Jídlo a stravováníKrásaNávodZdravé tipy

Zářivý úsměv díky zdravé sklovině. Víte, jak o ni správně pečovat?

Kdo by nechtěl mít krásné bílé zuby. Možná si myslíte, že za za tajemstvím bílých zubů vždy stojí bělící přípravky nebo umělý chrup. Není to ale vždy pravda. Hollywoodské hvězdy si možná běžně nechávají zuby nahradit, ale obyčejní lidé musí o své zuby pečovat. A právě správná péče o zuby je klíčem ke krásnému a zářivému úsměvu.

Celý stav dutiny ústní ovlivňuje i vizuální efekt, jakým naše zuby působí na okolí. Je nutné mít zdravé dásně a také rovný chrup, ale nejdůležitější je stav skloviny. Právě ten nejvíce rozhoduje o tom, zda jsou naše zuby bílé či zažloutlé a zda jsou naše ústa plná kazů nebo zdravých a silných zubů. Pečujete o svou sklovinu tak, jak si zaslouží? Víte, co jí prospívá, a co naopak škodí? Začnete svou pouť za krásným úsměvem ještě dnes díky těmto několika tipům.

Co je zubní sklovina?

Zubní sklovina je tenká vrstva na povrchu zubu, která patří vůbec k tomu nejtvrdšímu, co je v našem těle. Chrání naše zuby před mechanickým poškozením, ale také působením kyselin a jiných agresivních látek. Problémem ale je, že sklovina se sama neobnovuje. Jak si ji jednou zničíme, již se nám zpět nevrátí. Musíme tedy o ni pečovat již od mala a pečlivě ji střežit, aby si svou sílu zachovala po celý život.

Pozor na kyselé potraviny

Zubní sklovině velmi škodí kyselé potraviny. Typickým příkladem jsou například citrusy, ale problém je i jakékoliv jídlo s octem nebo cukrovinky s kyselou příchutí. Pro zdraví vašich zubů byste se těmto potravinám měli vyhýbat. Omezte přísun kyselých jídel na minimum a své sklovině tím velmi pomůžete. Pokud už kyselé jídlo jíte, pak jej nezapomeňte zapít velkým množstvím vody, abyste kyselé prostředí v ústech alespoň trochu zmírnili.

Zlaté pravidlo

Znáte zlaté pravidlo péče o zuby? Je docela jednoduché – kartáček, nit a ústní voda. Tyto tři věci jsou ke správné péči o zuby zcela nezbytné. Pokud používáte například jen kartáček na zuby, je vaše péče o zuby zcela nedostatečná a na kvalitě skloviny se to dřív nebo později projeví.

Čištění zubů s pomocí kartáčku a pasty je důležité pro odstranění povrchového znečištění a bakterií, ale teprve zubní nit v kombinaci s ústní vodou pronikne do míst, kam se kartáček nemá šanci dostat. Vše zubní péče by tedy vždy měla zahrnovat všechny tři kroky.

Skřípání zubů

Chronické skřípání zubů je vážné onemocnění, které přímo ovlivňuje stav skloviny. Vzniká většino zcela nevědomky, typicky třeba ve spánku. Svaly úst se neustále stahují a projeví se to sotva slyšitelným skřípáním zubů. Během toho se však velmi významně poškozuje vaše sklovina, a proto byste tento stav neměli brát na lehkou váhu. Pokud víte, že něco podobného pozorujete u vašeho partnera, ihned ho na to upozorněte a podpořte ho, aby situaci řešil. Lékaři si dnes s takovými obtížemi ví většinou bez problémů rady. Ochráníte tak zuby před velmi silným a nebezpečným mechanickým poškozením.

Vápník

V neposlední řadě je nutné posilovat vaše zuby i zevnitř, a to správnou výživou. To, co jíte je naprosto klíčové pro zdraví celé ústní dutiny. Některým jídlům se vyhýbejte (jak bylo zmíněno výše), jiné si zase dopřejte v hojnosti. Nezapomínejte hlavně na vápník, který je důležitým minerálem jak pro zuby, tak i pro kosti. Skvělým zdrojem jsou mléčné výrobky. Ty kvašené vám navíc pomohou i se zdravým střev a dobrým trávením.

A jak jste na tom s péčí o chrup vy? Je pro vás návštěva zubaře horor? Když budete mít zdravé zuby, bude to jen obyčejná prohlídka. Tak s chutí do toho, ať jsou vaše zuby zdravé a krásné.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button