NávodZdravé tipy

Život dítěte s autismem můžete zlepšit svou vlastní iniciativou

Pro mnohé rodiče je diagnóza autismus velkou ranou. O tomto onemocnění totiž panují různé předsudky a polopravdy, které je dost těžké oddělit od reality. V každém případě ale platí, že život s dítětem s autismem je náročný a vyžaduje obrovský sebezápor, trpělivost, odhodlanost a sílu.

Autistické děti jsou jednoduše jiné než jejich ostatní vrstevníci. Nemusí to znamenat, že jsou v čemkoliv horší, ale může pro ně být extrémně náročné zapadnout do kolektivu, najít si kamarády a vůbec tak nějak žít normální život v měřítkách, které si běžně představujeme. Jejich chování, reakce, projevy i uvažovaní se mohou lišit od toho, co se očekává nebo předpokládá, a i pro vás, jako rodiče, může být velmi náročné se s tím nějak vyrovnat.

Ale právě vy, jako člověk, který své dítě zná nejlépe a nejlépe mu rozumí, máte být těmi prvními, kdo mu pomohu žít život naplno a vychutnávat si to, co nabízí. I když to může být složitější nebo únavné. Takto můžete vašim dětem pomoci. Samozřejmě vždy s ohledem na konkrétní stav a situaci vašeho dítěte a jeho možnosti.

Setkávání s lidmi

Mnoho rodičů má strach ze setkání s jinými lidmi. Bojí se odsuzujících pohledů nebo dokonce i nevhodných komentářů. Není to snadné, zvlášť když mnoho lidí vůbec netuší, co autismus je, a jak se k takovému člověku chovat. Přesto je velmi důležité dítě neuzavírat v sociální bublině pouze dobře známých lidí, ale pravidelně jej podporovat k interakci s dalšími vrstevníky i dospělými. Skvělé je začít třeba v okruhu širší rodiny a přátel, kde o vaší diagnóze vědí. Dobrá zkušenost podpoří vás i vaše dítě a postupem času můžete zkusit objevovat svět i mimo komfortní hranice.

Čas pro sebe

Kromě socializace byste ale neměli zapomínat i na čas, kdy jste skutečně jen spolu. Vy a vaše dítě, zcela sami. Je to možnost jak navázat hlubší spojení, jak hovořit o věcech, které se jinak nedají otevírat, jak naučit dítě prožívat pocit intimity a soukromí. Dejte jim prostor mluvit, nechte je být sami sebou. Čím lépe vaše dítě poznáte a pochopíte, jak reaguje, tím snadnější pro vás bude společný každodenní život.

Neverbální komunikace

Mnozí autisté mají s komunikací problémy. Nechtějí mluvit, nedokáží slovy vyjádřit, co cítí, nebo potřebují. Takové chování pro vás může být někdy dost frustrující. Je vhodné s dítětem již od mala pracovat na vytvoření systému neverbální komunikace. Autisté tuto formu často upřednostňují a pro vás to představuje způsob, jak být s dítětem v kontaktu i tehdy, když se uzavírá do sebe a odmítá mluvit. Zapojte ruce, mimiku, postavení těla, sledujte, jak vaše dítě reaguje, a co se vám snaží sdělit. Je to způsob jak vytvořit mimořádné pouto, které vás bude jedinečně spojovat.

Jídlo je důležité

S jídlem bývá u dětí často problém. Zatímco u běžných dětí, není problém prostě je k jídlu dle vašeho přání donutit, u autistů to tímto způsobem dělat nelze. Na druhou stranu je nezbytné stále se držet zásad zdravého stravování a neuhýbat z požadavků na vyvážené a pravidelné jídlo. Musíte tedy zapojit svou fantazii a dovednosti a naučit se dělat jídla tak, aby vašemu dítěti nejen chutnala, ale také odpovídala tomu, co malý človíček ve vývinu potřebuje. Není to snadné, ale s trochou snahy a trpělivost jistě najdete cestu.

Pohyb

Pro každé dítě představuje pohyb nutnou součást zdravého života. Neměli byste podléhat trendům a nechávat dítě sedět u počítače nebo televize. Pohyb pomáhá autistům zbavit se negativní energie a z dlouhodobého hlediska by měl usnadnit každodenní fungování. I když je jakákoliv návštěva neznámého venkovního prostředí pro dítě stresující, je nutné naučit se to postupně překonávat. Začněte s procházkami v odlehlé přírodě, kde je klid a soukromí, a postupně dítě učte zvykat si na lidi, hluk, změny prostředí atd.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button