Cukrovka je v dnešní době jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob. Za nárůst nemocných může jen a jen špatný životní styl a nevhodný způsob stravování. Každý druhý člověk je dnes cukrovkou ohrožen. Neznamená to nutně, že jí musí onemocnět, ale riziko je velké a rozhodně by se nemělo podceňovat. Proto je neustále nutné myslet na to, že jsme za naše zdraví zodpovědní a že to, že onemocníme, je z části i vinou špatné životosprávy.
Cukrovka není jen nemoc, která vyžaduje omezení některých jídel a úpravu životního stylu. Problém je i v tom, že tato nemoc postupně ovlivňuje i další orgány, což může vést k rozvoji dalších chorob. Mezi typická onemocnění, která vznikají jako následek cukrovky patří:
- Kardiovaskulární onemocnění
- Vysoký krevní tlak
- Poškození očí
- Selhání ledvin
A přitom často stačí i drobné změny, které mohou vést k pozitivním výsledkům a mohou vás ochránit před rizikem vážných chorob. Nutné je především vyhnout se konzumaci hotových jídel a všech potravin s vysokým obsahem cukru, soli a tuku. Je nezbytné konzumovat velké množství zeleniny a zdravých obilovin, které podporují dobré zažívání a obsahují hodnotné živiny, které nám dodávají energii a všechny látky, které naše tělo potřebuje. Mezi tyto prospěšné potraviny řadíme především:
- vaječné bílky
- chia semínka
- vlašské ořechy
- mandle
- lněné semínko
Mnoho lidí také doporučuje brát různé doplňky stravy, ale ty by nikdy neměly být náhradou pestré stravy s vysokým obsahem vitamínů a živin. Doplňky stravy by se měly brát pouze krátkodobě k překlenutí období, kdy není rozmanitá strava z nějakého důvodu možná.
Jakou zeleninu jíst?
Určité druhy zeleniny dokáží regulovat hladinu cukru v krvi a doporučují se tedy jako účinná prevence cukrovky i jako prostředek jak s nemocí bojovat přírodní cestou.
Mrkev a další kořenová zelenina
Mrkev je velice chutnou a nesmírně zdravou zeleninou. Podobně i jako jiné druhy kořenové zeleniny obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které se podílí na zdravém fungování celého organismu. Mrkev obsahuje například vitamín A, který je nezbytný pro zdraví očí a chrání je před poškozením. Mrkev se dá jíst syrová ve formě salátů nebo i v polévkách či jinak vařená. Zařaďte do své stravy hodně kořenové zeleniny a máte jistotu, že děláte něco dobrého pro své zdraví.
Okurka
Okurka je skvělou zeleninou zejména v letním období, protože příjemně osvěžuje a dodává tělu hydrataci. Pomáhá udržovat hodnoty inzulínu a zabraňuje tak stoupání hladiny krevního cukru. Má vysoký obsah vlákniny a podporuje také oběh krve. Ideálně by se měla jíst syrová. Můžete si ji třeba připravit i ve formě smoothie s jinou zeleninou nebo si připravte studenou okurkovou polévku.
Ibiškovec
Ibiškovec patří v našich končinách k méně známým potravinám. Jedná se vlastně o nezralé plody rostliny pocházející původem z Indie. Tyto plody jsou jedlé a chutné a obsahují velké množství živin. V indické kuchyni se vaří na různé způsoby, ale dá se jíst i čerstvý. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, a tím pomáhá i diabetickým pacientům.
Rajčata a další bobulovité plody
Rajčata patří k velice oblíbeným druhům zeleniny. Mají příjemnou bohatou chuť, jsou šťavnatá a dobře dostupná. Pokud máte možnost, můžete si rajčata snadno vypěstovat i na balkoně nebo venku na záhonku. Takové plody jsou pak zaručeně bez pesticidů a jiných nebezpečných látek. Rajčata mají minimum kalorií a sacharidů, což je pro diabetiky neméně důležité. Pomáhají také při hubnutí a tělu dodávají řadu nezbytných vitamínů a živin. Použít je můžete do salátů nebo si z nich připravit polévky či omáčky. Přebytek rajčat můžete třeba i zavařit na zimu a mít zásobu vitamínů i do chladného období.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.