DetoxikaceJídlo a stravování

Sinice pro zdraví. Spirulina může být esem vašeho zdravého stravování

Tipy na různé superpotraviny se to na internetu jen hemží. Víte ale, že existuje jedna, kterou za ideální jídlo 21. století označila dokonce Světová zdravotnická organizace? Jde o řasu jménem spirulina. Má totiž unikátní komplex důležitých nutričních látek, které můžete využít nejen k posílení imunity, ale i k hubnutí nebo celkovému ozdravení organismu.

Kde se spirulina bere?

Jedná se o sladkovodní sinici. Skládá se až ze 60 % z bílkovin, dále obsahuje esenciální mastné kyseliny a minerály (železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, selen, sodík, chrom). Nechybí ani velmi slušná zásoba vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B7, B8, B12, D, E, K) a spousta důležitých esenciálních aminokyselin. Už jen podle toho asi tušíte, že jde skutečně o velmi prospěšnou potravinu a možná si kladete otázku, proč ji ještě nemáte zařazenou ve svém jídelníčku.

K čemu všemu lze spirulinu využít?

Detoxikace

Nejdůležitější aktivní složkou spiruliny je fykocyanin. Ten jí dává typickou modrozelenou barvu, ale zároveň je to velmi silný antioxidant. Potlačuje produkci zánětlivých látek a omezuje alergie i záněty chrupavek a kloubů. Chlorofyl zase skvělé pomáhá detoxikaci organismu. Dokáže totiž na sebe vázat těžké kovy, nejvíc působí ve střevech, a díky tomu se pak může čistit zbytek těla.

Pro sportovce nepostradatelná

Spirulina se pyšní také významným stimulačním efektem. Ten oceníte zejména při vyčerpání a před fyzickým výkonem nebo při regeneraci. Dodá vám dostatek energie a působí podobně jako kofein, nicméně bez vedlejších účinků. Obsahuje i železo a betakaroten, které podporují okysličení krve, a tedy i fyzickou vytrvalost. Skvělé je, že tento zdroj bílkovin si bez výčitek mohou dopřát i zapřisáhlí vegané. Dodá jim i velmi důležitý vitamin B12, který je jinak přítomný pouze v živočišných produktech. Jeho vstřebatelnost však není veliká, takže není možné považovat spirulinu za dostatečný zdroj, a i tak je třeba tento vitamín uměle doplňovat.

Pro dietáře

Každý, kdo chce hubnout, jistě už zná poučku, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin zvyšují výdej energie a umožňují snáze dosáhnout pocitu nasycení. K tomu však spirulina navíc obsahuje i aminokyselinu fenylalanin, která potlačuje chuť k jídlu. Řada studií již prokázala, že pokud budete spirulinu konzumovat před jídlem, dokáže snížit množství zkonzumované potravy až o 22 procent. Při hubnutí se tedy vyplatí užívat 2 až 5 g spiruliny rozmíchané ve vlažné vodě. Dávku si dopřejte asi 15 až 20 minut před jídlem po dobu čtyř až šesti týdnů a poté si dejte pauzu, není vhodné spirulinu užívat dlouhodobě.

Výživa pro krásu

Nejen že vám pomůže udržet si štíhlou postavu, ale pečuje i o vzhled vlasů a pleti. Obsažené antioxidanty zpomalují stárnutí pleti a aminokyseliny zlepšují elasticitu. Betakaroten napravuje škody napáchané slunečním zářením a vysoký obsah bílkovin podporuje syntézu keratinu, látky, která je nezbytná pro krásné a silné vlasy. Zelený prášek si tedy můžete přidat jako bonusovou složku do masek na pleť či na vlasy.

Vařte zdravěji

Pokud se vám nechce polykat doplňky stravy, ale živiny chcete získávat rovnou ze své stravy, zkuste zapojit do vaření i spirulinu. Přidejte si práškovou sinici do jídla – ale ne do horkých pokrmů, jelikož teplem se živiny ničí. Není dobré ji také kombinovat s kyselými potravinami, které také snižují její účinnost. Ideální je třeba do smoothie, zálivek či pomazánek.

Kde ji sehnat?

Při výběru se zaměřte na bio produkty s jasným původem, jelikož sinice mají úžasnou schopnost vstřebávat znečišťující látky z okolního prostředí. Stačí tedy, aby spirulina pocházela ze znečištěných vod, a máte zaděláno na problémy. I když je spirulina skvělá, nezapomínejte také, že není vhodná pro každého: pozor by si měli dát lidé, kteří trpí fenylketonurií, selháním ledvin nebo poruchami metabolismu železa.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button