OstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Mýty o těhotenství. Nevěřte všemu, co slyšíte

Pro většinu lidé je těhotenství radostná událost. Je to však také období mnoha velkých změn a plna otazníků. Každý vám tvrdí něco jiného, neshodnou se ani lékaři, ani maminky, knížky a internet. Všude najdete něco jiného – a čím se tedy řídit? Jak prožít těhotenství s jistotou, že jste pro zdraví vaše i vašeho dítěte udělala maximum?

Řada mýtů je již dnes natolik rozšířených, že jim většina lidí zcela bezvýhradně věří a ani by je nenapadlo je zpochybňovat. Je tedy na místě tyto nepravdy jednou provždy vyvrátit, aby neděsily ani nastávající maminky ani jejich příbuzné a přátelé. Těhotenství je zcela přirozená věc a na většinu věcí si tělo vystačí samo. Dejte průchod svým pocitům a instinktům a určitě sami poznáte, co je pravda a co ne.

Sex během těhotenství není bezpečný

Je obrovská škoda, že řada párů tomuto rozšířenému mýtu stále věří. Připravují se tím krásný čas láskyplných radovánek ještě předtím, než se pozornost obou rodičů bude soustředit převážně na dítě a na milostné dovádění bude zbývat méně času. Některé ženy se samozřejmě během těhotenství necítí dobře a nebo mají rizikový průběh, kdy jim sám lékař doporučí sexuální zdrženlivost. Pokud je ale vše v pořádku, není důvod se sexu vzdávat. Některé ženy dokonce tvrdí, že během těhotenství zažívaly daleko silnější orgasmus.

V těhotenství se musí jíst za dva

Takovou radu slyšíme nejčastěji od našich maminek či babiček. Ty by nás totiž nejradši viděly pěkně kulaťoučké a vykrmené. Ale není to tak úplně pravda. Ohledně stravy je samozřejmě nutné udělat určité úpravy. Samy od sebe budete pociťovat větší hlad a možná vás budou honit i všelijaké chutě. Jíst dvakrát tolik ale rozhodně nemusíte, ani nemáte. Jezte tolik, jak máte chuť, a do svého jídelníčku zařaďte kvalitní potraviny s dostatkem vitamínů a minerálů. Přibírat byste samozřejmě měla, takže hladovění každopádně není na místě.

Těhotné ženy prahnou po okurkách a zmrzlině

Chutě v těhotenství jsou samozřejmě běžné. Ale rozhodně nemusí jít jen o nakládané okurky nebo zmrzlinu. Můžete mít chuť prakticky na cokoliv. Často vám zachutnají třeba jídla, která jste dříve nemohly ani cítit. Těhotenské tělo je prostě koktejl hormonů, které se neustále mění, přelívají a vám se dějí různé věci. Dopřejte si to, na to máte chuť, pokud to tedy není zrovna alkohol nebo cigareta. Ani se sladkým nebo hodně slaným a tučným jídlem byste to však neměly přehánět. Strava má být zdravá a vyvážená.

Těhotné ženy by neměly jíst ryby

Tento mýtus vznikl proto, že ryby často obsahují vysoký podíl rtuti a některé druhy mohou být jedovaté. Pokud však budete konzumovat ozkoušené čerstvé ryby ze známých zdrojů, nemělo by vám nic hrozit. Naopak, rybí tuk je pro vývoj dítěte extrémně důležitý. Pokud tedy můžete, rybu si alespoň jednou týdně dopřejte. Zapomeňte však na všechny varianty jídel, kde figuruje syrová ryba jako je například sushi.

Pikantní jídlo vyvolává porod

Možná to fungovalo u vaší kamarádky, ale s největší pravděpodobností je to prostě jen náhoda. Žádné jídlo nedokáže porod vyvolat. Nemusíte se tedy bát, že by konzumace pálivého jídla nějak ohrožovala donošení plodu. Při přenášení se spíše snažte hodně hýbat a dopřejte si koupel v horké vodě. Tyto elementy mají na nastartování porodu daleko větší vliv.

Pohlaví dítěte lze poznat dle srdečního rytmu

Normální srdeční rytmus plody je něco mezi 120 – 160 údery za minutu. Někteří lidé věří, že pokud je rychlejší, jedná se o holčičku, pokud je naopak pomalejší, narodí se chlapec. Je to ale pouze jedna za řady domněnek, které nemají žádné vědecké podložení. Možná to ve vašem případě zafunguje, možná ne. Spoléhat se na to ale nedá.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button