CvičeníPéče o tělo

Sport během karantény – musíte jen sedět doma nebo jsou i jiné možnosti?

Tvrdá opatření proti šíření koronaviru dolehla na každého z nás. Snad nikdo už si z této epidemie nemůže dělat legraci, pokud to samozřejmě nemá být prostředek ke snížení stresu a tíživé situace. Rozhodnutí o uvalení karantény na celou Českou republiku možná nikoho nezaskočilo, neboť se o něm již nějakou dobu diskutovalo, přesto to nijak situaci neusnadňuje. Karanténa velí být doma, vycházet jen za účelem cesty do práce, na nákup nebo za lékařem. Jenže to může být pro některé, aktivnější jedince, doslova k zbláznění. To nemůžete ani na krátkou procházku nebo si jít zaběhat? Vždyť je to přeci zdravé, ne? Se sportem a pobytem v přírodě je to přeci jen trošku složitější – co si vlastně můžete dovolit?

Výjimek je více

Nařízení vlády ohledně uvalení karantény na celou Českou republiku totiž obsahuje hned několik výjimek. Ty nejpodstatnější už byly zmíněny výše, ale je jich ještě trochu více. Kromě cest do práce a do obchodu se také můžete v nutných případech vypravit za příbuznými či lidmi, kteří potřebují vaši pomoc. Pokud tedy chcete například navštívit svoje rodiče, nakoupit jim a zkontrolovat, zda jsou v pořádku, karanténa vám v tom nebrání. Jen ale berte na vědomí, že pro cestu je nejvhodnější použít vlastní vůz, nakupovat rychle a dle zásad karantény – tedy držet si odstup od ostatních lidí, mít nasazenou roušku apod. a samozřejmě ani u rodinných příslušníků netrávit zbytečně mnoho času. Opět je na místě připomenout, že právě starší lidé jsou nejohroženější skupinou a vaše návštěva pro ně může být rizikem, pokud byste vy sami virus přenášeli, ačkoliv o tom sami zatím nevíte. Návštěvy seniorů tedy zvažte a berte vážně toto riziko.

Na procházku ano, ale za určitých podmínek

A nyní tedy konečně k tomu sportu, resp. pobytu venku. Karanténa umožňuje trávit čas také v přírodě. Je to jedna z výjimek ze zákazu. Nesmíte se však zdržovat na místech, kde se lidé koncentrují. Pokud tedy vyrazit ven, pak do lesa, do odlehlejšího parku, mimo městskou zástavbu. Tam se můžete klidně projít bez rizika pro sebe i pro své okolí. Vyvarujte se kontaktu s jinými lidmi a v případě, že někoho potkáte, držte si doporučenou vzdálenost alespoň dvou metrů. Je na místě apelovat také na to, abyste při pobytu venku nosili roušky či jinou ochranu úst a nosu. Stále se jedná o silně nedostatkové zboží, ale profesionální zdravotnickou roušku dokáže dobře zasuplovat také šála, šátek nebo jiná bavlněná látka. Noste ji nasazenou přes nos i ústa – ochrání vaše okolí. Není to samozřejmě stoprocentní záruka, ale i takto malé opatření může mít pro snížení rizika přenosu infekce velký význam.

Pokud vám nestačí svižná procházka, není problém jít si i zaběhat nebo vyrazit na kolo. Obojí se dá bez potíží praktikovat i s nasazenou rouškou. Vždy ale dbejte na ochranu svého zdraví a nepřeceňujte svou imunitu. Právě první jarní dny mohou být zrádné v tom, že se zdá být teplo, ale ve skutečnosti jsou teploty stále dost nízko. Velmi lehce pak můžete prochladnout, což je v tomto období rozhodně nežádoucí stav. Pokud si tedy nejste jisti svým zdravotním stavem, kondicí a celkovou vitalitou, nikam nevyrážejte – pár dní doma ještě nikoho nezabilo!

Karanténa je krajní opatření, tak jej respektujme

Stále ale pamatujte na to, k čemu má karanténa sloužit. Jde o to zásadně omezit volný pohyb osob, aby se rychlost šíření mohla eliminovat a nákaza se dostala pod kontrolu. Není tedy rozhodně na místě situaci zneužívat a zbytečně trávit venku hodiny a hodiny. Za rozumný lze považovat hodinový pobyt venku, mimo město, bez kontaktu s lidmi. A to vše při zachování přísné hygieny a s rouškou nebo jinou ochrannou na obličeji.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Jeden komentář

  1. Nezlobte se na mě ale tu tiskovku jsem viděl a pochopil jsem to jinak. Vydržet doma a ven jen při nutných aktivitách. Slovo nutné mi vůbec nepřipadá běh ani kolo. Podotýkám jsem sportovec. Opakovaně se zdůrazňovalo nutné aktivity. Potom přišel novinář a sugestivními otázkami potřeboval z Hamacka dostat jak obejít zákon. Jak typické pro Čechy. O běhu o kole nebyla řeč. Mimochodem když běhá jeden mohu i já a rak dal. Tedy plně parky lesy atd. Bohužel to se stalo. Všichni se přesunuli z viditelných ulic do parku a lesů. Procházku chápu ale ostatní mi nepřijde v takové situaci co jsme nutné. Účelem je i eliminovat zatížení lékařů, zachranek atd. Procentulne při jakémkoliv sportu zvysujeme možnost úrazu tedy i zaměstnanost lékařů atd. Těch důsledku takovyho výkladu kg ak všichni dáváte je samozřejmě více. Pokud lidé z oken vidí jak v klidu lidi pobíhají a jezdí na kole, tak samozřejmě vyjdouu taky ven byť jen na prochazku. Účelem toho opatření bylo omezit pohyb venku. Ve všech důsledcích všichni de ate opak. Prostě zůstaňte doma cvičte doma a běžte na zdravotní procházku.

Back to top button