Péče o těloZdravé tipy

15 příznaků rakoviny, které lidé ignorují

Dnes se velká část světové populace potýká s nebezpečným a život ohrožujícím onemocněním. V různých formách a podobách má vliv na všechny generace. Velkému počtu lidí, kteří jsou diagnostikování s touto nemocí každý den, nezbývá nic jiného, než doufat ve vyléčení. U rakoviny hraje čas velkou roli. Je nutné znát dobře své tělo a všímat si neobvyklých změn a příznaků.

Lidé, kteří již měli rakovinu v rodině, by si měli dávat ještě větší pozor. Doporučujeme poradit se s lékařem nebo specialistou a zjistit všechny informace o preventivním opatření. V nejlepším případě požádejte o genetické testy, které vám prozradí míru rizika vzniku rakoviny.

Mezitím, než si zařídíte vše potřebné, máme pro vás seznam příznaků rakoviny, které pomáhají časnému odhalení. Čím dříve se o rakovině dozvíte, tím máte větší šanci na uzdravení.

Příznaky a symptomy rakoviny

I když příznaky rakoviny závisí do určité míry na umístění a fázi, mnoho typů rakoviny má velký počet příznaků.

Bohužel, mnozí lidé jsou si těchto příznaků vědomi, ale přesto je nechávají bez povšimnutí. Níže naleznete patnáct varovných příznaků rakoviny, které lidé nejčastěji ignorují.

1. Bulky

Nárůst nové bulky nebo změna staré, která se rozrostla, je dostatečný důvod pro konzultaci s lékařem. Tento příznak může indikovat několik typů rakoviny.

2. Bolest při močení

Neobvykle časté močení, které doprovází bolest, může být projevem rakoviny prostaty nebo močového měchýře. Ihned se poraďte se specialistou, pokud vás tento problém trápí delší dobu.

3. Změna stolice

Pokud zaznamenáte neobvyklé změny ve vaší stolici, v podobě častých průjmů nebo zácpy, poraďte se svým lékařem. V tomto případě se může jedna o rakovinu zažívacího traktu. Dalším příznakem může být bolest v břišní oblasti.

4. Špatné trávení

Vzhledem k tomu, že jsou poruchy trávení poměrně běžné, patří tento příznak mezi nejčastěji ignorované. Pokud trpíte zažívacími potížemi, může to být příznakem rakoviny v horní části trávicího traktu. Zvláště, když to jde v kombinaci s obtížemi při polykání a neustále bolesti žaludku.

5. Boláky

Nevzhledné a bolestivé boláky mohou být příznakem rakoviny kůže, rakoviny dutiny ústí a rakoviny v oblasti genitálií. Z tohoto důvod, pokud máte delší dobu boláky, obraťte se na svého lékaře.

6. Kožní změny

Jednou z nejčastějších příznaků rakoviny je výskyt kožních vřídků žluté nebo červené barvy. Častým jevem je také ztmavnutí kůže. Ne každá změna pokožky má spojitost s rakovinou. Nicméně je lepší navštívit kožního lékaře, abyste tuto možnost mohli vyloučit.

7. Bolest

Přetrvávající bolest v části těla, jako jsou záda či hlava, může být známkou řady nemocí, včetně rakoviny. Pokud se setkáte s jakýmkoliv typem chronické bolesti, měli byste se okamžitě poradit s lékařem.

8. Neobvyklé lymfatické uzliny

Navštivte svého lékaře, pokud se vyskytnou náhle otoky lymfatických uzlin, které doprovází bolest či nevolnost.

9. Krev

Pokud zjistíte, že máte krev v moči nebo ve stolici, či vykašláváte krev, ihned informujte o tomto stavu svého lékaře. Krvácení je projevem řady druhů rakoviny.

10. Neobvyklý růst vlasů

Dalším společným znakem rakoviny je neobvyklý růst vlasů. Nicméně existuje mnoho případů, kdy je hlavním projevem rakoviny neobvyklý růst vlasů. Ve většině případů se nejedná o rakovinu, ale je lepší poradit se s lékařem.

11. Horečka

Tento příznak souvisí s rakovinou imunitního systému. Nicméně, přítomnost horečky je příznakem řady dalších onemocnění. Pokud se jedná o rakovinu, je horečka projevem šíření této nemoci do dalších orgánů v těle.

12. Kašel

Trvalý a chronický kašel spolu s otokem krku, je příznakem rakoviny dýchacích cest, včetně rakoviny plic a rakoviny hrdla. Za předpokladu, že se nemůžete zbavit kašle, informujte svého lékaře.

13. Změna velikosti pihy

Pokud si všimnete jakékoli neobvyklé změny ve velikosti, barvy nebo tvaru jedné ze své pihy, poraďte se svým kožním lékařem. Diagnostika může odhalit v čas rakovinu a tím zlepšit šance na vyléčení.

14. Ztráta váhy

Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti může být také příznakem rakoviny. Proto, když začnete hubnout bez zvláštního úsilí, měli byste se poradit se svým lékařem.

15. Únava

Konstantní pocit únavy může být varovným signálem rakoviny. Tento pocit je přirozenou reakcí imunitního systému, který vám vysílá signál, že není něco v pořádku. Kromě toho, může dojít během rakoviny ke ztrátě krve, což také vede k únavě. Pokud trpíte chronickou únavou, poraďte se svým lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button