CvičeníJídlo a stravování

Když se zdravé stravování promění v nemoc. Ortorexie hrozí stejně jako jiné poruchy příjmu potravy

Když se řeknou poruchy příjmu potravy, většina lidí si vybaví anorexii a bulimii. Ne všichni už vědí, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl, ale minimálně názvy budou spolehlivě znát. Zde to ale určitě nekončí a v posledních letech zaujímá výsadní postavení mezi těmito zdravotními problémy ještě zcela nová porucha, tzv. ortorexie.

Tato porucha se zprvu tváří celkem nenápadně, protože může na první pohled působit jen tak, že se dotyčný snaží žít zdravě a stravovat se podle správných zásad. Potíže ale nastávají, když zdravý jídelníček není něco, co nám pomáhá, ale co nás postupně ničí a přetváří se v posedlost, kterou nelze ovládat.

Nenápadné začátky

K ortorexii vedou velmi nenápadné krůčky. Vše začíná zájmem o zdravé stravování – a tomu přeci nemůže nikdo nic vytknout. Je běžné, že takoví lidé se začnou zajímat o původ surovin, jejich složení i kvalitu a vybírají si potraviny, které jsou označovány a vnímány jako zdravé.

Jenže co se na začátku tváří jako zcela neškodný zájem o zdravý životní styl, se může rázem proměnit v poruchu, která se léčí poměrně obtížně a je to běh na dlouhou trať. Postupem času takový člověk tráví výběrem svého jídla celé hodiny, vše si pečlivě váží, není schopen sníst něco, co nemá zvážené nebo netuší, jaký to má obsah živin. Ze své stravy vyřazuje naprosto vše, co je jen trochu nezdravé nebo kaloricky nevyvážené. Časem se přidá doslova panická hrůza z toho, že sníte něco špatného. S takovým nastavením pak v podstatě není možné chodit s kolegy na oběd, účastnit se společenských akcí nebo rodinných událostí.

Vážné zdravotní dopady

Co má ale tato porucha společného s těmi ostatními, jsou především vážné zdravotní důsledky. U lidí postižených ortorexií není výjimkou, že začnou velmi rychle ubývat na váze a postupem času jim začnou scházet i některé potřebné živiny. Může také docházet k na padání vlasů, zhoršení kvality nehtů a kůže, oslabení imunitního systému. Ženy také typicky ztrácejí pravidelný menstruační cyklus.

Dotyčný si však neuvědomuje, že by chyba byla na jeho straně a zpočátku to není patrné ani při pohledu okolí – vždyť se přeci stravuje jen zdravě a dle všech pravidel. Jenže nikdo už nevidí, že jsou tato pravidla dohnána k extrému a na jejich dodržování nemocný bazíruje tak, až to skutečně není zdravé.

Zdravé stravování navíc často není schopné naplnit nutný kalorický příjem, kteří potřebujeme. Zvlášť pokud také hodně sportujeme, nebo žijeme jinak aktivním životem. Výsledky v podobě nižší váhy a štíhlejší postavy navíc nemocného člověka ještě více motivují, aby pravidla dodržoval striktně a bez úlev. Nejde sice primárně o snahu vypadat hubeně (jako v případě anorexie), ale je to vítaný a ceněný vedlejší efekt. Nezřídka jsou tyto dvě poruchy také zkombinovány.

Kdo patří k ohroženým skupinám

Stejně jako u jiných poruch příjmu potravy může i ortorexie mít řadu příčin. Vliv však mají faktory psychologické, biologické či sociologické. Velký vliv má samotný charakter a osobnost člověka, i jeho výchova a společnost, ve které vyrůstá.

Například perfekcionisté, případně přehnaně úzkostní lidé, budou k takové poruše vždy logicky náchylnější než pohodáři, kteří nic moc neřeší. Za rozvojem poruchy může stát také touha po jistotě a bezpečí, potřeba mít vše pod kontrolou, anebo i strach z nemoci způsobené nezdravým životním stylem. Spouštěčem bývá nezřídka právě důvěra v to, že když se budeme zdravě stravovat, nic špatného nám nehrozí a zdravá strava nás ochrání.

Jak se dá pomoci?

V první řadě je důležité uvědomit si, že máte problém a přiznat si to. Nestačí, že vy si problém uvědomujete jako vnější pozorovatel člověka, který je takto nemocný. Dokud si on sám neuvědomí, že potřebuje pomoc, v podstatě s ním moc nezmůžete. Časté rozhovory a citlivý přístup ale mohou na této cestě dost pomoci. Je nutné přesvědčit nemocného, aby pochopil, že mu tělo dává najevo, že tento styl pro něj není dobrý. Upozorněte na padající vlasy, nezdravou pleť, nedostatek energie apod.

Odborníkům se nevyhýbat

Pomoc vždy existuje a nikdo na tuto nemoc nemusí být sám. Přestože zatím není ortorexie formálně uznaná za samostatnou psychiatrickou diagnózu, je rozhodně dobré tuto situaci řešit s odborníkem – výživovým poradcem, psychologem či psychiatrem. Někdy stačí si o problému jen promluvit, jindy je potřebné dlouhodobě pracovat na zlomení zvyků a představ, které nejsou pro zdraví dobré.

Ve všem je dobré hledat rovnováhu, a to platí určitě i o zdravé stravě a pohybu. Nikdy by nás tyto požadavky neměly svazovat a diktovat nám, jak mámě žít. I nezdravé jídlo je běžnou součástí našeho života – jen je potřeba najít zdravou míru v jeho konzumaci. To samé platí i o odpočinku od cvičení. Být zdravý není tak těžké, klíčem je balanc a selský rozum.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button