CvičeníZdravé tipy

Dovolenou nemusíte jen proležet. Zkuste tyto aktivity, které vás dostanou do pohybu

Máte už naplánovanou dovolenou? Určitě už se moc těšíte, jak si odpočinete, nebudete se zabývat pracovními povinnostmi, ani řešit jiné náročné úkoly. Prostě pohoda, klid a relax. Možná ale nechcete celou dovolenou strávit jen ležením u bazénům a opékáním se na slunci. Dovolená automaticky nemusí znamenat vypadnutí ze zdravého životního stylu, přejídání nebo dokonce absenci pohybu. Naopak by pro nás měla být příležitostí užívat si pohybu naplno a aktivně dopřát odpočinek nejen svému tělu, ale i mysli. Jak na to?

Turistika procvičí nohy

Pokud se chystáte někam, kde jste ještě nebyli, jistě budete chtít objevovat místní památky po svých. Vyrazit na rozhlednu, vylézt na nějaký kopec nebo i jen oběhat všechny památky ve městě dá docela zabrat. Proto nasaďte pohodlnou obuv a připravte se na poctivý trénink, který prověří zejména vaše nohy a vaši celkovou fyzickou kondici a vytrvalost.

Ani běh nemusí být vynucený

Během hodinky běhu se toho dá vidět spousta. Pokud není čas obcházet všechna krásná místa okolí, vyhraďte si ráno hodinku na příjemný běh a nasávejte místní atmosféru a obdivujte lokální přírodu. Pokud si navíc můžete zaběhat okolo jezera nebo moře, čeká vás na konci běhání zasloužená odměna v podobě relaxu ve vodě. Je to nesmírně osvěžující zážitek, který budete chtít zopakovat vícekrát.

Nenáročná aktivita na pláži

I když se u pétanque člověk zrovna dvakrát nezapotí, je to rozhodně lepší než se jen hodiny válet na lehátku. Zahrajte si s přáteli nebo rodinou na pláži tuto skvělou hru a třeba přizvěte do party i další turisty. Jen si nezapomeňte dávat pozor na dostatečnou ochranu před spálením od sluníčka. Nezdá se to, ale dvouhodinový pobyt na přímém slunci může být pro naši kůži velmi zatěžující. Raději tedy použijte ochranný krém s maximálním faktorem a na hlavu nezapomeňte dát vhodnou pokrývku.

Objevujte krásy moře

Takový šnorchl může být na dovolenou velmi užitečnou výbavou. Vydejte se s ním třeba do nějaké méně frekventované zátoky a ponořte se do barevného podmořského světa. Taková činnost vás snadno dokáže zaměstnat třeba na půl dne, a navíc během ní můžete snadno potrénovat své plavecké dovednosti a spálit spoustu kalorií.

Spojení příjemného s užitečným

Zajímá vás, jak místní obyvatelé jedí a jaká je jejich kultura? Nejlepším místem, kde toto odhalit, jsou místní trhy. Nejlepší bude, pokud si jeden den vyhradíte na to, abyste se vypravili do víru místních trhů a pořádně prozkoumali nejen rozličné netradiční suroviny, ale třeba také nakoupili suvenýry nebo si popovídali s místními. Můžete tak snadno procvičit i své jazykové dovednosti, a navíc strávíte celý den na nohách. Pozor si dávejte jen na dostatečnou hygienu, takže veškeré kusy ovoce nebo zeleniny před konzumací raději dobře omyjte.

Nechte se provést

I když si možná připadáte na organizované výlety trochu moc mladí, není to tak. Dnes se dá najít i řada velmi zajímavých aktivit, které se hodí i pro mladé skupiny lidí, které tolik nezajímá historie, ale jde jim spíše o poznání kultury, dobré jídlo a pohodový průběh. Organizované výlety vás navíc často zavedou na místa, které byste sami nikdy neobjevili. Někdy jsou takové lokality dokonce veřejnosti zcela nepřípustné, takže je nutné zúčastnit se právě nějakého oficiálního výletu, abyste se tam dostali. Protáhnete nohy, načerpáte spoustu nových vědomostí a zabavíte se na celý den.

Venkovní workout

Zacvičit si venku na hrazdách nebo jen zcela s vlastní vahou je snadný a efektivní způsob, jak úplně nevypadnout ze cvičebního rytmu. Určitě však není špatně na cvičení také zcela rezignovat a prostě si týden odpočinout. Venkovní workoutová hřiště, která jsou nyní dost populární, nicméně vyloženě lákají si alespoň trochu protáhnout kosti.

Hravý geocaching

Tahle hra je naprosto skvělá pro všechny, kdo si rádi hrají, pátrají a sportují. Indicie vás většinou dovedou na velmi zajímavá místa, a navíc vás čeká odměna v podobě nalezené cache. Hraje se prakticky všude na světě, takže nějaký poklad určitě najdeš i v okolí tvé destinace. Častými cíli geocacherů jsou místní pamětihodnosti, utajené výhledy nebo třeba historicky významná místa, takže to bude jistě i zajímavé a poučné.

Protáhni se při józe

Letní dny často nejsou ideální pro náročný workout, ale jemné protažení v podobě jógy je vítané vždy. Dovolená je ideální čas, kdy se k pravidelnému cvičení jógy namotivovat a zahrnout jej do své pravidelné rutiny. Pokud se vám navíc jóga zalíbí, můžete si z ní udělat pravidelný ranní rituál, který vám připomene dovolenkový mód, i když už zase budete doma a na stole se vám budou vršit pracovní úkoly.

ZDROJ: https://us.olimpsport.com/discover-30-ideas-for-spending-time-outdoors-actively/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button