NávodOstatní

V lednu hrozí rozvody nejvíce. Před návštěvou právníka si položte tyto otázky

Je to možná trochu zvláštní, ale statistika hovoří jasně – v lednu se páry rozhodnou k rozvodu nejčastěji. Je to možná vlivem nějakých novoročních předsevzetí či toho, že Vánoce chtěli ještě prožít v klidu, ale po Novém roce už není na co čekat. V Česku již nějakou dobu není situace s manželstvím zrovna růžová. Rozvádí se přibližně každý druhý pár, a to i přesto, že počet uzavřených manželství je nižší než dřív. Prožíváte zrovna podobnou situaci a přemýšlíte, že je načase to ukončit? Tyto otázky si položte předtím, než zajdete za právníkem.

Co k tomu druhému skutečně cítíte?

Důvody, proč vaše manželství dospělo k rozvodu, mohou být různé. Zkuste se však na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, co k vašemu partnerovi opravdu cítíte, pokud pominete současné události. Řada lidí totiž dojde k překvapivému zjištění. Svého partnera mají stále rádi, vzpomínají na hezké chvíle a vlastně si nedovedou představit, že se jejich vazby skutečně tak radikálně zpřetrhají. V takovém případě rozhodně stojí za to rozvod ještě zvážit. Stejně tak, pokud tušíte, že za vašimi negativními emocemi se skrývá aktuálně prožitá bolest nebo zklamaní, které se ale může časem proměnit. Počáteční zamilovanost vyprchá vždy a stejné jako na začátku to nebude navždy. Ničit dobrý vztah jen kvůli nedostatku vzrušení nebo pocitu rutiny je přeci škoda.

Velí vám srdce nebo rozum?

Vztahy jsou o lásce a bez lásky nemůže žádné manželství fungovat, to je jasné. Nicméně rozhodně neplatí, že láska je pouze srdeční záležitost. Pevné a dlouhodobé vztahy stavějí spíše na lásce vědomé, která vychází z rozhodnutí druhého milovat, i když si to třeba vůbec nezaslouží nebo vám to aktuálně nic nedává. Nad rozvodem tedy přemýšlejte nejen srdcem, ale hlavně hlavou. Pokud je důvodem rozvodu partnerova nevěra, je dost možné, že jste zraněná, ublížená a zklamaná, tudíž vaše rozhodnutí ovládají emoce, ne rozum. Opět si tedy dopřejte prostor na zamyšlení a zeptejte se sama sebe, jestli opravdu nejste schopná manželův poklesek časem odpustit. Navíc vždy existuje možnost dát si před radikálním rozhodnutím nějakou pauzu, kdy si od sebe dáte na čas klid, a každý z vás tak bude lépe schopen vnímat své skutečné pocity a priority.

Kde jsou vaše nedostatky?

Možná máte pocit, že život s vaším partnerem je prostě neúnosný. Chová se k vám hrozně, nepomáhá vám, neposkytuje vám žádnou oporu. Máte ale čistý štít vy? Věci se často nedějí jen tak znenadání, občas jsou jen reakcí na jiný problém. Zkuste se zamyslet nad chybami, které jste ve vztahu vůči partnerovi udělala vy. Nemohly mít vliv na jeho chování? Neměla byste začít od sebe a nejprve se probrat vlastním „špinavým prádlem“?

A co děti?

Je-li manželství bezdětné, je celá situace přeci jen snazší. Jakmile ale vstoupí do hry vaše potomstvo, je nutné řešit celu situace také s ohledem na ně. Pokud už jsou dospělé, je situace samozřejmě snazší, jsou-li však na vás ještě závislé, je nutné přistupovat k rozvodu velice citlivě. Samozřejmě jsou případy, kdy spolu lidé zůstávají právě kvůli dětem a nedělá to dobrotu, to nechceme v žádném případě doporučit. Pokud nebudou šťastní rodiče, na dětech se to tak jako tak projeví. Jste-li o rozvodu stoprocentně přesvědčeni, měli byste si určit jasná pravidla, jak bude péče o děti vypadat nadále. Alespoň ohledně dětí by vaše domluva měla být rozumná, jasná a konstruktivní.

Co bude dál?

Možná se těšíte na ten osvobozující pocit, až bude vše pryč a konečně zase budete svobodná. Přemýšlela jste ale, co bude dál? Jak budou vaše dny vypadat poté? Jak zvládnete všechnu práci a péči o děti, jak se vyřeší vztahy s širší rodinou, co bydlení, finance a další? Jestli nejste na život po rozvodu připravena nebo jste právě zjistila, že si ho bez manžela vlastně ani neumíte představit, nechvátejte a pokuste se vztah ještě zachránit. Právě pro ženy může být rozvod ještě daleko více stížený tím, že budou muset řadu aktivit změnit nebo zcela zrušit a možná budou muset řadu věcí řešit zcela novým způsobem. Není to nic, co by se nedalo zvládnout, a pokud rozvod skutečně chcete, jistě se vám to podaří. Je ale dobré přemýšlet nad tím daleko dříve než rozvodové papíry skutečně podepíšete.

Zkusili jste vztah zachránit?

Krize přichází a odchází. Kdybyste se zeptali dlouhodobých párů, jistě vám řeknou, že byly nejednou na pokraji rozvodu. To se prostě stává. Rozdíl ale bývá v tom, že tyto páry se vědomě rozhodly vztah zachránit. Vyhledaly odbornou pomoc, změnily, co bylo potřeba, aktivně usilovaly o záchranu svého vztahu. A prožité útrapy je nakonec ještě sblížily. Zkusili jste něco podobného i vy?

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button