DetoxikaceZdravé tipy

Sourozenec jako nejlepší přítel. Na tomto vztahu se vyplatí zapracovat

Mít sourozence mnozí považují za největší požehnání, jakého se jim v životě dostalo. Jenže jiní zase nemohou své bratry anebo sestry ani vystát a často mezi nimi existují dlouhé a vyostřené spory, které někdy zdánlivě nemají řešení.

Vztah sourozenců je velmi specifický. Tyto lidi si do svého života nevolíte, ale prostě tam jsou a vy s nimi minimálně během dětství musíte sdílet velice úzký rodinný prostor. Někdy to dopadne skvěle a ze sourozenců se také stanou přátelé na celý život, jindy ale výsledek není tak ideální.

V každém případě ale platí, že vás s těmito lidmi pojí mnohem víc než s kýmkoliv jiným – krevní a rodinné pouto. A je velká škoda, když nedorozumění a nedostatek trpělivosti či respektu znemožní tomuto vztahu růst a přinášet své plody.

Zkuste hledat cesty jak se svým bratrem nebo sestrou vytvořit pevný a plnohodnotný vztah, který vám bude oběma prospívat. Tyto tipy vám mohou pomoci toho dosáhnout.

Komunikace je základ

Komunikace je alfou i omegou každého vztahu a stejně to platí i pro vztah mezi sourozenci. Kolikrát může stačit si jen rozumně pohovořit a problémy jsou zažehnány. Před svým sourozencem jste často jako otevřená kniha, protože vás zná velice intimně a dobře. Nemá tedy cenu nic předstírat a zakrývat své skutečné pocity. Zkuste si nastavit politiku maximální otevřenosti. Ani věkový rozdíl, odlišné zájmy a životní směřování nemusí být překážkou otevřené komunikaci o věcech, které vás trápí i těší.

Respekt k soukromí

Někdy je pro sourozence dost těžké vytvořit si zdravý vztah k soukromí toho druhého. To často vychází z toho, že spolu musíte sdílet jeden pokoj, máte stejný okruh známých a přátel. Je těžké udržet si v takovém vztahu vlastní prostor, do kterého ani bratr či sestra nevidí. Je to však zcela jednoznačně v zájmu vás obou. Stanovte si pravidla, která budete pečlivě dodržovat. Například, když jeden volá, druhý diskrétně odejde z pokoje. Nebo je naprosto nepřijatelné číst druhému zprávy, vzkazy, sledovat, co dělá na počítači. Pokud se vám podaří toto oboustranně dodržet, je to první krok k pevnému vztahu.

Chvalte upřímně

Váš sourozenec je většinou tím prvním, který skutečně zná vaše stinné stránky. Stejně tak by ale měl být schopen ocenit i to, co děláte dobře. Naučte se vzájemně chválit a myslet to skutečně vážně. Vyhněte se tomu, abyste zlehčovali nebo snižovali úspěchy toho druhého, a naopak mu buďte motivací a hnacím motorem k lepším výsledkům. Popichování není v rámci mezí problém, ale snažte se, aby to nikdy nepůsobilo zlomyslně a nemohlo to druhému ublížit.

Společný zájem

Zahrňte svého sourozence do svého života. Prostě mu ukažte oblasti, které nikdo jiný nezná, nebojte se svěřit se svými pocity. Sdílíte velkou část genetické informace, a tak existuje poměrně velká šance, že vás bude schopen pochopit a podpořit. Využijte toho, co vzájemně umíte a v čem jste dobří. Uvědomte si, že takto můžete snadno získat parťáka pro spoustu dobrých věcí. Navíc je to parťák, kterému můžete vždy stoprocentně důvěřovat a kterému na vás bezpochyby záleží. To, co máte se svým bratrem a sestrou, byste vždy museli s jinými lidmi pracně a dlouho budovat, tak proč nevyužít toho, co už máte.

Pracovat na vztahu se sourozenci je to nejlepší, co můžete udělat. Ať už se váš vztah nyní nachází na jakémkoliv bodě, nikdy není pozdě s ním pohnout kupředu. A nemusíte přeci čekat na to, co udělá ten druhý. I vy můžete vykročit vstříc a udělat něco, co by od vás ten druhý vůbec nečekal. Třeba tak získáte nového nejlepšího přítele, se kterým zažijete to, co s nikým jiným není možné. Tak s chutí do toho!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button