Péče o těloZdravé tipy

Trápí vás noční pocení? Nemusí jít jen o menopauzu, ve hře jsou další potíže

Budíte se v noci celí mokří a noční můry za tím nejsou? Pak buďte obezřetní. Noční pocení může mít řadu příčiny, ale vždy upozorňuje na nějaké problém. Rozhodně to není normální projev lidského těla. Následující výčet upozorňuje na nejzávažnější příčiny, které mohou k nočnímu pocení vést. Pokud máte na nějakou podezření, raději se kontaktujte s lékařem a svou situaci konzultujte.

Srdeční choroby

Pokud se v noci často probouzíte propocená, může to signalizovat, že trpíte nějakou srdeční chorobou. Právě úporná činnost srdce, která není zcela zdravá, může být důvodem toho, že se během spánku potíte. Pokud k tomu navíc zažíváte pocity tlaku nebo bolesti na hrudi, případně se vám špatně dýchá a pociťujete pokles kondice, je to důvod proč zajít lékaři.

Nachlazení

Asi nejtypičtějším důvodem náhlého nočního pocení může být i obyčejné nachlazení. Jestli je pocení doprovázeno horečkami, nevolností nebo malátností, je vysoká pravděpodobnost, že jste nemocná. Pocení i horečka jsou známkou toho, že vaše tělo s nemocí bojuje, a v tomto případě vaše potíže při správné léčbě za pár dní ustanou. Sama ale většinou dokážete dobře odhadnout, zda jde o běžnou zimní infekci či nachlazení, anebo se za problémy skrývá něco vážnějšího.

Potíže se štítnou žlázou

Běžným doprovodným příznakem problémů se štítnou žlázou bývá i oční pocení. Důvod je prostý. Pokud štítná žláza nefunguje tak, jak má, většinou jsou tím přímo ovlivněny hormony. A samozřejmě hormony mohou i za to, že se vaše tělo přes noc polévá potem a vy s nemůžete v klidu vyspat.

Nevhodné léky

Nadměrné noční pocení je běžný vedlejší účinek mnoha léků. Nejčastějšími léky vyvolávajícími toto nepříjemné pocení jsou antidepresiva, některé hormonální léky i léky používané při cukrovce. Někdy může být na vině i nevhodná kombinace více léků. Pokud jste tedy nově začala brát nějaké léky nebo doplňky stravy a do několika dní se objeví noční pocení, je dost možné, že to spolu souvisí. Takové léky vysaďte anebo lékaře požádejte o výměnu léků za jiné, které vám tyto potíže nebudou způsobovat.

Autoimunitní onemocnění

Autoimunitní onemocnění vznikají tehdy, když váš imunitní systém mylně vyhodnotí běžnou situaci, tedy normální stav „označí“ za zdraví škodlivý. V tento moment se začne vaše tělo nebezpečí bránit, a proto se nadměrně potí. Mezi ně patří například celiakie nebo lupénka. Tyto nemoci ale mají řadu dalších příznaků, samotné noční pocení v žádném případě není určující.

Rakovina

Rakovina je obrovský strašák snad každého z nás. Je to velmi závažné onemocnění, které vás může potkat v jakémkoliv věku nezávisle na vaší kondici a zdravotním stavu. Noční pocení někdy může značit i nastupující rakovinné onemocnění. Pokud vedle nadměrného pocení pociťujete také únavu, ztrácíte na váze a všimla jste si zvětšených lymfatických uzlin, neprodleně navštivte lékaře.

Menopauza

Pokud je vám okolo 50, je nejpravděpodobnější příčinou nočního pocení menopauza. Klimakterium trvá přibližně dva, ale protáhnout se může i na čtyři roky. Průměrný věk žen v klimakteriu je podle statistik 49 až 51 let. Čas menopauzy, tedy posledního menstruačního krvácení, přichází individuálně a ovlivňuje jej řada faktorů – nejvýrazněji celkové zdraví ženy a genetická predispozice. Přechod je doprovázen mnoha potížemi, které se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Mezi ženami nejčastěji zmiňované obtíže patří návaly horka a pocení. Jmenované příznaky vznikají v důsledku poklesu hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu.

A v závěru alespoň nějaká rada na zmírnění obtíží – pokud tyto problémy zažíváte, snažte se nosit volnější pyžamo z chladivého materiálu, více větrejte a před spaním omezte příjem tekutin. Problém řešet s odborníkem a nečekejte , že zmizí po čase sám.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button