Jídlo a stravování

Je možné vynechat snídani? Zdravá strava nezávisí na čase, ale na složení

Určitě už jste mnohokrát slyšeli, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, neměla by se vynechávat a kdo ví co ještě. Jaká je ale realita? Skutečně bychom do sebe ráno měli něco nasoukat jen proto, že se to dělat má, i když vůbec nemáme chuť?

Staré moudro říká, že snídani bychom měli sníst sami, o oběd se podělit s přítelem a večeři raději rovnou celou přenechat nepříteli. Ukazuje se ale, že naše tělo v sobě nemá zabudované hodiny a nepozná, zda si dáme první jídlo v sedm nebo v deset. Daleko podstatnější je, aby v jídle byl nějaký řád a aby naše strava byla kvalitní.

Ať se rozhodne vaše tělo

Existují lidé, kteří nedokážou ráno dobře fungovat, dokud si alespoň něco nezakousnou. Když se takoví lidé nestihnou nasnídat, nejen že budou hladoví a bez nálady, ale budou také po zbytek dne deficit dohánět a zbytečně tak navýší svůj kalorický příjem.

Ať si tedy tito lidé dopřejí snídani dle svého gusta, ale pozor na její složení. Je jasné, že třeba koblihy nebo zapékané müsli s ovocem vám dodají jen hodně cukrů, ale žádné pořádné živiny. Navíc kvůli rychlému zvýšení hladiny glykogenu a jejímu brzkému poklesu dojde k rychlému vyhládnutí. Nezapomeňte proto do snídaně zařadit kvalitní bílkovinu či tuky v podobě řeckého jogurtu, tvarohu, vajíček či oříšků a semínek.

Pokud ale hlad ráno nemáte a nic vám nebrání fungovat bez snídaně, není nic špatného na tom, aby vaše první jídlo dne bylo až oběd. Zdravé tělo si dokáže samo říct, kdy má skutečně hlad. Také je velmi individuální, zda oceníte spíše více malých porcí nebo jen dvě velké. Klíčové je složení stravy, nikoliv její načasování.

Proč nesnídáte?

Pokud vám ráno nechutná, stojí za to zamyslet se nad tím, proč to tak je. Jestliže jde jen o to, že se vám ráno nechce drahocenný čas ztrácet snídaní, jistě existuje řada možností, jak to vyřešit. Můžete si vzít snídani s sebou, ale také jít dřív spát, a tím pádem se lépe vyspat.

Hlad po ránu ovlivňuje i to, kdy jste večeřeli. Těžké jídlo na noc může způsobit, že ráno skutečně hlad mít nebudete, ale jisté také je, že si s takovou náloží kalorií vaše tělo příliš neodpočinulo. Není ale ani dobré jíst příliš brzo. Pokud večeříte už v pět a chodíte spát okolo jedenácté večer, měli byste si okolo deváté dopřát menší svačinku, aby vás v noci nebudil hlad a tělo mělo energii na regeneraci.

Jste po snídani ospalí?

Máte dojem, že jste po ranním jídle ospalí, hůř se soustředíte a v práci jste zejména dopoledne méně výkonní? Problémem určitě není samotné jídlo ráno, ale spíše to, kolik toho sníte. Platí, že snídaně by měla pokrýt přibližně 25 až 30 procent z celkového denního energetického příjmu. Pokud je snídaně příliš malá, zasytí vás jen krátce a brzy se budete cítit zase unavení.

Zkuste brunch

Pokud si první jídlo dopřáváte až později dopoledne, můžete si dovolit širší výběr potravin. To se pak z běžné snídaně může stát rovnou brunch – tedy snídaně a oběd v jednom. Dbejte na to, ať vaše jídlo obsahovalo složité sacharidy, kvalitní tuky i bílkoviny, které vás na dlouhou zasytí. Zkuste si dopřát třeba sýry, šunku, vejce, čerstvé ovoce a zeleninu, avokádo, ale klidně i pečené maso, lehký těstovinový salát nebo grilovanou zeleninu. Pamatujte i na vlákninu, která podporuje zdravé zažívání a a udržuje správnou hladinu cholesterolu.

Je ale jasné, že pokud si dopřejete před polednem takto velké jídlo, musíte s ním vystačit až do večera. Brunch může teoreticky způsobit, že sníte více, než byste chtěli. Vše záleží na tom, zda si umíte pohlídat porce a příjem kalorií.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/why-am-i-not-hungry-in-the-morning

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button