NávodNemoci a komplikace

Boj s choroboplodnými zárodky v domácnosti: Vyzrajte na 6 nejnebezpečnějších míst a zajistěte dokonalou čistotu

Udržování čistoty a hygieny v domácnosti se netýká jen viditelných povrchů. Často přehlížíme místa v našich domovech, která se stávají živnou půdou pro bakterie a viry. V tomto článku identifikujeme šest nejvíce ohrožených míst v domácnostech a uvedeme účinné strategie jejich čištění a dezinfekce, které podpoří zdravější životní prostředí pro vás i vaši rodinu.

1. Kuchyňská houbička a utěrka

V kuchyňských houbičkách a utěrkách na nádobí, které se často používají k utírání povrchů a mytí nádobí, se může nacházet šokující množství bakterií. Vlhká a porézní povaha těchto předmětů vytváří ideální prostředí pro rozvoj bakterií.

Kuchyňské houbičky a utěrky na nádobí denně dezinfikujte tak, že je asi dvě minuty necháte odstát ve vroucí vodě nebo je necháte projít horkým cyklem v myčce na nádobí. Pravidelně je vyměňujte, abyste zabránili hromadění bakterií. Záleží vždy na konkrétním materiálu hadříku či utěrky – některé jsou takto opakovaně využitelné, jiné se čistit nedají a jen třeba je po pár dnech nahradit novými. S ohledem na přírodu je samozřejmě nejlepší využívat opakovaně použitelné utěrky a houbičky, ale o to více je třeba dbát na jejich čistotu.

2. Dřezová baterie a úchyty v koupelně

Koupelna, která je často vnímána jako prostor čistoty, může být ve skutečnosti častým místem výskytu bakterií. Rukojeti baterií a povrchy umyvadel, kterých se často dotýkáte špinavýma rukama, jsou živnou půdou pro škodlivé bakterie, jako je E. coli a stafylokoky.

Každý den proto pečlivě otírejte rukojeti baterií a povrchy dřezů dezinfekčním čisticím prostředkem nebo směsí vody a octa. Vyzvěte členy rodiny, aby si důkladně myli ruce, a omezili tak přenos bakterií na těchto místech. Může se vyplatit mít vždy poblíž antibakteriální sprej, kterým lze povrchy snadno ošetřit.

3. Dálkové ovládání televize a další elektroniky

S dálkovými ovladači, chytrými telefony, tablety a dalšími elektronickými zařízeními manipuluje během dne více lidí. Toto neustálé používání z nich činí dokonalé místi pro šíření bakterií a virů.

Pravidelně dezinfikujte elektronická zařízení pomocí ubrousků s obsahem alkoholu nebo směsi vody a isopropylalkoholu. Dbejte na dodržování pokynů výrobce pro čištění, aby nedošlo k poškození zařízení.

4. Rukojeť dveří chladničky

Rukojeti dveří chladničky se často dotýká každý člen domácnosti, přesto je při běžném čištění často opomíjena. Proto při běžném večerním úklidu, kdy například dáváte nádobí do myčky nebo utíráte linku, pamatujte také na rukojeť chladničky. Stačí ji otříti dezinfekčním hadříkem a bakterie nebudou mít žádnou šanci. Na chladničce mohou zůstávat i velmi nebezpečné stopy bakterií ze syrového masa, a proto je zásadní toto nepodceňovat.

5. Vypínače světel

Vypínačů světla se dotýkáme několikrát denně, přesto je zřídkakdy čistíme, což z nich činí hlavní živnou půdu pro bakterie. K pravidelnému čištění vypínačů světel používejte dezinfekční sprej nebo ubrousky. Zvažte přidělení speciální utěrky z mikrovlákna na čištění vypínačů, abyste zabránili křížové kontaminaci. Zaměřte se pak zejména vypínače na toaletě a v koupelně. Právě zde se jich samozřejmě běžně dotýkáme kontaminovanýma rukama, což je velký problém a riziko pro přenos nemocí. Pokud navíc toaletu používají i návštěvy a další lidé, je riziko ještě mnohonásobně vyšší.

6. Klávesnice a myš počítače

Práce nebo studium z domova znamená delší dobu strávenou používáním počítačové klávesnice a myši. Tyto předměty mohou časem shromažďovat částečky jídla, prach a bakterie. Před tím, než se pustíte do čištění, odpojte periferní zařízení počítače. Klávesnici a myš jemně otřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna. Pro důkladnější čištění použijte stlačený vzduch k odstranění nečistot mezi klávesami.

Udržování domácnosti bez bakterií vyžaduje věnovat pozornost i těm nejčastěji přehlíženým místům. Pravidelným čištěním a dezinfekcí těchto šesti nejzákeřnějších míst můžete výrazně snížit riziko šíření škodlivých bakterií a virů. Zařazení těchto strategií do rutinního úklidu přispěje nejen ke zdravějšímu prostředí, ale také zajistí klid vám i vaší rodině. Nezapomeňte, že klíčem k udržení těchto ohnisek bakterií pod kontrolou a k zajištění toho, aby váš domov zůstal bezpečným útočištěm, je důslednost a pravidelnost. Jakmile si vytvoříte návyk, uvidíte, že to skutečně není moc práce navíc.

ZDROJ: https://www.healthline.com/brand/6-germiest-spots-in-school-and-what-to-do
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Edward Jenner: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-zena-voda-mokry-4031825/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button