KrásaNávod

Nošení roušky může způsobit kožní problémy. Jak o pleť pečovat a chránit ji?

Dnes už nikdo z nás neopouští svůj domov bez obličeje přikrytého rouškou. Z té nám kouká ven jen čelo a oči, ale minimálně půlku obličeje máme zakrytou látkou. Možná jste si už sami povšimli, že zakrývání obličeje může škodit pleti, která přichází o možnost volně dýchat. Následky mohou být různé – od zhoršení vyrážky, přes opruzeniny až po zašednutí nebo alergickou reakci. Jak se tedy o pleť adekvátně starat, aby toto období zvládla pokud možno bez úhony?

Zvláštní pozornost byste své pleti měli věnovat zvláště tehdy, pokud roušku musíte nosit několik hodin denně. Jestliže s ní jen vyrazíte na zdravotní procházku a domů, pleť pravděpodobně žádné dramatické škody neutrpí, ale jestliže s ní celý den sedíte v práci, je rozhodně na místě provést určitá opatření. Teplo a vlhko podporují množení bakterií a vylučování potu, což vaší pleti určitě dobře neudělá.

Pečujte správně o roušku

V prvé řadě je nutné se o roušku správně starat a dodržovat všechny předepsané kroky, které mají ochránit nejen vás před nákazou, ale také vaši pleť před problémy. Roušky bychom měli často měnit, prát, vyvařovat, žehlit, tedy účinně sterilizovat, aby se na nich nemohly množit bakterie a viry. Roušky se nedotýkejte, skladujte ji odděleně a zacházejte s ní jako s infekčním materiálem.

Čištění pleti je základ

Druhým podstatným krokem je dbát na pravidelné a účinné čištění pleti. Je nutné zbavovat pleť všech nečistot, odumřelých buněk a postarat se o její hydrataci. Není tedy rozhodně od věci dopřát si dvakrát týdně peeling a také detoxikační nebo čisticí masku. Rozhodně neopomíjejte také důkladné čištění ráno i večer, a to i za předpokladu, že nepoužíváte vůbec žádný make-up a jste většinu dne doma. Pleť na sebe i tak nachytá spoustu nečistot, kterých ji musíte zbavit. Stačí se večer podívat na svůj odličovací tamponek a uvidíte, jak bude špinavý. Vsaďte na osvědčený odličovací prostředek, který vyhovuje vašemu typu pleti a přidejte do péče také tonikum.

Vsaďte na hydratační krém

Zdravá a hezká může být jen pleť, která je hydratovaná. Pravidelně tedy nanášejte na obličej lehký denní hydratační krém, který pleti dodá potřebné živiny. Dokáže také snížit riziko podráždění pokožky i výskyt suchých míst a oděrek. Pokud máte dojem, že se zejména v okolí nosu a úst vaše pleť zvláště vysušuje, můžete na tato místa nanést trochu hutnější výživnější krém, který pleť lépe ochrání.

S líčením si dejte pauzu

I pokud chodíte do práce, doporučuje se omezit líčení. Ruku na srdce, stejně máte polovinu obličeje zakrytou, tak proč na sebe zbytečně plácat make-up. Navíc také zjistíte, že pod rouškou make-up rychle vlhne a rozpouští se, takže riskujete, že budete vypadat zvláštně, a ještě k tomu zatížíte svou pleť. Make-up, pudr a tvářenku tedy protentokrát vynechte a pokud chcete podtrhnout svou krásu, zaměřte se jen na oči. Můžete si dopřát jemné líčení očí v podobě lehkých stínů a řasenky. Může vám to navíc pomoci nesahat si během dne do očí, což je také důležité pro prevenci nákazy.

Jak řešit podráždění?

Co dělat, pokud se podráždění objeví? První pomocí může být změna roušky. Zkuste jiný materiál nebo vyberte jinou velikost, aby vám tolik nedřela pleť. Zkuste různě pracovat s délkou gumiček za uši, případně upravit to, jak vám rouška sedí na obličeji. Neměla by vás nikde dřít, ale zároveň nesmí být volná, jinak postrádá smysl. Na postižená místa naneste regenerační krém, který pleť zklidní a podpoří přirozené procesy pleti. Pokud jde přímo o vyrážku, může pomoci dětský pudr. Vyrážku si neškrábejte a nezakrývejte ji ani korektorem. Pokud už se objeví, snažte se nechat pleť maximálně dýchat, aby se mohla zase dostat do dobrého stavu. Pokud obtíže přetrvávají, můžete se poradit s dermatologem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button