CvičeníJídlo a stravováníPéče o tělo

Alkohol a zdravý životní styl: Mohou jít ruku v ruce?

Po dlouhé zimě se zase otepluje a brzy přijde čas, kdy bude jistě fajn dát si po výletě na kole vychlazené pivo nebo si večer s přáteli okořenit nějakým chutným drinkem. Všichni ale víme, že alkohol není dobrý ani pro zdraví, ani pro vaši kondici, ale čas od času přece nemůže uškodit – nebo může? Můžeme si alkohol bez výčitek dopřát, i když nechceme přibrat na váze, či se dokonce snažíme zhubnout?

Zásoba kalorií

Alkohol se řadí mezi makroživiny. To znamená, že v sobě nese velkou zásobu energie. Na 1 g alkoholu připadne až 29 kJ (cca 7 kcal), čímž se hned po tuku s 37 kJ/g (9 kcal/g) stává druhou energeticky nejbohatší živinou. Cože? Vždyť je to jen pití! Bohužel, je to tak.

Proto lze v podstatě bez okolků říct, že alkohol k hubnutí spíše nepatří, a to i proto, že má tendenci zvyšovat naši chuť k jídlu a snižuje také spalování tuků. Je tedy pravda, že alkohol může naše snahy zhubnout skutečně dost zásadně brzdit. Nicméně v malém množství a se správnou stravou můžeme i při jeho občasné konzumaci zhubnout, nebo si váhu alespoň udržet.

Pokud se chceme přibírání na váze vyhnout, je dobré pamatovat na to, že po jeho vypití přijalo naše tělo tzv. prázdné kalorie, které tělu z hlediska živin nic nedodávají. Tyhle kalorie je pak nutné nějak spálit, protože jiné využití nenajdou. Je tedy nutné buď tenhle příjem vyběhat, anebo jednoduše ubrat někde jinde.

Pokud už si tedy chcete skleničku dopřát, je lepší vyhýbat se klasickému i ovocnému pivu, míchaným koktejlům či oblíbeným kombinacím alkoholu se sladkou limonádou.

Kolik energie přijmete v nejčastějších alkoholických nápojích?

  • 0,5 l piva = 200 kcal (840 kJ) 
  • 2 dcl bílého vína = 140 kcal (588 kJ)
  • 2 dcl červeného vína = 114 kcal (480 kJ)
  • 5 cl vodky nebo rumu = 96 kcal (403 kJ)
  • 5 cl whisky = 105 kcal (441 kJ)
  • 5 cl tequily = 97 kcal (407 kJ)
  • Gin s tonikem = 120 kcal (504 kJ)
  • Mojito = 170 kcal (714 kJ)

Vyplatí se vždy vybírat alkoholický nápoj, který obsahuje co nejmenší množství cukru. Mezi ně patří suchá vína, šampaňské a kvalitní destiláty – whisky, brandy, martini, tequilla. Pivo podporuje vznik útrobního (viscerálního) tuku, ale přispívá také k ukládání tuku v oblasti břicha. Pro fitness účely to tedy nikdy nemůže být ideální nápoj.

Svaly a hormony

Pokud usilujete o budování svalové hmoty, není pravidelné pití alkoholu ničím, čemu byste měli holdovat. Alkohol totiž v lidském těle způsobuje úbytek růstového hormonu a také testosteronu. Tím se omezuje produkce dvou nejdůležitějších hormonů, které hrají klíčovou úlohu v budování svalů. 

U žen je situace trochu lepší, protože u nich naopak alkohol hladinu testosteronu zvyšuje, takže mohou být fyzicky výkonnější. Alkohol mimo jiné snižuje proteosyntézu v buňkách svalových vláken. Proto může konzumace alkoholických nápojů do jisté míry zpomalit regeneraci svalů po tréninku a zapříčinit tak vyplavení důležitých minerálů a vitaminů z těla.

Jisté také je, že alkohol zvyšuje hladinu kortizolu v těle. Jedná se o stresový hormon. Jeho nadbytek má negativní účinky, jimiž jsou právě přibývání na váze, ukládání tuku zejména v oblasti břicha či ztráta svalové hmoty a síly. Pít tedy alkohol na smutek se rozhodně nevyplácí, hned z několika důvodů.

Před konzumací alkoholu se najezte

Spousta lidí si myslí, že kalorie z alkoholu se vždy musí uložit. To ale není nutně pravda – vždy bude klíčovou roli hrát celkový příjem. Pokud se normálně stravujete zdravě a vyváženě, nemusí s vámi občasná konzumace alkoholu vůbec nic udělat. Jestliže si ale pravidelně dopřáváte nejen alkoholové dýchánky, ale ještě je doplníte konzumací tučného a nezdravého jídla, přibírání se rozhodně nevyhnete.

Je však třeba počítat s tím, že když pijeme, více jíme. Alkohol totiž obsahuje jednoduché sacharidy a má vysoký glykemický index. To znamená, že po jeho vypití dramaticky vzroste hladina cukru, což zapříčiní vyšší reakci inzulinu a následný propad hladiny krevního cukru, která s sebou přináší hlad a chuť na něco dobrého. Proto platí, že před pitím je vhodné se dobře najíst a dopřát si zejména stravu bohatou na bílkoviny.

Co znamená občas a s mírou?

I zde bylo několikrát řečeno, že dopřát si čas od času trochu alkoholu neškodí. Ale co to přesně znamená? Za pití alkoholu v malé míře bývá obecně označováno užití maximálně jednoho tzv. standardního alkoholického nápoje denně. Maximální denní příjem alkoholu by neměl překročit 20 gramů u mužů a 10 gramů u žen. 

Co si pod tím představit?

  • 10 gramů alkoholu představuje zhruba 125 ml vína, 0,3 l piva nebo 40 ml tvrdého alkoholu.
  • 20 gramů alkoholu představuje zhruba 250 ml vína, 0,5 l piva nebo 60 ml tvrdého alkoholu.

Otázkou ale zůstává, kolik alkoholu si můžeme dát nárazově. Obecně se uvádí, že u mužů je tato hranice na 21 jednotkách týdně, u žen na čtrnácti. To znamená, že pánové by si teoreticky mohli dát jednou za týden v hospodě 8 piv a ženy asi litr vína.

Nárazová konzumace je ale pro naše tělo určitě horší než občasné mírné popíjení. Čím více naráz vypijeme, tím větší potíže má tělo s metabolizací tuků v játrech. Vysoké množství alkoholu se v těle odbourává velmi dlouho – což má vliv nejen na vaši výkonnost celý další den, ale také na všechny ostatní procesy v těle.

Může být alkohol i zdravý?

O tom, že alkohol tělu škodí, není třeba více mluvit, to je jasné snad každému. Především ohrožuje játra, střeva, srdce, imunitu a také naše mozkové buňky. Může také vést k psychickým nemocem, neplodnosti, rakovině či potížím s pamětí.

Najdeme však na něm i nějaká pozitiva? Někteří lékaři totiž tvrdí, že mírná konzumace alkoholu působí příznivě třeba na kardiovaskulární soustavu (zejména víno). U piva se zase hovoří o obsahu vitamínu B nebo hořčíku. Oblíbeným lékem je u nás také slivovice. A dokonce i v jejím případě doktoři připouštějí možné pozitivní účinky, opět ale v přiměřeném množství.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button