Jídlo a stravováníZdravé tipy

Intolerance laktózy: Pochopení jejích projevů a strategie, jak s ní zvládnout v pohodě žít

Intolerance laktózy je běžná porucha trávení, která postihuje miliony lidí na celém světě. Vyskytuje se, když tělo není schopno správně trávit laktózu, tedy vlastně cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Tato nesnášenlivost vzniká v důsledku nedostatku enzymu laktázy, který je zodpovědný za štěpení laktózy na jednodušší cukry, které tělo dovede vstřebat. Pokud laktóza zůstane nestrávená, může to vést k řadě nepříjemných příznaků. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak se intolerance laktózy projevuje, a prozkoumáme praktické strategie, jak s tímto stavem žít.

Projevy intolerance laktózy

Nesnášenlivost laktózy se projevuje řadou gastrointestinálních příznaků. Závažnost těchto příznaků se může u jednotlivých osob značně lišit. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Nadýmání a plynatost: Nestrávená laktóza může ve střevech kvasit, což vede k tvorbě plynu. To může mít za následek nadýmání, plynatost a nepříjemné pocity.
  • Bolesti břicha: Plyn a kvašení v trávicím traktu mohou způsobovat bolesti břicha nebo křeče.
  • Průjem: Nesnášenlivost laktózy může také vést k průjmu, protože přítomnost nestrávené laktózy může do střev natáhnout přebytečnou vodu.
  • Nevolnost a zvracení: Někteří jedinci mohou po konzumaci potravin obsahujících laktózu pociťovat nevolnost a dokonce zvracení.
  • Obecné potíže: Může se také vyskytnout celková nepohoda, kručení v břiše a pocit plnosti.

Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky se obvykle objeví během několika hodin po konzumaci výrobků obsahujících laktózu. Intolerance laktózy však není totéž, co alergie na mléko, která zahrnuje reakci imunitního systému na bílkoviny obsažené v mléce, nikoli na cukr laktózu. Pokud máte podezření na některou z těchto diagnóz, je vůbec nejlepším řešením jít k lékaři a nechat se odborně vyšetřit, abyste věděli, co vám dělá špatně. je poměrně zásadní vědět, zda jde o alergii nebo intoleranci, abyste si zbytečně neubližovali nevhodně mířenou léčbou. Mnohdy může být těžké rozeznat rozdíl, ale u lékaře to testy dovedou velmi spolehlivě odhalit.

Život s intolerancí laktózy

Přestože intolerance laktózy může být obtěžující, existuje několik strategií, které můžete snadno využít ve svém praktickém životě ke zvládnutí nepříjemných příznaků a k udržení vyvážené stravy.

  • Úpravy stravy: Nejúčinnějším způsobem, jak zvládnout intoleranci laktózy, je úprava stravy. Klíčové je vyhýbat se potravinám a nápojům obsahujícím laktózu nebo je omezit na minimum. Patří sem mléko, sýry, jogurty, zmrzlina a některé druhy pečiva. Naštěstí je dnes k dispozici mnoho bezlaktózových alternativ, například bezlaktózové mléko a bezmléčné sýry.
  • Postupné zavádění: Někteří lidé s intolerancí laktózy mohou tolerovat malé množství laktózy bez příznaků. Postupné zavádění malých porcí mléčných výrobků do jídelníčku vám pomůže zjistit úroveň vaší tolerance a určit vaše bezpečné množství.
  • Doplňky s obsahem laktázy: Volně prodejné doplňky s obsahem laktázy jsou k dispozici ve formě tablet nebo v tekuté formě. Tyto doplňky dodávají enzym, který chybí osobám s intolerancí laktózy, a pomáhají tak trávit laktózu. Užívání těchto doplňků před konzumací potravin obsahujících laktózu může pomoci zmírnit příznaky. Poraďte se ale vždy se svým lékařem nebo jiným odborníkem, zda je toto pro vás vhodné řešení a zda si nemůžete ublížit.
  • Volte obezřetně: Při stolování vám čtení etiket na potravinách a dotazování se na složení může pomoci vybírat potraviny informovaně a předcházet potížím. Některé zpracované a připravené potraviny mohou obsahovat skryté zdroje laktózy, takže se vždy nebojte dopředu zeptat, jaké je složení daného jídla.
  • Probiotika: Probiotika jsou prospěšné bakterie, které mohou pomoci zlepšit zdraví střev. Některé studie naznačují, že některá probiotika mohou pomoci zmírnit příznaky intolerance laktózy tím, že napomáhají jejímu trávení.
  • Vyvážená strava: Vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku může potenciálně ovlivnit příjem vápníku a vitaminu D. Je důležité najít si alternativní zdroje těchto živin, například obohacené rostlinné mléko, listovou zeleninu a v případě potřeby doplňky stravy. Ujistěte se, že dovede dostatečně nahradit absenci mléčných výrobků ve vaší stravě, abyste nestrádali a vaše tělo mělo dostatek živin.

Nesnášenlivost laktózy je běžným zažívacím problémem, který může vést k nepříjemným příznakům, ale při správném přístupu ji lze účinně zvládnout. Úpravou jídelníčku, užíváním doplňků stravy s laktázou a pozorným sledováním reakcí svého těla si můžete i nadále užívat plnohodnotnou stravu a zároveň minimalizovat nepříjemné pocity. Pokud máte podezření, že trpíte intolerancí laktózy, doporučujeme konzultaci se zdravotnickým pracovníkem, který vám poskytne přesnou diagnózu a individuální rady, jak situaci co nejlépe zvládat.

Pamatujte, že každý člověk má jinou úroveň tolerance, takže klíčem k pohodlnému životu s intolerancí laktózy je najít to, co vám nejlépe vyhovuje. Nebojte se zkoušet různé varianty a možnosti. Koneckonců na intoleranci se neumírá, takže si můžete případně dovolit zkoušet, co vaše tělo zvládne zpracovat a najít ideální balanc pro vás co nejpohodlnější život. Ve skutečnosti se nejedná o nikterak vážnou diagnózu a rozhodně s ní můžete bez větších komplikací normálně žít a fungovat.

ZDROJ: https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-lactose-intolerance-89286
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Marta Dzedyshko: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-ryma-svetly-salek-6341410/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button