CvičeníZdravé tipy

Vyzkoušejte tyto netradiční letní sporty. Posílíte tělo, a navíc ani nepotřebujete parťáka

Léto se po oupršených týdnech konečně hlásí v plné síle a každý se již jistě těší na dovolenou. Možná vám nevyšly plány, které jste měli v rámci cestování, ale pohodička, volno a bezstarostná mysl se dají užít i v Česku. Zkuste si letos namísto povalování u bazénu naplánovat aktivní dovolenou, při které nejen protáhnete svoje tělo, ale třeba se i naučíte něco nového. A co je největším benefitem? Na tyhle sporty nepotřebujete žádného parťáka a v pohodě si je užijete i pokud zrovna nemáte partnera nebo kamaráda, který by byl podobně akční jako vy. Tyto netradiční letní sporty rozhodně stojí za vyzkoušení!

Paddleboarding

O místo u vodních ploch v Česku bude letos rvačka. Je pravděpodobné, že pláže budou nacpané k prasknutí a soukromí nebo klidu si tam moc neužijete. U vody však nemusíte jen polehávat, spíše vyzkoušejte tento mimořádně atraktivní sport, který si velice rychle získal řadu příznivců.

Paddleboarding je vhodný pro všechny věkové kategorie. Jde v podstatě o pádlování na prkně podobnému tomu surfovacímu. Stojíte ale ve stoje a po hladině se pohybujete s pomocí dlouhého pádla. Chce to rovnováhu a trochu tréninku, ale je to neuvěřitelná zábava, která navíc posílí celé vaše tělo. Na řadě vodních ploch v Česku si můžete vypůjčit plovák a třeba si i zaplatit instruktora, který vám pomůže paddleboard správně ovládat a užít si na něm maximum zábavy. Pádlování ve stoje můžete pojmout jako formu relaxace, která vám navíc umožní prohlédnout si krásy české přírody z trochu jiného úhlu. Jako bonus pořádně posílíte horní polovinu těla a lýtkové i břišní svaly.

Surfování v českých podmínkách

Milujete mořské vlny a adrenalin, který se vám vlévá do žil, když na horizontu vyhlížíte spolu s ostatními surfery vlnu? Možná letos nebude prostor zažít něco takového, ale i v Česku stále můžete dobře potrénovat. Využijte uměle vytvořené vlny přímo uprostřed řeky! Tuto atrakci nabízí areál v Brandýse nad Labem, který je v provozu každý den. Na místě si můžete pronajmout nejen surf, ale také neopren. Vlnám na moři se sice nic nevyrovná, ale tohle je rozhodně výzva, která bude bavit i zkušené surfaře.

Sedm mil jediným krokem

Před pár lety se v Česku začaly objevovat tzv. sedmimílové boty. Jde o nástavec, který nasadíte na svoje boty a který vám umožní pohybovat se doslova klokaními skoky. Podobná pomůcka může změnit vaše běžné procházky v doslova superhrdinský zážitek. Ujdete daleko větší vzdálenost a zároveň posilujete svaly, které se vám při běžné chůzi nepodaří zapojit. Pokročilejší uživatelé mohou vyzkoušet i různé skoky do výšky a akrobatické kreace. Pokud jste ale začátečník, rozhodně se vyplatí zaplatit si úvodní hodinu s profesionálem, který vám vše vysvětlí a zajistí vaši maximální bezpečnost.

Nordic running

Určitě už jste slyšeli o nordic walkingu, tedy chůzi s holemi. Ta je prý mimořádně zdravá pro klouby a umožňuje při chůzi využít nejen nohy, ale i celou horní polovinu těla. Vyšší úrovní je tzv. nordic running, který se zatím takové popularitě netěší, ale co není, může být. Začátečníkům se ale doporučuje nejprve navštívit seznamovací lekce pod odborným vedením, abyste si při nesprávném pohybu neublížili. Špatné držení těla nebo výběr příliš dlouhých holí může způsobit zbytečná zranění.

Aquazorbing

Přáli jste si někdy zažít, jaké je to chodit po vodě? Tato aktivita vám tento pocit může alespoň vzdáleně zprostředkovat. Navíc vám to i lehce zvedne hladinu adrenalinu a umožní vám to zapojit svaly celého těla. Řeč je o aquazorbingu, což je aktivita, při které se pohybujete v nafukovací kouli s průměrem dva metry po vodní hladině. Nezdá se to, ale je ton pořádně náročný trénink, u kterého se zapotí i ti s nejlepší fyzičkou. Aquazorbing je navíc bezpečný i pro děti a je to zábava, která vás chytne a nepustí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button