu méně nebezpečné?

V e-cigaretách sice nedochází ke spalování tabáku, a mohou být tedy méně rizikové, ale neplatí to tak jednoznačně. Existuje také speciální skupina elektronických cigaret pro ty, kdo chtějí s kouřením přestat. Dá se v nich totiž regulovat množství nikotinu, takže můžete svou spotřebu postupně snižovat, až následně skončíte zcela na nule. Jenže průzkumy ukazují, že to bohužel nefunguje tak skvěle, jak bychom se mohli domnívat. Výsledky nejsou příliš přesvědčivé a pokusit se odvykat pomocí e-cigaret tedy rozhodně nelze doporučit.

Trh se stále vyvíjí

Novějšími generacemi e-cigaret jsou vape mody a různě velké POD systémy. Platí, že vapování je aktuálně velmi cool, zejména díky nepřebernému množství příchutí a variant, které se nabízí. Dále je to také atraktivní design a pocit dospělosti, který z vapingu dělá trend mladé generace. Ale závislost na nikotinu u nich může vzniknout stejně rychle jako u klasické cigarety. Navíc se používají nenápadně a nezapáchají, takže rodiče často ani nevědí, že jejich děti něco takového užívají.

Nikotinové sáčky

Mezi nové produkty patří i nikotinové sáčky. Ty koupíte v plastové krabičce ve tvaru puku. Následně se tyto sáčky vkládají do úst a při žvýkání se z nich uvolňuje nikotin s příchutí. Nemají v sobě tabák, ale kromě nikotinu v nich najdete také vodu, vlákna celulózy, aromata, zahušťovadla, sladidla, škroby a konzervanty.

Nedochází v nich však k žádnému spalování, takže alespoň v tomto ohledu nejsou rizikem. Naopak značné nebezpečí představují s ohledem na to, jak snadno díky nim vzniká závislost na nikotinu. U dětí navíc velmi snadno hrozí riziko předávkování či otravy.

Sáčky jsou oblíbené zejména jako prostředek ke zvýšení soustředění nebo výkonu – v prvních minutách užívání k tomu skutečně dochází, ale dříve nebo později se dostaví naopak útlum a únava. Zatím nejsou sáčky regulovány a jejich spotřeba roste. Děti navíc často netuší, jaká jsou jejich rizika.

Zahřívaný tabák

Na bází zahřívání tabáku fungují produkty IQOS, GLO a PLOOM. Nejedná se o e-cigarety, ale spíše jde o elektronická zařízení, která obsahují tabák a ve srovnání s výše uvedenými produkty se nejvíc podobají klasickému kouření. To znamená, že představují i přibližně stejnou míru rizika. Tyčinky podobné cigaretě se vkládají do pouzdra, kde se zahřívají až na teplotu okolo 350 °C, tedy těsně pod teplotou hoření. Následně vznikají výpary, které jsou cítit víc než aerosol u e-cigaret a obsahují mnohem víc toxických látek. Jsou velmi návykové a závislosti se skutečně dost obtížně zbavuje.

Rizika jsou vysoká

Všechny uvedené formy kouření je rozhodně nutné považovat za škodlivé. Nelze v žádném případě říct, že by bylo v pořádku takto užívat nikotin. Samozřejmě stále platí, že nejškodlivější a nejnávykovější jsou klasické cigarety a tradiční formy kouření, ale je potřeba si dát velký pozor i na moderní alternativy. Zejména zahřívaný tabák představuje minimálně stejně vážné riziko. Vysoké riziko závislosti nesou také nikotinové sáčky a nejméně rizikové jsou e-cigarety a další druhy vaporizérů, i když ani u nich nelze hovořit o tom, že by byly bezpečné.

ZDROJ: https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/e-cigarettes-vaping/what-do-we-know-about-e-cigarettes.html, Aktin.cz, prozeny.cz
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Rafael Barros: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-rozostreni-stojici-uces-2608332/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button