Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

9 způsobů, jak zvýšit serotonin v mozku

Serotonin je důležitý neutotransmiter, který posílá zprávy z jedné oblasti vašeho mozku do té druhé oblasti. Hraje také roli v širokém spektru psychologických funkcí od nálady až po kvalitu spánku. Hraje také roli v učení, při libidu, v chuti k jídlu nebo dokonce i v paměti.

Hladina serotoserotoninninu

Většina lidí ví, že hladina serotoninu může být spojená s depresí. Co si možná lidé neuvědomují je to, že hladinu serotoninu je možno ovlivnit a to bez užívání návykových antidepresiv. Antidepresiva jsou léky, které pomáhají, ale jsou velmi rychle návykové.

Konzumovat antidepresiva je jednoduché, to určitě ano. Je však dobré zvýšit produkci tohoto neurotransmiteru přírodním způsobem. Příroda může často v tomto ohledu pomoci a to bez nutnosti léků. Nebudete se cítit jen šťastnější, ale do svého života získáte spoustu dalších přínosů.

Přinášíme devět způsobů, jak zvýšit hladinu serotoninu v lidském mozku:

Užijte si sluneční paprsky

Jste-li vystaveni slunečním paprskům a slunečnímu záření (dokonce i během dne, když je zamračeno nebo když je venku zima) váš mozek začne produkovat více serotoninu. Jak tedy zvýšit hladinu tohoto hormonu? Jednoduše, choďte na procházky. Stačí každý den 10 – 20 minut. Během této procházky si pročistíte hlavu, uděláte něco pro své zdraví a zvýšíte hladinu serotoninu.

Konzumujte cukr

Máte-li nízkou hladinu serotoninu můžete pociťovat intenzivní chuť na cukr. Toto je způsob, jak v lidském těle zvýšit hladinu serotoninu. Konzumace cukru produkuje inzulín, který pak poskytuje vše, co tělo potřebuje pro produkci serotoninu. Samozřejmě je důležité mít konzumaci pod kontrolou. Příliš mnoho cukru může nakonec způsobit až závislost na cukru, rezistenci na inzulín, hypoglykemii a cukrovku typu 2. Namísto toho můžete konzumovat Stévii. Jde o sladidlo, které neobsahuje kalorie, nezvyšují hladinu cukru v krvi a je prospěšné pro lidské zdraví.

Vitamín B

Každý vitamín ve skupině B pomáhá cítit se dobře a hraje roli při udržování vašeho těla, aby bylo fit a zdravé. Vitamín B12 a B6 jsou obzvláště užitečné, pokud jde o produkci serotoninu. Existuje dokonce důkaz, že doplňky B vitamínu mohou pomoci při léčbě deprese. Doporučená denní dávka je 50 – 100 mg.

Pracujte na pozitivitě

Zvyšování hladiny serotoninu v mozku není jen o stravě, životním prostředí, je to také o vaší mysli. Psychologické studie ukazují, že můžete také ovlivnit produkci neurotransmiterů tím, že budete pracovat na změně svého postoje k životu. Znamená to trávit čas se svými přáteli, poslouchat oblíbenou muziku, relaxační hudbu, chodí cvičit, spokojenost v práci, doma a spousta dalších drobností. Díky tomu můžete pomoci regulovat vaše neurotransmitery a zmírnit tak depresi.

Co podnikat pro udržení pozitivity a dobré nálady?

  • Zbavit se negativních vlivů, energetických upírů
  • Používejte motivační citáty, kterými se budete řídit
  • Více se usmívejte, na prodavačku v obchodě, na řidiče v autobuse
  • Máte-li problémy, mluvte o nich, řešte je
  • Poslouchejte uklidňující melodie
  • Čtěte pozitivní knihy
  • Sledujte komedie

Do stravy přidejte bílkoviny

Obsah bílkovin v potravinách je důležitý. Například vejce, sýry, netučné maso může zvýšit hladinu tryptofanu ve vaší krvi a tím pádem zůstává víc serotoninu v těle. Nezapomeňte také jíst žloutek, nejen bílek vajec. Žloutky jsou také bohaté na tryptofan a potenciálně antioxidanty, které mohou bojovat proti rakovině.

Ořechy a semínka

Všechny ořechy a semínka jsou zdrojem tryptofanu. Jde o aminokyselinu, která je potřebná pro syntézu serotoninu. Znamená to, že si můžete dát ořechy a semínka jako svačinku, která je zdravá. Nejenže zasytí, ale také přinese spoustu výhod. Zlepší náladu, pomůže srdci, dýchacímu systému. Hrst ořechů obsahuje také vlákninu, která udržuje trávicí systém v dobrém stavu.

Objednejte se na masáž

Masáže umí velmi dobře uvolnit a uklidnit. Možná však nevíte, že mohou mít vliv nejen na uvolnění svalového napětí, ale také na vaši náladu. Výzkum ukazuje, že masáže umí změnit chemii těla. Hladina serotoninu často po masáži stoupá. Je to způsobeno díky tomu, že klesá kortizol, což je hormon, který může blokovat mozek v tom, aby vyráběl správné množství serotoninu.

Více cvičte

Všechny formy cvičení mohou zlepšovat hladinu serotoninu. I lehké cvičení může zvýšit hladinu serotoninu v mozku. Proto raději volte lehčí formu cvičení, než namáhavé a zátěžové cviky. Takové cvičení obvykle trvá asi dvacet minut, provádí se běžně a to za účelem zlepšit si náladu. Může to být rychlá chůze, jogging, tanec a podobně.

Meditace

Meditace je pro všechny příjemná, existují však důkazy, že může skutečně pomoci v mnoha aspektech lidského života. Úrovně serotoninu se zvyšují v reakci na jakoukoliv formu meditace, která vyvolává 5-HIAA, kyselinu, kterou mozek potřebuje pro přípravu serotoninu.

Bonusem je, že meditace umí pomoci bojovat proti vlivu stresových hormonů. Díky tomu se cítíte šťastnější. A může se změnit a zlepšit spousta dalších věcí v životě, například se lépe vyspíte, mohou přestat padat vlasy a spoustu dalšího.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button