CvičeníPřírodní léčba

Kryoterapie: Mrazem ke zdraví a celkové vitalitě

Existuje spousta neoficiálních důkazů a výzkumů, že kryoterapie je zdraví prospěšná. Komplexní rozsah benefitů je však stále otázkou výzkumů. Je tedy tato metoda vhodná i pro vás? A co vám může přinést?

Kryoterapie, což doslova znamená „léčba chladem“, je technika, při níž je tělo vystaveno extrémně nízkým teplotám po dobu několika minut. Kryoterapie může být aplikována pouze na jednu oblast, nebo se můžete rozhodnout pro kryoterapii celého těla. Lokalizovanou kryoterapii lze aplikovat různými způsoby, včetně ledových obkladů, ledových masáží, chladivých sprejů, ledových koupelí, a dokonce i pomocí sond zavedených do tkáně.

Teorie celotělové kryoterapie spočívá v tom, že ponořením těla do extrémně chladného vzduchu na několik minut můžete získat řadu zdravotních výhod. Obvykle se provádí tak, že člověk stojí v uzavřené komoře nebo malém prostoru, který obklopuje jeho tělo, kdy teplota v tomto prostoru klesne až na neuvěřitelných minus 200-300 °C. Ve vzduchu s ultra nízkou teplotou pak lidé obvykle zůstávají dvě až čtyři minuty.

Příznivé účinky může přinést již jedno sezení kryoterapie, ale nejúčinnější je, když se používá pravidelně. Někteří sportovci používají kryoterapii dvakrát denně, ale pro běžného člověka může mít přínos třeba i jen jedenkrát do měsíce.

Přínosy kryoterapie

1. Snižuje příznaky migrény

Kryoterapie může pomoci při léčbě migrény tím, že ochlazuje a znecitlivuje nervy v oblasti krku. Jedna studie zjistila, že přikládání zábalu na krk obsahujícího dva zmrzlé ledové balíčky na krční tepny na krku u testovaných osob významně snížilo bolest při migréně. Předpokládá se, že to funguje díky ochlazování krve procházející nitrolebečními cévami. Krční tepny jsou blízko povrchu kůže a jsou snadno přístupné.

2. Tlumí podráždění nervů

Mnoho sportovců již léta využívá kryoterapii k léčbě zranění a jedním z důvodů je, že dokáže znecitlivit bolest. Chlad může skutečně znecitlivit podrážděný nerv. Lékaři ošetří postižené místo malou sondou zavedenou do blízké tkáně. To může pomoci při léčbě skřípnutých nervů nebo neuromů, chronické bolesti nebo dokonce akutních zranění.

3. Pomáhá léčit poruchy nálady

Ultra nízké teploty při celotělové kryoterapii mohou vyvolat fyziologické hormonální reakce. To zahrnuje uvolňování adrenalinu, noradrenalinu a endorfinů. To může mít pozitivní vliv na osoby trpící poruchami nálady, jako jsou úzkost a deprese. Jedna studie zjistila, že celotělová kryoterapie byla skutečně účinná při krátkodobé léčbě obou.

4. Snižuje artritickou bolest

Lokalizovaná kryoterapeutická léčba není jediná, která je účinná při léčbě závažných onemocnění; jedna studie zjistila, že celotělová kryoterapie významně snižuje bolest u lidí s artritidou. Zjistili, že léčba byla u lidí také velmi dobře snášena. V důsledku toho také umožnila agresivnější fyzioterapii a ergoterapii. To v konečném důsledku zefektivnilo rehabilitační programy.

5. Může pomoci při léčbě nádorů s nízkým rizikem

Cílenou, lokalizovanou kryoterapii lze použít jako léčbu rakoviny. V této souvislosti se nazývá „kryochirurgie“. Funguje tak, že zmrazí rakovinné buňky a obklopí je krystalky ledu. V současné době se používá k léčbě některých nízkorizikových nádorů u některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty.

6. Může pomoci předcházet demenci a Alzheimerově chorobě

I když je k vyhodnocení účinnosti této strategie zapotřebí dalšího výzkumu, existuje teorie, že celotělová kryoterapie by mohla pomoci předcházet Alzheimerově chorobě a dalším typům demence. Předpokládá se, že to může být účinná léčba, protože antioxidační a protizánětlivé účinky kryoterapie by mohly pomoci v boji proti zánětlivým a oxidačním stresovým reakcím, které se vyskytují u Alzheimerovy choroby.

7. Léčba atopické dermatitidy a dalších kožních onemocnění

Atopická dermatitida je chronické zánětlivé kožní onemocnění s charakteristickými příznaky suché a svědivé kůže. Protože kryoterapie může zlepšit hladinu antioxidantů v krvi a současně může snížit zánět, dává smysl, že jak lokalizovaná, tak celotělová kryoterapie může pomoci léčit atopickou dermatitidu. Jiná studie zkoumala její účinek u akné, přičemž se zaměřila na mazové žlázy. I zde byly výsledky velmi příznivé.

Rizika a vedlejší účinky

Nejčastějšími vedlejšími účinky jakéhokoli typu kryoterapie jsou znecitlivění, brnění, zarudnutí a podráždění kůže. Tyto nežádoucí účinky jsou téměř vždy dočasné. Pokud do 24 hodin neodezní, objednejte se ke svému lékaři.

Kryoterapii byste nikdy neměli používat déle, než je doporučeno pro metodu terapie, kterou používáte. V případě celotělové kryoterapie by to mělo být více než čtyři minuty. Pokud doma používáte ledový obklad nebo ledovou lázeň, nikdy byste neměli led na danou oblast přikládat déle než 20 minut. Ledové obklady zabalte do ručníku, abyste si nepoškodili kůži.

V dnešní době je ve velkých městech již k dispozici řada tzv. kryosaun, které nabízejí služby kontrolovaného zchlazování organismu a mnohdy i dalších doprovodných procedur (kosmetické ošetření apod.). Je tedy poměrně snadné tuto metodu vyzkoušet a otestovat si její účinky na vlastním těle. Vždy ale platí, že je potřeba toto zkoušet jen při dobrém fyzickém zdraví a v případě, že se nebudete cítit dobře, raději včas odejít.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/cryotherapy-benefits#tips-and-guidelines
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: CryoBuilt Everest: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ryma-studeny-zdravy-zena-6621996/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button