Krása

Proč se pořád tváříte naštvaně? Může za to syndrom RBF

Říkají vám často lidé, abyste se více usmívala? Ptají se vás, proč se tváříte tak naštvaně nebo mrzutě a vy přitom máte pocit, že se tváříte úplně normálně? Možná trpíte syndromem RBF neboli resting bitch face. Pokud umíte anglicky, asi tušíte, že výraz obsahuje i jedno peprné slovíčko, ale pokud jej chceme slušně přeložit, můžeme říci, že jde o naštvaný, mrzutý či nespokojený výraz v obličeji. Možná vám to připadá jako hloupost – ale je to skutečně vědecky popsaný syndrom, kterým netrpí pouze ženy, i když přeci jen u něžného pohlaví převládá.

Proč se neusměješ?

Přitom tento výraz ve tváři se vám tam zjevuje zcela bezděčně. Může se jednat o situaci, kdy čtete, souřadíte se na něco, jste zamyšlená – to vše může vést k tomu, že se vám na tváři objeví výraz, který většina lidí interpretuje jako naštvaný nebo mrzutý. Dá se s tím vůbec něco dělat nebo musíte přijmout tuto realitu a nic si z toho prostě nedělat?

Možná je jednoduše načase naučit se s tím žít. Je to přeci jen něco, co děláte zcela samovolně, a nejspíš jste se tak už narodila. Nejlepší strategií tedy nejspíš je sžít se s touto tváří a lidé by vás měly brát takovou, jaká jste. Přeci se není nutné pořád jen smát, abyste demonstrovala, že jste šťastná a spokojená.

Ani mužům se nevyhýbá

Jak už bylo řečeno výše, tento syndrom je typický zejména pro ženy. U mužů se tento druh emoce příliš nevyskytuje, ale i z tohoto pravidla existují výjimky. U mužů se v souvislosti s tímto syndromem hovoří například o rapperovi Kanye Westovi či francouzském králi Ludvíkovi XIV. Těžko říct, zdali se jedná o fyziologická specifika, která způsobují, že ženy jím trpí častěji, nebo je to dáno především společenskými normami. Přeci jen je pravdou, že nároky na příjemný a usměvavý vzhled jsou v případě žen o poznání vyšší než u mužů, takže si také snadněji všímáme, když se někdo od této normy odchyluje.

Vědecké výzkumy

Výzkumu tohoto syndromu se v posledních letech věnuje stále více odborných studií. Bylo například zjištěno, že s věkem se tento syndrom ještě zhoršuje. Přirozeně nám totiž klesají koutky, a tvář tak dostává ještě nevrlejší rysy. Některé ženy s RBF se proto svěřují do péče plastických chirurgů ne ani tak proto, aby vypadaly mladší, ale spíše, aby působily přívětivěji.

Dva američtí behaviorální vědci Jason Rogers a Abbe Macbethová v nedávné době podrobili RBF důkladnému zkoumání. S pomocí počítačového programu využili více než deset tisíc obrázků lidských obličejů a zkoumali na nich osm základních emocí: štěstí, smutek, vztek, strach, překvapení, znechucení, opovržení a – pro syndrom RBF tu nejdůležitější – neutralitu. Výsledkem bylo vytvoření mapy tváře, ze které vyplynulo, že právě povislé koutky, vrásky kolem očí, vytahaná kůže, výraznější mimické vrásky nebo tmavé kruhy pod očima přispívaly k tomu, že daná tvář byla hodnocena jako trpící syndromem RBF.

Možná tím trpíte i vy

Možná vás hned napadne hned několik kamarádek, které tímto syndromem jistojistě trpí. Ale dost možná jste i vy jednou z „obětí“. Pouhým pohledem do zrcadla to totiž nepoznáte. Tento syndrom se projeví, až když je váš obličej zcela v klidu, na nic se nesoustředíte a hledíte tzv. doblba. Poznat se to tedy dá jen z momentek, na kterých jste vyfocena v situaci, kdy s nikým nehovoříte, nevíte, že vás někdo fotí a přemýšlíte nad něčím jiným. Tímto syndromem prý trpí ale i takové hvězdy jako je královna Alžběta, módní ikona Victoria Beckham, herečka Kristen Stewart nebo Drew Barrymore. Nejste v tom tedy rozhodně sama. Zkuste se třeba vědomě víc usmívat, ale není třeba dělat si z toho těžkou hlavu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button