Ostatní

Jogurt řecký nebo obyčejný? Jaký je mezi nimi rozdíl a co je to skyr

Pokud vám nedělají zažívací potíže, měly by být mléčné výrobky součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku. Jsou totiž velmi kvalitním zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, vitaminů skupiny B, vitaminu D a v neposlední řadě nám zajištují také přísun probiotických bakterií, které pečují o naše zdravé zažívání.

Kromě klasického jogurtu, který je u nás na trhu již pěknou řádku let, se v posledních době objevují na pultech stále nové a nové produkty. Mezi nejpopulárnější patří určitě řecký jogurt nebo skyr. I když se v chladicím boxu nachází na totožném místě a na první pohled vypadají skoro stejně, přesto mezi nimi je rozdíl. Víte ale jaký? V čem se liší a proč je zařadit do vašeho jídelníčku?

Jogurt

Jogurt je výrobek, který pochází z mléka a vyrábí se procesem kysání za použití jogurtových kultur. Jedná se o jogurtové kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Tyto kultury dokážou fermentovat mléčný cukr, ze kterého následně vzniká kyselina mléčná. Ta umí mléko vysrážet a dává jogurtu jeho typickou konzistenci i chuť.

I to, jak by měl jogurt vypadat a co by měl obsahovat, je dáno zákonem. U nás by měl obsahovat minimálně 10 000 000 mikroorganismů živé jogurtové mikroflóry v 1 gramu hmoty. Mezi jogurty tedy rozhodně nelze zařazovat dětské krémy a dezerty, pudinky nebo mléčné rýže, které tento předpoklad nesplňují.

Jogurt je možné vyrábět dvěma způsoby. Buď může zrát přímo v kelímku, to však dnes není tak běžné a takové jogurty také bývají dražší. Tyto typy jogurtů bývají husté, spíše gelovité a po zamíchání řídnou. Ve druhém případě se jedná o zrání v tancích, kdy jogurt dozrává přímo v tanku a do kelímku už se stáčí jako hotový produkt. Je typicky řidší a jeho struktura je hladká a krémová.

Co se týče nutriční hodnoty, není mezi jogurty prakticky žádný rozdíl. Jediné, co je důležité, jsou vaše chuťové preference. Určitě tedy také není pravda, že pokud je jogurt řídký, je nějaký ošizený nebo méně kvalitní. Kromě způsobu výroby má totiž na konzistenci vliv také obsah sušiny jogurtu – to znamená obsah bílkovin a tuků. Takže čím vyšší je jejich obsah, tím více sušiny a hustší konzistence.

Jak jogurty vybírat?

Samozřejmostí je, že bychom měli volit především neochucené varianty. V těch doslazovaných se mnohdy skrývají zcela zbytečné látky a také spousta cukru. Pokud vám obyčejný bílý jogurt úplně nelahodí, není nic snazšího, než si jej doma doladit ovocem nebo čekankovým sirupem.

Dalším kritériem by měl být obsah tuku. Vybírejte jogurty kolem 2,5 – 3,5 % tuku. Tučné smetanové jogurty jsou sice chutné, ale mají kromě nadbytku tuku také nedostatek bílkovin, a tím i méně vápníku, který se na bílkoviny váže.

Řecký jogurt

Pokud se trochu pohybujete ve světě fitness a zdravé výživy, jistě vám neuniklo, že řecký jogurt je aktuálně velmi trendy. Čím se ale odlišuje od klasického jogurtu?

Jiný je proces jeho výroby. Po fermentaci mléka jogurtovými kulturami dochází k odebrání kapalné části syrovátky. Díky tomu se sníží obsah vody, a naopak se navýší sušina. Výsledný produkt má tedy vyšší obsah bílkovin. Proto je také typický řecký jogurt krémový a hustý. Neplatí však, že by zároveň byl i tučný. Procento tuku u řeckého jogurtu závisí na tučnosti použitého mléka. Existují tedy řecké jogurty bez tuku i s obsahem tuku 10 % – a při výběru bychom to měli brát v potaz a pečlivě to kontrolovat.

Bohužel dnes chybí efektivní legislativní ošetření toho, co přesně by měl řecký jogurt obsahovat a jak by měl vypadat. Tímto pojmem se tedy může ohánět téměř jakýkoliv výrobek. Jak tedy vybrat správně? Je potřeba číst etikety – ideální řecký jogurt obsahuje jenom mléko (případně smetanu) a jogurtovou kulturu. Obvykle také kvalitní produkt bývá dražší, jelikož výroba pravého řeckého jogurtu se značně prodraží kvůli použitím vyššího množství mléka.

Skyr

Stejně jako u výše zmíněných, i skyr lze zařadit mezi fermentované mléčné výrobky. Má hustou konzistenci a pochází původně z Islandu. Jak se vyrábí? Postup je velmi podobný jako u řeckého jogurtu. Po fermentaci se odfiltruje syrovátka, ale při výrobě se využívají jiné bakteriální kultury a fermentace probíhá delší dobu. To se liší samozřejmě výrobce od výrobce, ale obecně se uvádí, že by tento proces měl trvat alespoň 8 hodin. Na výrobu 1 kg skyru se ale spotřebuje ještě trochu více mléka než u výroby řeckého jogurtu, což se obvykle znovu projeví na ceně výsledného produktu.

Žádný z výrobků tedy nelze označit za nejvhodnější nebo nejlepší, ale je dobré je různě střídat, aby byl váš jídelníček vyvážený a bohatý.

Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/greek-yogurt-skyr

Zdroj obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button