OstatníPéče o tělo

Jak karanténu nejen přežít, ale především si ji užít

Jelikož počty nakažených stále rostou a čísla jsou stále poměrně vysoká, je dost pravděpodobné, že dříve nebo později vás nákaza dostihne také. A nemusí jít jen o to, že sami onemocníte. Stačí, abyste přišli do styku s nakaženými, a hned vás čeká desetidenní karanténa a cesta na test. Pro některé to je možná vítaná dovolená, pro jiné ale nezvaná komplikace, nebo dokonce velmi nepříjemná záležitost. Dá se ale karanténa i užít? My věříme, že ano – a dáme vám několik tipů, jak na to.

Je čas udělat si plán

Možná si myslíte, že v karanténě není co plánovat, ale opak je pravdou. Zejména pokud pro vás karanténa znamená nucený home office, se kterým jste doposud neměli mnoho zkušeností, pak je jednoznačný plán naprostá nutnost. Karanténa nemusí být nutně jen negativní – díky tomu, že ušetříte spoustu času na cestě do práce nebo po nákupech, můžete jej využít k tomu, abyste dohnali některé resty nebo prostě jen více odpočívali.

Kromě pracovních úkolů se vyplatí udělat si i seznam filmů a seriálů, které jste toužili už dlouho vidět nebo vyzkoušejte věci, na které jindy nemáte čas – třeba nové recepty. Pokud se cítíte dobře, využijte čas na úklid šatníku nebo protřídění dokumentů. Dokonce můžete zvládnout provést i některé nezbytné opravu na vašem bytě.

Neflákejte pohyb

Ať už budete během dne dělat cokoliv, nezapomeňte svému tělu dopřát dostatek pohybu. Když jste jen doma, je snazší na pohyb zapomenout, ale je to nesmírně důležité. Nemůžete ani do fitka, ani na vycházku, takže se plně musíte spolehnout na domácí cvičení. Je konečně čas na to předplatit se nějaký cvičební program online, případně si na YouTube najít oblíbeného trenéra, který vás bude následující dny provázet. Zkuste si po ránu zacvičit jógu, která vám protáhne zkrácené svaly, probudí ve vás energii a nakopne vás do dalších činností. Později si dejte něco více akčnějšího nebo posilovacího.

Práce vás zabaví

Pokud můžete z domu pracovat, budete mít jistě o zábavu postaráno. Jestli ale vaše zaměstnání home office nepodporuje, můžete začít pracovat na nějakých svých snech nebo cílech. Nikdy není lepší čas na to, kdy si třeba projít vaše finance a vytvořit si dlouhodobý plán.

Užívejte si volný čas

Dobře vykonaná práce si žádá odměnu – a to platí zvláště během karantény. Dobře zvolená odměna vás bude motivovat k práci a také zabrání trudomyslnosti. Nemusí se však nutně jednat o čokoládu nebo brambůrky. Jako skvělá odměna poslouží právě oblíbený film nebo hned dva díly seriálu za sebou. Nezapomínejte také zůstat v kontaktu s přáteli a blízkými a naplánujte si také videohovory, při nichž si můžete alespoň virtuálně s ostatními dopřát třeba něco dobrého na zub. Právě kontakty mohou v karanténě chybět hodně, a proto to nepodceňte a vyhněte se smutku a stesku pravidelným kontaktem alespoň po internetu.

Není kam spěchat

V karanténě si zkuste nastavit volnější režim, který vám umožní maximálně vybalancovat práci i odpočinek. Zkuste třeba zařadit odpolední siestu, kterou praktikují některé jižní národy. Se správným rozplánováním denního programu si klidně odpolední siestu můžete dopřát a trochu si pospat za bílého dne. Pak si dejte šálek kávy a vrhněte se do dalších činností. Nic vám neuteče, pracovat můžete zcela svým tempem.

Buďte zodpovědní

Karanténu za každých okolností opravdu pečlivě dodržujte. Dokud se nedostanete na testy, nechoďte si ani pro poštu – budete tak maximálně eliminovat to, že nakazíte někoho z vašich sousedů. Pár dní doma ještě nikoho nezabilo a vy určitě nebudete první. Uvidíte, že se vám pak možná ještě bude stýskat po tom, jak jste si ráno mohli pospat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button