NávodPéče o tělo

Jste po ránu unavení? Zkuste tyto tipy a nastartujte svůj den plni energie

Spánek by měl být zásadní prostředkem, jak se cítit dobře a plni energie. Měl by nám umožňovat odpočinout si jak po psychické, tak po fyzické stránce. Je proto poměrně ironické, že po dlouhém spánku se probudíme často ještě unavenější než předtím. Dokonce se nám může stát, že se ráno probudíme zrovna v tak nevhodnou chvíli, že nás bude ranní únava provázet klidně až do odpoledne. Je jasné, že v takové kondici bude naše pracovní efektivita a psychická pohoda docela špatná. Jak je tedy možné, že nám spánek někdy vůbec nepomáhá? A jak spát, abychom si skutečně odpočinuli? Ranní únava rozhodně není nevyhnutelná – díky těmto tipům ji zvládnete snadno překonat.

Každé ráno se sklenicí vody

Ideální je kohoutková nebo minerální voda, ale stejně dobře poslouží i neslazený čaj nebo voda s citronem. Na přesném složení příliš nezáleží, ale klíčové je ihned po ránu přijmout dostatečné množství tekutin. Není totiž nic neobvyklého, když se ráno probudíte v částečně dehydratovaném stavu, což může následně vést k mírným bolestem hlavy či k únavě. Během noci totiž jen dýcháním vyloučíme asi 400 ml vody. Proto je důležité se ihned po probuzení dobře napít a zahnat únavu vodou.

Nacvičte vstávání bez budíku

Možná se to zdá na první pohled nereálné, ale buzení budíkem není pro naše tělo a celkovou pohodu ideální. Při spánku totiž procházíte různými fázemi spánkových cyklů a pokud vás budík nachytá zrovna v té hlubší části, nebude se vám vůbec snadno vstávat ani po osmi hodinách spánku. Jak se ale naučit budit se bez budíku? Klíčová je samozřejmě pravidelnost a rutina. Pokud budete vstávat každý den ve stejný čas a večer usínat v podobnou hodinu, tělo by si po nějaké době mělo na tento režim zvyknout a začít se budit samo. Nastavte si budík každý den na stejnou hodinu a nechte své tělo pochopit režim, kterým chcete, aby fungovalo. Pokud bude spánek dostatečně dlouhý, uvidíte, že časem pochopí, co po něm chcete.

Z postele pod studenou vodu

Pro mnoho lidí je ranní opláchnutí vodou zásadní pro probuzení. Není tedy nutně potřeba sprchovat se ledovou vodou, klidně postačí si studenou vodou řádně umýt obličej a ruce. Studené sprchy jsou již pro pokročilé, ale pokud si troufáte, určitě vás to ráno probudí a příjemně nastartuje. Začněte ale postupně, otužování by měl být spíše pomalý proces.

Dobře a kvalitně se najezte

Každému vyhovuje něco jiného, a tak není třeba řídit se učebnicovými příklady fitness snídání podle všelijakých výživových poradců. Zkuste raději vypozorovat, co vám ráno skutečně vyhovuje a dodává vám to energii. Máte raději větší snídani, nebo preferujete menší porci a po pár hodinách si dáte ještě svačinu? Funguje se vám lépe po sladkých, nebo slaných snídaních? Pozorujte a hledejte spojitosti mezi tím, co jíte, a vaší náladou a energií.

Káva vás nespasí

Možná to zní překvapivě, ale spoléhat se ráno jen na šálek silné kávy není ideálním řešením. Tělo si totiž na ranní kofein postupně zvykne a po čase na vás tento nakopávač přestane působit. Raději se snažte obejít se hned po ránu bez kávy a první šálek si dejte až třeba 1–2 hodiny po probuzení. Možná na sobě zjistíte, že ranní souboj s únavou budete časem zvládat daleko lépe.

Myslete na dostatečnou dobu spánku

Můžete se ráno snažit sebevíc, ale jestliže budete mít dlouhodobě nedostatečnou dobu spánku, žádné rituály vás nezachrání. Tělo tak nikdy nebude moci fungovat na maximální výkon. Proto byste si stále měli hlídat základní pravidla, která znamenají kvalitní a vydatný spánek. Ideální doba spánku pro dospělého člověka činí asi 7–9 hodin. Důležité je nejen jak dlouho spíte, ale také kde. Měli byste spát v zatemnělé a klidné místnosti, kde vás nic nebude rušit.

ZDROJ: https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-wakeup-tips

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Ron Lach ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button