Péče o těloZdravé tipy

Chcete vysadit hormonální antikoncepci? Na tyhle věci byste se měla připravit

V posledních letech se již více hovoří o potenciálně negativních dopadech užívání hormonální antikoncepce. Méně žen ji dobrovolně bere a pokud ji někdy předtím braly, snaží se ji vysadit. Jenže návrat k běžnému cyklu může být poměrně strastiplný – zejména pak tehdy, když jste hormonální antikoncepci používaly celo roky. Co se může stát a na co se připravit?

Jak hormonální antikoncepce funguje?

Nezáleží na tom, jakou značku používáte, protože princip fungování hormonální antikoncepce je v podstatě totožný. Dochází k narušení přirozeného průběhu menstruace, a to skrze osu hypotalamus-hypofýza-vaječníky. Následkem toho je žena chráněna před oplodněním, ale nemůže dojít ani k případnému uhnízdění vajíčka, díky čemuž je hormonální antikoncepce považována za jednu z nejúčinnějších forem ochrany před početím.

Působení HA na lidské tělo je dnes již poměrně dobře popsané, takže známe jak pozitiva, tak i negativa. Jisté ale je, že HA dovede poměrně účinně překrývat skutečné problémy s cyklem, které se pak naplno projeví, pokud budete chtít antikoncepci vysadit. Co může nastat?

Nepravidelný cyklus

Během užívání HA neprobíhá klasický menstruační cyklus, jak jej mají ženy, které pilulky neužívají. Pokud je tedy vysadíte, je třeba počítat s tím, že může trvat i několik měsíců, než se vše opět srovná. Může docházet k nepravidelnému krvácení, mohou se objevit křeče nebo se změnit intenzita krvácení. 

Návrat PMS

Premenstruační syndrom dnes trápí asi polovinu všech menstruujících žen. Projevuje se nejčastěji bolestmi prsou, břicha, hlavy, dále pak pocity nadýmání, křečemi, zadržováním vody, nebo zvýšenou chutí k jídlu či tvorbou akné. Při užívání HA je možné, že vás PMS netrápilo, ale to se nyní asi změní. U normálního průběhu cyklu se totiž hladiny hormonů poměrně dramaticky proměňují, zatímco při užívání HA jsou stabilní v průběhu celého cyklu a nevyvolávají v našem těle drastické změny.

Bolestivá ovulace

Účinky a působení hormonální antikoncepce jsou samozřejmě jiné s ohledem na konkrétní typ pilulek. Platí však, že u většiny dochází k utlumení funkce vaječníků, a tím pádem také pozastavení ovulace. Jakmile tedy pilulku vysadíte, měl by se cyklus vrátit zpět, a s ním také ovulace. Zatímco některé ženy v podstatě neví, že vůbec ovulují, některé mohou zažívat bolestivé křeče, nepříjemné pocity tenze nebo slabší krvácení. To se může objevit i u vás a možná vás to nepříjemně překvapí.

Otěhotnět můžete rychle

Působení HA je velmi individuální. Všichni asi tušíme, že po vysazení antikoncepce je možné otěhotnět, ale většina žen čeká, že to nebude ze dne na den. Obvykle to tak také není, ale není to pravidlem. V některých případech však může k početí dojít vlivem bouřlivého nástupu ovulace poměrně rychle. Není pravdou, že antikoncepce sama o sobě způsobuje neschopnost počít – je ale možné, že antikoncepce skutečný problém zakryla a oddálila možnost jeho řešení. Objevují se tedy i případy, kdy se po vynechání antikoncepce nedaří otěhotnět.

Libido

U některých uživatelek HA může vlivem narušení přirozené sekrece hormonů dojít k poklesu libida. Neplatí to však vždy. Nicméně faktem je, že při užívání HA však zpravidla dochází k utlumení ovulace, kdy je ženské libido samozřejmě nejaktivnější. Je tedy typické, že po vysazení bude chuť na sex v polovině cyklu vyšší. 

Změny hmotnosti

Znovu je třeba připomenout, že po vysazení HA se obnovuje přirozený cyklus a měnící se hladina hormonů znamená i změny chuti k jídlu nebo zadržování vody v těle, které se projeví i změnami hmotnosti.

Akné

Akné se tvoří na základě mnoha faktorů. Závisí na typu pleti, péčí o ni, vnějším prostředím atp. Významný vliv však může mít také fáze menstruačního cyklu a aktuální poměr hladiny pohlavních hormonů. Není tedy netypické, že ženy po vysazení HA trpí na zvýšený vznik akné, což je zcela normální. Pokud by se situace zhoršila rapidně, bude dobré navštívit odborníka.

Změny nálad

Na vině budou opět prudce se měnící hladiny hormonů. Následuje změněná míra zvládání stresu, náročných situací apod. V prvních měsících po ukončení užívání HA navíc mohou být hormony ještě různě rozházené, takže se normální stav může ještě zhoršit. K celkovému zlepšení situace může pomoci meditace, procházka nebo obecně odpočinek.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/stopping-birth-control#what-it-involves

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Sophia Moss: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/antikoncepce-3576558/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button