Zdravé tipy

Infekce při kojení vám může znepříjemnit život. Braňte se prevencí i včasnou návštěvou lékaře

Jako by samotný porod nestačil, po něm práce teprve začíná. Ani se nestačíte vzpamatovat z toho všeho, co se kolem vás za poslední pár hodin odehrálo, a už vás čeká nová povinnost – kojení. Na jednu stranu je to jedno z nejkrásnějších pout, které matka s dítětem může mít, ale na druhou stranu je to velmi náročná a citlivá činnost, která ne vždy funguje přesně tak, jak bychom očekávaly.

Může nastat řada komplikací. Některé maminky nemají mléka dost, jiné řeší potíže se sáním miminka, další nemohou pro bolest, kterou cítí, ani spát, ani dělat nic jiného. Kojení, které má být krásným zážitkem a především zdrojem obživy pro vaše miminko, se může proměnit v noční můru.

Další běžnou komplikací, na kterou je vhodné se připravit, je zánět. Může se objevit kdykoliv v rozmezí od jednoho do tří měsíců po porodu a značně vám zkomplikovat život. Pokud se zánět neléčí, může se prsní lůžko vyplnit hnisem, může dojít k zástavě mléka a samozřejmě to bude hodně bolet. Navíc se zánětlivé bakterie také dostávají do mléka, a tím pádem je konzumuje i vaše miminko.

Symptomy zánětu

Prvním příznakem, který ale rozhodně nepřehlédnete, je velká bolest, otoky, zarudnutí a extrémní citlivost na dotyk. Můžete se cítit zle, budete unavené, podrážděné, můžete také pociťovat bolest hlavy a mít zvýšenou teplotu. Často také začnou praskat bradavky a okolní kůže.

Léčba

Hned, jakmile nabudete dojmu, že by se mohlo jednat o prsní infekci, je nutné navštívit lékaře. Téměř jistě od něj dostanete antibiotika, které můžete bezpečně brát i pokud kojíte. Čím dříve začnete situaci řešit, tím lépe pro vás i vaše dítě.

Není vhodné v této chvíli přestávat s kojením. Naopak je vhodnější dostat maximum mléka z prsu ven, aby se uvolnil tlak a aby se také mléko dále neinfikovalo. Bakterie v mléce vašemu miminku neublíží, žaludeční kyseliny je spolehlivě zlikvidují.

Jakmile začnete brát antibiotika, nečekejte, že zaberou hned. Pokud ale nebude do pár ní vidět významné zlepšení, nejspíše půjde o absces, který musí být vyřešen. Existuje více způsobů, jak se s hnisem vypořádat, vhodný způsob zvolí váš lékař v závislosti na velikosti abscesu a vašem zdravotním stavu.

Prevence

Můžete se nějak zánětu prsu bránit? Odpověď bohužel není zcela jednoznačná. Někdy to prostě nejde a zánět vznikne i přes vaši největší snahu a vůli. Některé ženy jsou od přírody náchylnější k tvorbě těchto zánětů, ale přesto lze udělat něco navíc, čím šanci na vnik zánětu snížíte.

  • Hodně odpočívejte, spěte a nepřetěžujte se. Víme, že s novorozencem je to skoro nemožné, ale aspoň se o to pokuste.
  • Jezte zdravě a dostatečně.
  • Často kojte, vyprázdnění prsou snižuje riziko zanícení a také bolesti.
  • Zkoušejte při kojení různé pozice, hledejte možnosti, aby vám i vašemu dítěti kojení co nejlépe šlo a bylo pokud možno příjemné.
  • Nepoužívejte na prsa mýdlo, které příliš vysušuje a zabraňuje přirozené lubrikaci bradavek.
  • Vyzkoušejte lanolin.
  • Chlazení prsou mezi kojením může zmírnit otoky a bolesti.
  • Vyzkoušejte masáž prsou. Postupujte směrem od podpaždí až k bradavkám a prsa jemně promačkávejte.
  • Dítě neodstavujte naráz, ale postupně během několika týdnů snižujte dávky.

Správná podprsenka

Důležitou roli hraje i volba podprsenky. Měla by být elastická, pohodlná, ale zároveň i pevná, aby poskytovala ideální oporu. Ujistěte se, že sedí všude správně, nikde netlačí, nepíchá, nedře. Dopřejte si výrobky z měkké a prodyšné bavlny, které umožňují pokožce dýchat. Používejte prsní vložky, abyste si prádlo neznečistily a podprsenku noste i během spaní, pokud to jen trochu jde. Vaše prsa potřebují podporu i během odpočinku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button