Jídlo a stravováníPéče o tělo

Češi pivo milují. Co si ale o tekutém chlebu myslí vědci?

Kde jinde na světě má pivo tak zuřivé fanoušky jako právě zde, v Česku? Řada lidí by byla ochotná dát ruku do ohně za to, že právě u nás máme vůbec to nejlepší pivo a že jinde se točí jen samé břečky. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění si dá pivo aspoň občas 88 procent mužů a 57 procent žen. Jak se ale na pivo dívají vědci nebo lékaři? Je skutečně lékem, jak se často tvrdí, nebo je to oblíbená výmluva, abychom si mohli bez výčitek tento tekutý chléb dopřát?

Kreativnější nápady

Vlivy piva na lidský organismus se zkoumají již dlouhá léta. Zatímco dříve se možná vědci více zaměřovali na jeho reálné dopady na zdraví, dnes se řeší například i to, jaký má pivo vliv na kreativitu nebo naši náladu. V sadě kreativních testů například pijáci piva prokázali daleko větší dávku vynalézavosti a abstraktního myšlení než lidé, kteří pivo nepijí. Vědci to vysvětlují i tím, že pivo poskytlo myšlení těchto lidí úhel pohledu, při němž se tolik nesoustředili na přesné parametry úkolu, ale zabývali se spíše celkovým rámcem a zbytek si vytvořili sami dle vlastní fantazie.

Lepší nálada

Další výzkum, tentokrát z bavorské univerzity FAU, přišel na to, proč je lidem po požití piva tak dobře. Vědci z tohoto ústavu zkoumali třináct tisíc molekul v různých potravinách a nápojích, aby zjistili, které aktivují dopaminový receptor D2. A přišli také na to, že hordenin v ječném sladu a pivě vyvolával silnou reakci v mozkovém centru odměny. Požití piva tedy aktivuje receptory přímo v našem mozku, které nás nutí být veselejší, spokojenější a uvolněnější, prostě mít lepší náladu.

Stop nemocem srdce

Již delší dobu se ví, že popíjení tohoto zlatavého nápoje může zejména ženy chránit před srdečními chorobami a z dlouhodobého hlediska přispívat k jejich duševní pohodě. K těmto skvělým výsledkům prý stačí vypít jen jedno nebo dvě piva týdně. Proč to ale více platí u žen než u mužů? To se zatím nepodařilo zcela zjistit – snad mohou roli hrát jiné hormony nebo odlišnosti v metabolických procesech.

Méně zdravotních rizik

Vědce dlouhodobě zajímá objasnění zajímavého rozporu – proč mají větší zdravotní problémy konzumenti pálenky než pivaři. Je totiž prokázáno, že závažnými zdravotními komplikacemi jako je například hepatická steatóza, tedy ztučnění jater, trpí daleko častěji konzumenti tvrdého alkoholu než ti, co si raději dopřejí pivo. A přitom nezáleží na tom, kolik celkového množství alkoholu takto vypijí. Ztučnění jater totiž nastává, když tělo nadměrně ukládá tukové buňky v oblasti tohoto orgánu – a právě etanol, obsažený ve tvrdém alkoholu, ukládání tuku velmi podporuje. Naproti tomu chmel, kterého je v pivu dostatek, a nejvíce jej najdeme například v pivu vyrobeném svrchním kvašením, pomáhá tuk odbourávat. Pravidelní konzumenti piva tedy s tímto zdravotním problémem většinou nebojují.

Pozor na kalorický příjem

Abychom ale nebyli jen přehnaně pozitivní, i pití piva má své stinné stránky. Pivo má vysoký obsah energie, v jednom půllitru je až 600 až 800 kilojoulů. S tímto kalorickým příjmem je nutné počítat – pro představu, když si dáte dvě piva, je to jako byste si přidali ještě další půl porci obědu. Pití piva se považuje také za významný a prokázaný rizikový faktor pro rakovinu tlustého střeva, který s naší genetickou výbavou, stravou s vysokým obsahem živočišných tuků a kouřením stojí za jejím zvýšeným výskytem.

Vědci tedy radí pít pivo s rozumem a dodržovat všechna ostatní doporučení ohledně zdravého životního stylu. Pokud už si ale chcete alkohol dopřát, jistě s vámi budou souhlasit ohledně toho, že pivo je vždy lepší volba než vodka nebo rum.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button