Péče o těloPřírodní léčba

9 výtažků z vonných a esenciálních olejů, které je dobré znát

Běžně při vaření nebo v kuchyni obecně používáte zázvor, ale nikdy jste nevyzkoušeli zázvorový olej? Zdravotní přínos zázvorového esenciálního oleje je téměř totožný s léčebným přínosem čerstvého zázvoru na vaše zdraví. Nejsilnější forma zázvoru je v podobě esenciálního oleje. Proč? Protože obsahuje nejvyšší množství gingerolu.

Skvělý esenciální olej

Esenciální olej je nejlepší způsob, jak využít zázvor jako lék. Jde o přirozený antiseptický, antibakteriální a protizánětlivý prostředek, který může být využíván mnoha různými způsoby, ideálně jako přírodní prostředek. Esenciální zázvorový olej je považován za velmi bezpečný, ovšem není dobré jej využívat přímo na pokožku, ani jej vnitřně konzumovat.

Jestliže jste na zázvor citlivý, pak byste mohli pozorovat mírné nežádoucí účinky, například vyrážku na kůži nebo nevolnost. Jestliže jste předtím nikdy nepoužívali esenciální zázvorový olej či jakýkoliv jiný esenciální olej, doporučujeme ze všeho nejdřív udělat malý test, abyste se ujistili, že vám nebude škodit.

Pomáhá léčit žaludek a podporuje trávení

Zázvorový esenciální olej je jedním z přírodních léků, který pomáhá na poruchy trávení, průjmy, křeče, bolesti žaludku a koliky. Zázvorový olej je také velmi účinný jako přírodní lék na zvracení. Studie z roku 2015 zjistila, že zázvorový olej má gastroprotektivní vlastnosti, které pomáhají snížit léze a krvácení ze žaludeční stěny. Je to také účinná přírodní léčba nevolnosti a zvracení.

Pomůcka při respiračních potíží

Zázvorový esenciální olej napomáhá odstraňovat hlen z krku a plic. Je také známo, že umí pomoci od nachlazení a chřipky, přirozeně léčí kašel, astma, přirozeně umí napravit bronchitidu a pomáhá také při problémech s dýcháním. Vzhledem k tomu, že je to expektorant, zázvorový esenciální olej signalizuje tělu, aby zvýšilo množství sekrecí v respiračním traktu; pomáhá tak podrážděné oblasti.

Snižuje zánět

Zázvorový olej můžete smíchat s dalším olejem (kokosovým nebo jojobovým) a použít ke zmírnění bolesti a zánětu. Zázvor má přirozeně protizánětlivé a analgetické vlastnosti, které pomáhají zmenšit otoky a usnadnit bolest. Může být také velmi účinný pro léčbu artritidy, revmatismu a bolesti zad.

Vysoká hladina antioxidantů

Kořen zázvoru obsahuje velmi vysokou úroveň antioxidantů. To jsou látky, které pomáhají předcházet určitým typům poškození buněk, zejména těch, které jsou poškozeny oxidací. Oxidační poškození hraje dnes velmi významnou roli v srdečních nemocech, demenci nebo také rakovině.

Podporuje zdraví srdce

V Číně je zázvor dlouho považován za lék na problémy se srdcem. Věří se, že zázvorový olej může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a zabránit tak tvorbě krevních sraženin. To by mohl být způsob, jak zabránit srdečním onemocněním a mrtvici.

Zbavuje úzkosti

Zázvorový esenciální olej je možno využít také v aromaterapii, a díky tomu je možno zmírnit pocity úzkosti, stresu, deprese a vyčerpání. Zázvorový olej pomáhá také při spánku, stimuluje pocity odvahu a klidu. V ajurvédské medicíně je zázvorový olej považován za léčbu emočních problémů jako strach, opuštění, problémy s motivací nebo nedostatkem sebedůvěry.

Snižuje svalovou a menstruační bolest

Zázvorový esenciální olej díky složení pomáhá bojovat s bolestivostí, poskytuje úlevu od menstruačních křečí, bolesti hlavy, zad. Výzkum naznačuje, že konzumace zázvorového oleje denně je účinná při bolesti svalů a kloubů; je dokonce lepší než léky proti bolesti.

Zlepšení funkce jater

Vzhledem k antioxidačnímu potenciálu zázvorového oleje studie, která byla publikována v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, ukázala, že je významné spojení zázvorového oleje s léčbou jaterní cirhózy a rakovinou jater. Výsledky ukázaly, že léčba má hepatoprotektivní aktivitu (regenerační a protektivní účinky na jaterní buňky).

Léčí infekce

Esenciální zázvorový olej je antiseptikum, zabíjí infekce způsobené mikroorganismy a bakteriemi. To zahrnuje také střevní infekce, bakteriální úplavici a otravu potravinami. Zázvorový esenciální olej je účinný proti malárii, například infekčními nemocemi, které přenášejí komáři.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button