Spolupráce

Vyspěte se do růžova. 8 tipů pro kvalitnější spánek

Ačkoliv spánek je nesmírně důležitý pro fungování našeho těla a jeho rekonvalescenci, málokdo může skutečně říci, že spí každý den do růžova. Přitom se jedná o nesmírně důležitý proces, který nám pomáhá cítit se dobře mentálně i fyzicky. Co děláme špatně a co můžeme dělat lépe?

Zbavte se modrého světla

Modré světlo vychází z monitorů a mobilních zařízení a může zásadně ovlivnit náš spánkový rytmus. Nutí nás totiž být v bdělém stavu. Ve velké míře je přirozenou součástí slunečního světla a ovlivňuje tak náš biorytmus. Jeho působením dochází k oddálení usnutí i snížení celkové kvality spánku. Před usnutím se tedy snažte veškeré přístroje, které takové světlo vyzařují, omezit. Blokovat jej ale můžete i brýlemi s filtrem modrého světla. Anebo si na svých zařízeních můžete nastavit režim tzv. komfortního čtení, který modré světlo utlumí. Zároveň obrazovku přepne na teplejší barvy, což snižuje únavu očí a chrání váš zrak. Pokud jste tedy zvyklí si před spaním pouštět videa nebo procházet mobil – a nechcete se toho za žádnou cenu vzdát – tohle může být cesta. 

Investujte do kvalitní matrace

Pro kvalitní spánek můžete mít sebelepší předpoklady, pokud ale nespíte na kvalitní matraci, vaše záda vám nepoděkují. Investice do kvalitní postele je proto nezbytná. Každému vyhovují jiné podmínky pro spánek. Někdo preferuje měkčí matraci, jiný tvrdší. Vždycky byste se v ní ale měli cítit komfortně, nikde vás nesmí tlačit a musí se vám z ní pohodlně vstávat. Stejné je to i s polštáři – můžete pořídit klasické péřové, nebo ortopedické z paměťové pěny. Ty jsou tvrdší a jejich tvar se vám přizpůsobí, jakmile ulehnete. O matraci i lůžkoviny pravidelně pečujte. Kromě běžného praní povlečení a prostěradla alespoň jednou za rok matraci čistěte důkladněji a peřiny a polštáře vyperte, případně zaneste do čistírny. 

Nezapomeňte na čerstvý vzduch

Nejlépe se nám spí i usíná v chladnějších místnostech se spoustou čerstvého vzduchu. Ideální teplota ve vaší ložnici by se měla pohybovat od 18-20 stupňů. Můžete-li si tak nastavit nižší teplotu v ložnici, udělejte to. Je také třeba prostor dobře vyvětrat a to ideálně každý den před spaním. Pomoci vám ale může i procházka na čerstvém vzduchu, kdy si můžete vyvětrat hlavu a třeba nechat myšlenky odvát do noci.

Vyhraďte si na spánek dostatečně dlouhou dobu 

Spát jen pár hodin denně se vám může vymstít. Když ne teď, tak v pozdějším věku zaručeně. Vyhraďte si na spánek proto dostatečný počet hodin a snažte se je dodržovat. U dospělého člověka by se mělo jednat o 7-9 hodin spánku denně. Vždy poslouchejte svoje tělo a hledejte svůj optimální způsob. 

Nepřejídejte se

Nechoďte spát hladoví, zároveň se ale před spaním nepřejídejte. I v tomhle ohledu je důležité najít balanc. Nemusíte se trápit tím, že byste po 18:00 nesměli jíst. To je nemysl. Jezte klidně dvě hodinky, hodinku před spaním. Kromě času ale myslete i na skladbu jídelníčku. Večer je ideální čas pro lehčí jídla, žádné smažené pokrmy, fast foody, sladkosti. Také omezte před spaním konzumaci kávy, energetických nápojů a zelených a černých čajů. Stejně tak vám ke spánku nepomáhá konzumace alkoholu. Ten vám sice může “pomoci” rychleji usnout, ale na kvalitě spánku se znatelně negativně podepíše.

Před spánkem se vyklidněte 

Každý den se na nás valí kvanta informací. Některé potřebujeme, další haldy jsou ale nepotřebné a jen nám zahlcují hlavu. Před spaním se proto zkuste od veškerých vnějších vlivů oprostit. Odložit náročnější četbu, u které musíte více přemýšlet, informace z instagramu, zprávy. Pro lepší kontrolu si veškeré informace a plány, které máte v hlavě, převeďte na papír, na diář nebo do to-do listu. Pomůže vám odlehčit hlavu a zároveň na nic nezapomenete, takže usínat můžete klidněji.

Nastavte si své spánkové rituály 

Režim pomáhá uklidnit tělo a připravit jej na to, co nastane. Třeba jej naladit na spánek. Můžete to podpořit pravidelnými rituály, které vám udělají dobře. Může to být třeba meduňkový čaj, poslech hudby, četba nebo třeba protažení těla. Zároveň je důležité chodit spát každý den zhruba ve stejnou dobu, aby si tělo na rytmus zvyklo. Pokud vám pravidelnost dělá problém, zkuste si k ní najít cestu. Mnohé zařízení, například chytré hodinky, vás upozorní v určitou hodinu, kdy už je třeba začít se chystat ke spánku.

Zdroj náhledových obrázků: pexels.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button