KrásaNemoci a komplikace

Úsměv, který ukazuje až příliš: Jak se zbavit gummy smile?

Určitě někoho takového znáte – a možná podobným problémem trpíte i vy. Odhaluje váš úsměv více dásně než zuby? Pak trpíte gingiválním neboli dásňovým úsměvem, kterému se v angličtině říká gummy smile. Pro mnoho lidí je důvodem ke komplexům a vnímají jej jako vadu na kráse. Proč ale vzniká a dá se s ním něco dělat?

O gingiválním úsměvu hovoříme tehdy, pokud úsměv odhalí více než 3 až 4 milimetry dásní. Dásně pak vypadají větší, a naopak zuby nebo rty působí menším dojmem. Tento problém většinou neznamená žádné zdravotní komplikace, ale je jasné, že zejména ženám může připadat nevzhledný. Dá se s tímto problémem něco dělat?

Proč gingivální úsměv vzniká?

Obvykle je tento kosmetický problém dán geneticky – na vině bývá přebytek dásňové tkáně. Občas se ale tento problém může objevit jako následek zánětu dásní. Ten totiž společně s otokem vede ke zvětšení dásní a bývá nejčastěji způsoben nedostatkem vitaminů skupiny B, zejména nedostatkem vitaminu B6 – pyridoxinu. Zánět dásní obvykle vyplývá z nedostatečné ústní hygieny a zanedbané péče o váš chrup. Pokud je právě zánět příčinou vašeho nevzhledného úsměvu, může představovat i zdravotní problém. Zánět dásní totiž ohrožuje i zuby, srdce a plíce a je nutné jej odborně léčit. Díky tomu pak zmizí i problém s dásňovým úsměvem a vy budete vypadat zase jako dřív.

Na vině mohou být také různé druhy předkusu nebo hyperaktivní obličejové svaly. Občas je vadou příliš krátký horní ret, který není dostatečně široký, aby dásně zakryl, nebo nerovnoměrně velké či křivé zuby.

Jak opět získat hezký úsměv?

Možnosti léčby dásňového úsměvu jsou různé a závisí na příčině. Samozřejmě také záleží, jak moc vás tato kosmetická vada omezuje a trápí a jak moc chcete do nápravy investovat. Jde-li pouze o estetickou záležitost, teoreticky to řešit vůbec nemusíte, ale zejména ženám tento nedostatek dost vadí. Pokud tedy chcete svůj úsměv napravit, máte hned několik možností.

Chirurgický zákrok

Přebytečnou tkáň dásní je možné odstranit chirurgicky. Jde o zákrok, kterému se říká konturování a je to poměrně jednoduchý zákrok, který se provádí pouze v lokálním umrtvení. Dásně jsou ořezány skalpelem nebo laserem čili po operaci bývají citlivé, krvácí a jsou nějakou dobu oteklé. Po zotavení nicméně nezůstávají žádné jizvy a po pár dnech budete v pořádku.

Jestliže je na vině vašich potíží spíše krátký horní ret, je možné chirurgicky zabránit přílišnému zvedání svalů zapojených do úsměvu, což může vizuálně pomoci vytvořit hezčí úsměv. Provádí se také v lokální anestezii. Za takové zákroky si samozřejmě zaplatíte, ale není to nic nedostupného – cena se pohybuje okolo 3 tisíc korun.

Ortognátní chirurgie

Tento obor se zabývá vyrovnáním čelisti a obličeje. Takové zákroky se obvykle provádí v celkové narkóze na operačním sále. Dále je pak potřeba pravidelně docházet na ortodontickou léčbu zaměřující se na léčení nepravidelností chrupu. Jedná se o poměrně dlouhý proces, který trvá řadu let. Tuto metodu je samozřejmě možné použít zejména v případě, kdy je problém způsoben předkusem nebo nerovností zubů. Někdy může být léčba částečně hrazena ze zdravotního pojištění, záleží na typu problému.

Botulotoxin

Botoxové injekce pomohou  v případě, že se dásňový úsměv objevuje kvůli tomu, že se horní ret vyhrnuje příliš nahoru. Injekce této látky způsobí částečnou paralýzu svalů, které zvedají rty, a při úsměvu se ret nedostane tak vysoko. Přibližně každé 4 měsíce je ale nutné terapii opakovat a mnoho lidí také tvrdí, že po aplikaci nemusí úsměv vypadat přirozeně. Je to tedy trochu risk, který navíc není zcela levný. Cena se pohybuje od 3 tisíc výše a zdravotní pojišťovna obvykle tento zákrok nekryje.

Kyselina hyaluronová

Injekce s obsahem kyseliny hyaluronové se dávají do rtu, kde omezí pohyb svalových vláken. Ty se poté tak výrazně nehýbou a neodhalí tolik dásní. Vydrží působit až 8 měsíců, musíte ale počítat, že si zaplatíte 5 tisíc a výše.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/gummy-smile

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button