CvičeníPřírodní léčba

S bolestmi hlavy si nezahrávejte. Řešte jejich příčinu a zapomeňte na léky

Pro mnoho lidí je bolesti hlavy prakticky denním chlebem. Pokud se nevyskytují denně a nejsou extrémně silné, řada lidí jim nepřikládá důležitost. Myslí si, že na vině je nedostatek tekutin nebo spánku, únava, tlak nebo jiné věci. Jenže to je dost ošidné. Každá bolest hlavy by se měla řešit a rozhodně nelze považovat za normální, pokud vás několikrát do týdne hlava bolí.

Dlouhotrvající a přetrvávající bolesti hlavy naopak často signalizují problém. Navíc se nelze domnívat, že by na vás bolest hlavy nezanechávala dopady. Pokud se kvůli ní v noci dobře nevyspíte, jste celý den pak unavení, když vás něco bolí, jste také podráždění a méně výkonní. Vždy je tedy nutné bolest hlavy řešit, ať už máte pocit, že znáte její příčinu či nikoliv.

Pro řadu lidí jsou bolesti hlavy natolik silné, že je vyřazují z běžného provozu. Často je totiž také doprovází nevolnost nebo neschopnost číst či pracovat na počítači, což je pro mnoho z nás velice limitující při práci. I když si můžete ulevit prášky proti bolesti, není to řešení, které je možné praktikovat dlouhodobě.

Symptomy a příčiny

Důvody, proč bolest hlavy vzniká, jsou velmi různé. Může se jednat o něco tak obyčejného jako je hlad, až po závažná onemocnění včetně psychických poruch. Bez řádné diagnostiky nemáte šanci příčinu spolehlivě odhalit. Ke chronických bolestem hlavy vše většinou vede špatný životní styl nebo vážná nemoc. Typicky se bolesti hlavy projevují u lidé, kteří splňují tyto charakteristiky:

  • Velmi se stresují a jsou konstantě pod tlakem.
  • Pijí alkohol a kouří.
  • Špatně se stravují (zvláště tučná a sladká jídla).
  • Nedostatečně spí nebo volí nevhodnou spací polohu.
  • Mají problémy se zuby.
  • Trpí nachlazením nebo chřipkou.

Typy bolesti hlavy

Možná si myslíte, že bolest hlavy je prostě bolest hlavy a není tam moc co řešit. Opak je pravdou. Existuje několik různých typů bolesti a při diagnóze je vždy nutné nejprve určit, o jaký typ se jedná.

  • Bolesti typické pro pohlaví.
  • Bolesti vznikající v důsledku vedlejších účinků léků.
  • Bolesti vznikající v důsledku potíží s páteří.
  • Bolesti z nadměrného cvičení.
  • Bolesti z kašle.

Léčba je nezbytná

Přecházet bolesti hlavy se opravdu nevyplácí. Trápí-li vás, je dobré vždy situaci konzultovat s lékařem. Možná zjistíte, že mají vaše obtíže snadné řešení a nebudete se jimi již déle muset trápit. Mezi nejčastější způsoby léčby patří:

  • Volně prodejné léky: Jsou nejdostupnější a první léčbou většiny potíží, ale není vhodné používat je dlouhodobě. Dají se využít jako první pomoc, ale ne pravidelně a pokaždé, když se potíže objeví.
  • Redukce stresu: Je to už ohraná písnička, ale stres skutečně stojí za řadou našich problémů. Může způsobovat i silné bolesti hlavy a prakticky neexistuje jiná léčba, než se jej snažit redukovat na minimum. Je to samozřejmě náročné a obtížné, zvlášť pokud je vaše práce nutně spojena se stresem, ale v zájmu vašeho zdraví je to naprosto nutné. Pomohou třeba různé meditační techniky nebo celková úprava vašeho stylu řešení problémů a vaší práce s tlakem a potížemi.
  • Pravidelné cvičení: Cvičení pomáhá uvolňovat svaly, které mají při sedavém zaměstnání tendenci tuhnout. Tyto svaly jsou typicky v oblasti zad a krční páteře a odtud se může bolest snadno přenášet až do hlavy. Aktivní pohyb vám pomůže tyto potíže redukovat na minimum. Lepší je méně náročný a dlouhodobější pohyb než krátká a výbušná činnost.
  • Akupunktura: Proti bolestem hlavy pomáhá tato tradiční metoda velmi dobře. Zejména v kombinaci s fyzioterapií patří mezi silně doporučované metody zvlášť tehdy, pokud nelze odhalit příčinu potíží a bolest tedy nelze léčit jinými způsoby.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button