Péče o těloZdravé tipy

Madla lásky sama nezmizí. Procvičovat musíte především jádro těla

Když se v dnešní době zeptáte většiny lidí, jaká partie na jejich těle je trápí nejvíce a kde by chtěli zhubnout, mnoho z nich odpoví, že je to břicho nebo tzv. madla lásky. Slyšeli jste o nich i vy? A víte, kde na svém těle tato madla můžete najít?

Možná vám toto označení nic neříká, ale nebojte, hned to vysvětlíme. Jedná se o tuk, který se usazuje v oblast pod pasem. Představte si, že na sobě má člověk kalhoty, které končí na bocích. A zmíněná madla lásky jsou právě ten tuk, který na bocích a na břiše „přetéká“ přes kalhoty. Je to vlastně taková pneumatika, která nám lemuje břicho i spodní část zad a často je výrazně viditelná.

Jak madla lásky vznikají?

Je zajímavé, že ukládání tuku v těchto oblastech se začalo výrazně zvyšovat až v posledních desetiletích. Dříve ženy více přibíraly třeba na stehnech či hýždích a mužům zase rostlo pivní bříško. Vznik madel lásky lze tedy úzce spojovat se změnami v našem životním stylu, které se za posledních pár let udály. Obvykle se hovoří zejména o třech hlavních faktorech – nadbytek nesprávného sezení, nezatěžování jádra těla pohybem a špatná strava.

Dříve lidé daleko více pracovali manuálně, a nemuselo se zrovna jednat přímo o práci na poli. I lidé v továrnách nebo kancelářích měli běžně daleko více pohybu, protože do práce často chodili pěšky nebo jezdili na kole a celkově byla jejich zaměstnání více variabilní a aktivní. Dnes lidé při svém zaměstnání nejčastěji sedí – ať už při ovládání strojů, řízení nebo v kancelářích. Hýbat se už není při práci to hlavní. Pohyb omezujeme v podstatě jak jen můžeme, často se nám ani nechce dojít na zastávku autobusu, a proto jedeme raději autem.

Dříve se tedy do práce každodenně daleko víc zapojovaly břišní a zádové svaly, které musely po celý den vyrovnávat balanc, a tuk se v těchto oblastech neměl šanci usazovat. Velkou roli v tom hrály třeba i obyčejném domácí práce, které dnes za nás již velmi často dělají stroje nebo roboti.

Téměř celý den v práci nebo i později doma prosedíme, a to často v nesprávné poloze. Ochabování svalů kolem páteře, zádových svalů a šikmých břišních svalů pak zapříčiňuje to, že tuk, který tělo do oblasti boků dopravuje, se nemá jak využít a začíná se velmi rychle usazovat.

Dokonce i pokud si po práci dopřejete pohyb, může vám to být ohledně madel lásky k ničemu. Většina lidí totiž ignoruje posilování středu těla, tzv. core, protože tyto svaly nejsou vidět, a nedají se tedy tak hezky vyrýsovat jako třeba zadek nebo stehna.

Špatná strava je kapitolou sama o sobě. Všichni asi už dobře víme, co bychom jíst neměli – rychlé občerstvení, hotovky, smažená jídla, nadbytek cukru a tuku, průmyslově zpracované potraviny.

Jak se madel lásky zbavit?

Není nutné hned pomýšlet na návrat ke starobylému způsobu života. Jde to i jinak. Prvním krokem je začít posilovat jádro těla, tedy core. To je základ a není to přitom složité. Různé balanční cviky na bosu nebo míčích jsou dobrým startem.

Pokud musíte být v sedavém zaměstnání, snažte se alespoň pohlídat si, že sedíte správně. Znamená to být vyrovnaní, nepokřivení nebo podivně opření. Pořiďte si kvalitní židli, která vám bude páteř správně podpírat a naučte se některé techniky, které vám pomohou sedět správně. Nastavte si třeba upomínku na mobilu, abyste se každou půl hodinku srovnali.

Stejně tak není tak složité začít se změnou jídelníčku. Stačí jen začít přemýšlet o tom, co během celého dne jíte a pijete, a najít si taková jídla, která vám budou chutnat a zároveň budou nutričně vyvážená. Dobrým nápadem je vařit si jídla sami doma a nosit si je sebou do práce. Budete mít přehled, co je uvnitř, a nebudete se ani zbytečně přejídat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button