Jídlo a stravováníPéče o tělo

Proč máte pořád hlad? Toto jsou nejčastější důvody

Také máte dojem, že sotva se najíte, už hned myslíte znovu na jídlo? Pokud také jen neustále počítáte čas do dalšího jídla a nemůžete se soustředit na nic jiného, je potřeba s tím něco udělat.

Pocit hladu je běžný. Jestliže máte ale hlad po většinu dne, a to i tehdy, když se zrovna najíte, něco rozhodně není v pořádku. Navíc vás mohou trápit bolesti hlavy, problémy s pozorností a koncentrací či podrážděnost. Mezi běžné vysvětlení patří to, že prostě nejíte dost, ale někdy jsou na vině i jiné důvody. Které to jsou a co se s nimi dá dělat?

Nedostatek bílkovin

Toto bývá snad nejběžnější problém. Spousta lidí vůbec netuší, kolik bílkovin by měli konzumovat a kde je ve stravě najdou. Proto jich jedí zoufale málo a to se časem rozhodně podepíše i na jejich zdraví. Proč je dostatečné množství bílkovin ve stravě důležité? Jedním z hlavních důvodů je právě to, že bílkoviny vás nejlépe zasytí. Pomáhají totiž zvyšovat hladinu hormonu, který má na svědomí pocit sytosti (leptin). Mimo to hrají důležitou úlohu také při vytváření optimální hladiny dalších hormonů.

Chybí vám spánek

Hlad může úzce souviset i s pocitem únavy. Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je zcela klíčový pro naše zdraví i celkovou pohodu a je potřeba se postarat o to, abyste jej měli. Jestliže tedy tušíte, že váš spánek rozhodně není ideální, zkuste to změnit. Ideální je nepřerušovaný spánek po dobu 7–8 hodin. Před spaním se snažte zrelaxovat, vypnout hladu i všechna zařízení, která vydávají modré světlo a spěte v dobře vyvětrané a tmavé místnosti.

Přecpáváte se zpracovanými sacharidy

Mezi zpracované sacharidy patří například bílé pečivo, těstoviny, sladké koblihy či croissanty, limonády a sladkosti. V těchto potravinám zcela absentuje tolik potřebná vláknina, a proto je tělo zpracuje velmi rychle a nezasytí vás. Velimi rychle jste pak hladoví, a to i přesto, že kalorií jste spořádali dost a dost.

Chybí vám kvalitní tuky

I tuk hraje důležitou roli v pocitu sytosti. Jeho důležitou vlastností je totiž to, že se dlouho tráví a zůstává v žaludku. Také zpomaluje trávení a vstřebávání dalších živin. Je však potřeba konzumovat zdravé zdroje tuků, které vám přináší i další zdravotní benefity. Mezi ně patří třeba vejce, tučné ryby (losos, makrela…), avokádo, semínka, ořechy a ořechová másla.

Holdujete alkoholu

Alkohol obsahuje spoustu zbytečných kalorií. Kromě toho brání produkci leptinu (hormon sytosti). Však to každý znáte jistě z vlastní zkušenosti. Dáte si večer skleničku vína a za půl hodiny už vás honí mlsná, a nakonec k vínu ještě zpráskáte pytlík brambůrků. Množství vypitého alkoholu navíc ovlivňuje náš úsudek a sebekontrolu, takže se snadněji stane, že podlehneme svodům a dáme si i jídlo, které bychom si normálně zakázali.

Není ovoce jako ovoce

Máte rádi ovocné freshe nebo smoothie? Je teď velmi trendy nahrazovat podobnými nápoji snídani nebo jiné hlavní jídlo dne, ale ve skutečnosti to není taková hitparáda, jak by se mohlo zdát. Taková snídaně nebo svačina totiž zasytí méně než pevné jídlo. Tekutiny se také snadněji konzumují, proto máme tendenci vypít tekutých věcí více, než by bylo třeba. Kvůli odšťavnění taky chybí vláknina a po jednom smoothie budete mít zaručeně do hodiny hlad.

Na jídlo si nenajdete čas a klid

Pokud jíte moc rychle a hltáte, tělo asi ani nestihne uvědomit, že už je vlastně po jídle a vyžaduje často další porci. Ve výsledku tak můžete sníst více, než by bylo třeba. Proto se vyplatí dodržovat pár základních pravidel zdravého stolování. Jezte pokud možno v klidu u stolu, který slouží k jídlu. Nedívejte se na televizi ani nescrollujte na mobilu, mezi sousty odkládejte příbor a jídlo pořádně žvýkejte.

Na vině je váš zdravotní stav nebo léky

Častý hlad může být známkou určitých onemocnění. Velmi typické je to například u cukrovky. Mezi další onemocnění, která jsou spojena s neutuchajícím hladem, patří zvýšená funkce (hyperfunkce) štítné žlázy, psychické problémy, jako je deprese či úzkosti.

Pokud berete nějaké léky, určitě také nahlédněte do jejich příbalových letáků. Mezi vedlejší účinky nezřídka patří zvýšení apetitu, a tím i větší pocit hladu. Do této kategorie například spadají léky na léčbu cukrovky (inzulin a inzulinová sekretagoga), některé skupiny antidepresiv, antipsychotik a stabilizátorů nálady či kortikosteroidy. Větší hlad také běžně pociťují ženy během tzv. premenstruačního syndromu (PMS).

Neumíte odpočívat

Pokud hodně sportujete, máte náročné zaměstnání, a ještě se do toho přidá i stres nebo vztahové problémy, je jasné, že tělo bude žádat zvýšený příděl energie. Váš metabolismus pravděpodobně pracuje rychleji, než je tomu u lidí, kteří mají sedavý způsob života nebo se hýbou jen občas. Proto se nebojte dát tělu trochu více paliva a pohlídat si dostatečný příjem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button