CvičeníPéče o tělo

Jak vám tělo říká, že se nehýbete dost? Všímejte si těchto projevů

Naše tělo je uzpůsobeno tomu, aby se pohybovalo. Je to pro nás přirozené a platí, že sedavá práce i odpočinek pro nás nejsou ani trochu prospěšné. Asi všichni se shodneme na tom, že je nezbytné se alespoň občas pohnout, ale kolik pohybu „stačí“?

Přiměřená míra pohybové aktivity a správná výživa jsou nejlepší cestou, jak se vyhnout zdravotním obtížím. Pokud ale dojde k opačné situaci a pohyb ani strava nejsou optimální, naše tělo se ozve. Jak tedy poznáme, že pohybu není dost a měli bychom trochu více zabrat?

Proč je pohyb důležitý?

Nedostatek pohybu je celosvětovým problémem. Dnes je velmi snížena míra přirozeného pohybu v průběhu dne. Do práce jezdíme často autem, namísto schodů používáme výtahy, a i úklid za nás často obstarají stroje, abychom se my mohli pohodlně posadit na gauči. Pohyb je však přímo spjatý s prevencí civilizačních onemocnění. Brání obezitě, vysokému tlaku, bolesti zad a jiným. Náklady na léčbu těchto onemocnění dosahují astronomických cifer a často je léčba i nemožná nebo jen velmi obtížná. Přitom by mohlo stačit tak málo – pravidelně a dostatečně se hýbat.

Příznaků, kterými naše tělo naznačuje, že pohybu není dost, je mnoho. Mohou se také projevovat v odlišné míře – jsou velmi individuální. I přesto tyto patří k těm nejčastějším a nejpatrnějším:

Potíže s vyprazdňováním

Pravidelná pohybová aktivita příznivě působí na pohyb střev. Bránice a břišní stěna má na střeva také vliv a pro správnou funkci trávící soustavy je nezbytné, aby se břišní svaly pravidelně napínaly pomocí správného tréninku.

Zatuhlé klouby

Pokud se klouby pohybují, vyplavuje se do nich takzvaná synoviální tekutina, která je jakýmsi mazivem, jež našemu tělu usnadňuje pohyb. Pokud se ale klouby nepohybují, není důvod tuto tekutinu produkovat, a klouby tedy začnou tuhnout. Následně je rozhýbat dá tedy dost zabrat a bude to pravděpodobně bolet.

Bolavá záda

I v tomto případě je na vině časté a dlouhé sezení. I při něm se totiž naše svaly unavují a my potom hledáme úlevové polohy, které nám ale ničí správné držení těla. Jako první se obvykle ozvou bolavá záda během dne. To může být také zapříčiněno ochablými zádovými svaly. Pokud se naučíme správně sedět a zařadíme také pravidelnou pohybovou aktivitu, bude možné tento problém vyřešit.

Dechové obtíže

Už i jen po pár schodech se zadýcháváte? Potom zbystřete. Pravidelné cvičení také výrazně ovlivňuje dechové parametry, jako je vitální kapacita nebo dechový objem. Chcete-li dýchat i při pohybu normálně a nejen lapat po dechu, je potřeba pravidelně plíce trénovat a naučit se správně při pohybu dýchat.

Zvýšený krevní tlak

Pokud se ukáže, že máte zvýšený krevní tlak, zvažte zařazení častějšího pohybu. Posílíte jednak svalovou soustavu, ale i oběhové a dýchací funkce. Pravidelný trénink vám pomůže udržovat krevní tlak pod kontrolou a cítit se i každodenně fyzicky lépe.

Narušená kontrola nad jídlem

Vztah k jídlu je u mnoha lidí komplikovaný. Ke špatným návykům mohou patřit i záchvaty přejídání nebo časté chutě na sladké/junk food. Pravidelné aerobní cvičení vám pomůže mít vyrovnanou hladinu hormonů, které jsou zodpovědné za tyto neřesti. Díky pohybu tedy budete lépe kontrolovat také svůj příjem.

Vyšší náchylnost k onemocnění

Pravidelná přiměřená pohybová aktivita umí zlepšit funkce imunitního systému. Jestliže máte pocit, že vás zchvátí kdejaká rýmečka nebo chytnete nachlazení úplně od každého, je načase zapracovat na pravidelném pohybu.

Náladovost

S fyzickou aktivitou je spojeno vyplavování hormonů štěstí (endorfiny). Pokud se budete pravidelně hýbat, dost možná se vám podaří držet na uzdě své nálady, ale také se z dlouhodobého hlediska vyhnout vážným psychickým problémům, jako je například deprese.

Potíže se spánkem

Fyzická aktivita má zásadní vliv na kvalitu spánku a na cirkadiánní rytmy v průběhu dne. Při chronické nespavosti vám lékař většinou předepíše vhodnou medikaci, ale přitom by mohlo postačit, kdybyste do svého režimu zařadili pravidelné cvičení. Určitě je to výrazně šetrnější způsob pro vaše celkové zdraví.

Prediabetes

Potíže s kontrolou hladiny krevního cukru značí prvotní fázi diabetu mellitu 2. typu. Na vině bývá vznik inzulinové rezistence. Pravidelná pohybová aktivita tomu dokáže efektivně bránit, a dokonce dokáže tento stav i zpětně zlepšit.

ZDROJ: https://www.calendar.com/blog/sedentary-lifestyle-10-signs-you-arent-active-enough/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button