CvičeníKrása

Diastázou trpí dvě třetiny žen po porodu, ale nevyhýbá se ani sportovkyním. Jak ji řešit?

Asi každá žena doufá, že ji těhotenství příliš nezmění postavu a brzy po porodu se zase vrátí do formy. Určitě není třeba se bát toho, že by se vaše tělo nedalo brzy do pořádku, otázkou ale je, co čekáte. Je totiž třeba připustit si, že ženské tělo se po porodu prostě změní. Ne nutně na první pohled, ale vnitřně zcela jistě a pozorná žena bude tyto změny citelně vnímat. Jedním z viditelných a častých problémů je právě tzv. diastáza neboli rozestup břišních svalů. Není to však výhradně problém žen po porodu, může se objevit i u těch, které buď málo, nebo naopak až příliš cvičí.

Proč diastáza vzniká?

Dochází k ní v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku, ale vliv mají také hormonální změny, které jsou zejména v těhotenství zcela typické. Přestože se jedná o přirozený proces související s graviditou, břišní stěna by se v ideálním případě měla po porodu vrátit do původního stavu. Pokud se tak nestane, hrozí další problémy a komplikace.

Častější, než si myslíte

Diastáza bývá po porodu běžná až u 60 procent rodiček. Pokud je její šíře dva až tři centimetry, obvykle se s ní tělo popasuje samo a po čase se situace spraví. Při větší míře je nutné systematické cvičení s konkrétními pravidly. Proč se ale diastáza vyskytuje tak často? Na vině bývá obvykle cvičení – a to jak jeho nedostatek, tak i nadbytek. Ženy, které necvičí vůbec, nemají dostatečně a kvalitně posílené břišní svaly, ale také ženy, které cvičí hodně, mohou mít potíže, protože břišní svaly posilují nesprávně.

Jak poznat, že máte problém?

Diagnostiku zvládnete i sama. Lehněte si na záda, pokrčte nohy, mírně zvedněte hlavu a pokuste se prsty nahmatat mezeru mezi břišními svaly. Pokud do ní můžete hlouběji strčit třeba dva prsty, je velmi pravděpodobné, že se jedná o diastázu. Při zátěži se může obsah dutiny břišní skrze oslabené břišní svaly vyklenovat směrem ven a na povrchu břicha se udělá typické vypoulení. Kromě těhotenství může diastáza postihnout i další ženy. Týká se především obézních, ale také sportovců či dětí. Na vzniku se podílí především nesprávné držení těla, ale třeba i genetika nebo vyšší věk.

Kdy začít s nápravou?

Máte-li podezření na diastázu, je jedinou vhodnou nápravou správné cvičení. Jeho cílem je dosáhnout aktivace hlubokých svalů břicha a zad, ale také je nutné posílit šikmé břišní svaly, bránici a svaly pánevního dna. Určitě nepomohou klasické cviky na břicho, ale spíše je potřeba zaměřit se na hluboký stabilizační systém. Nejlepší je, když budete cvičit jen pod vedením zkušeného fyzioterapeuta. Sice se dá postupovat i podle řady videí nebo instrukcí na internetu, ale pokud je diastáza skutečně ve větším rozsahu, je obvykle odborná pomoc minimálně v začátcích zcela nezbytná.

Klíčové je i správné dýchání

Všechny vhodné cvičební techniky v sobě také zahrnují správné dýchání, takzvanou dechovou gymnastiku. S tímto se dá v případě bezproblémového porodu začít již během šestinedělí. Mezi nejznámější metody se řadí například cvičení podle Ludmily Mojžíšové či podle Alexandera. Klíčové však je také zapracovat na držení těla, naučit se správnou manipulaci s miminkem a myslet na správný postoj také při každodenních činnostech.

Trpělivost růže přináší

Výsledky nečekejte hned – chce to čas a poctivé cvičení. Je lepší cvičit několikrát denně pár minut než se snažit za každou cenu zvládnout půl hodinu jednou denně. Pamatujte, že zvýšená hladina hormonů ovlivňujících břišní diastázu může být v krvi patrná ještě i několik měsíců po porodu, u kojících žen i déle. Dejte tedy svému tělu dostatek času a prostoru na to, aby se dalo zase do pořádku. Běžně břišní rozestup vrátí k normálu až s ukončením kojení.

Jak potížím předcházet?

Ideální je, pokud se vám podaří problémům s rozestupem břišních svalů zcela vyhnout. Ideálně ještě před otěhotněním nebo hned po jeho zjištění oslovte fyzioterapeuta či vhodného trenéra a sdělte mu, že byste ráda pokud možno předešla poporodním komplikacím. Po porodu se naučte správně shýbat, ohýbat a zvedat se z postele. Tak se vyhnete zhoršování potíží a vaše tělo se rychleji zotaví a bude perfektně fungovat. Je to investice do vašeho dlouhodobého zdraví.

ZDROJ: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22346-diastasis-recti

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Matilda Wormwood: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-bricho-tehotenstvi-7484612/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button