DetoxikaceJídlo a stravováníZdravé tipy

Včelí pyl: zázračný antioxidant nebo další módní trend?

Včelí pyl může být zdraví prospěšný, protože může obsahovat vitaminy, minerály, antibiotika a antioxidanty. Je ale třeba pamatovat na to, že nemusí být zcela bezpečný pro osoby alergické na včely. Včelí pyl je směs květového pylu, nektaru, enzymů, medu, vosku a včelích sekretů. Tento pyl se sbírá z rostlin a dopravuje se do úlu, kde se skladuje a používá jako potrava pro včelstvo.

Včelí pyl by se neměl zaměňovat s jinými včelími produkty, jako je med, mateří kašička nebo plástve. Tyto produkty nemusí obsahovat pyl nebo mohou obsahovat jiné látky. V poslední době si včelí pyl získal oblibu ve zdravotnické komunitě, protože je plný živin, aminokyselin, vitaminů, lipidů a více než 250 účinných látek. Mnoho studií zkoumalo navíc zdravotní účinky včelího pylu a zjistilo slibné výsledky. Může včelí pyl prospět i vám?  A jak jej užívat?

Pyl se nachází zejména na samčích pohlavních buňkách rostlin. Při sběru se pyl zachycuje na jemné chloupky na těle včely, která si jej shromažďuje do větších kousků na zadních nohách. Pro tyto účely jej také míchá s malým množstvím nektaru a i svými slinami, které mají relativně vysoký obsah enzymů.

1. Působivý výživový profil s více než 250 účinnými látkami

Včelí pyl se může pochlubit působivým výživovým profilem. Obsahuje více než 250 biologicky aktivních látek, včetně bílkovin, sacharidů, lipidů, mastných kyselin, vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidantů. Z výsledků zkoumání víme, že obsahuje přibližně 40 % sacharidů, 35 % bílkovin, až okolo 10 % vody a mnoho dalších látek. Obsah živin v pylu však závisí na rostlinném zdroji a ročním období sběru. Studie například ukázaly, že včelí pyl sbíraný z borovice má přibližně 7 % bílkovin, zatímco pyl sbíraný z datlovníku obsahuje téměř 35 % bílkovin.

2. Vysoký obsah antioxidantů chrání před volnými radikály a chronickými chorobami

Včelí pyl je nabitý širokou škálou antioxidantů, mezi něž patří flavonoidy, karotenoidy, kvercetin, kaempferol a glutathion. Antioxidanty chrání tělo před potenciálně škodlivými molekulami zvanými volné radikály. Poškození volnými radikály je spojeno s chronickými onemocněními, jako je rakovina a cukrovka 2. typu.

3. Může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, jako jsou vysoké krevní lipidy a cholesterol

Srdeční choroby jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Vysoká hladina krevních lipidů i vysoká hladina cholesterolu v krvi jsou spojeny se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Zajímavé je, že včelí pyl může tyto rizikové faktory snižovat. Je to zejména proto, že antioxidanty obsažené ve včelím pylu mohou chránit lipidy před oxidací.

4. Může posílit funkci jater a chránit je před toxickými látkami

Vaše játra jsou životně důležitý orgán, který odbourává a odstraňuje toxiny z krve. Studie na zvířatech zjistily, že včelí pyl může posílit jejich detoxikační schopnosti. Včelí pyl dovede zvyšovat antioxidační obranu jater, čímž napomáhá tomu, že dovedou odstraňovat vyšší množství odpadních produktů. Je však třeba dodat, že tyto studie byly doposud testovány jen na zvířatech a je třeba ověřit stejné výsledky také u lidí.

5. Obsahuje několik látek s protizánětlivými vlastnostmi

Včelí pyl se tradičně používá ke zmírnění zánětů a otoků. Včelí pyl obsahuje několik látek, které mohou snižovat zánět a otoky, včetně antioxidantu kvercetinu, který snižuje produkci zánětlivých omega-6 mastných kyselin, jako je kyselina arachidonová. Rostlinné sloučeniny obsažené ve včelím pylu navíc mohou potlačovat biologické procesy, které stimulují produkci zánětlivých hormonů.

6. Může vám pomoci vyhnout se nemoci tím, že posiluje imunitu a zabíjí bakterie

Včelí pyl může posílit váš imunitní systém a pomoci vám vyhnout se nemocem a nežádoucím reakcím vašeho organismu. Výzkumy například prokázaly, že může snižovat závažnost a výskyt alergií. Bylo zjištěno, že extrakt ze včelího pylu zabíjí potenciálně škodlivé bakterie, jako jsou E. coli, salmonela a mnohé další.

7. Může napomáhat hojení ran a předcházet infekcím

Včelí pyl má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou tělu pomoci při hojení ran. Antimikrobiální vlastnosti včelího pylu mohou také zabránit infekcím, což je hlavní rizikový faktor, který může ohrozit proces hojení škrábanců, řezných ran, odřenin a popálenin.

Jak včelí pyl užívat?

Pylová zrna po konzumaci v trávicím traktu nabobtnají, protože absorbují vodu. Díky tomu je pak dokáže naše tělo lépe využít a vstřebat obsažené látky. Včelí pyl se užívá perorálně a pro dospělého člověka je denní dávka přibližně 3–5 čajových lžiček, kdy jedna lžička obsahuje asi 7 g pylu. Při užívání by se rozhodně s lékařem měly poradit těhotné nebo kojící ženy a samo sebou se rozumí také to, že včelí pyl samozřejmě není vhodný pro osoby s alergií na pyl.

Může vám skutečně prospět?

Včelí pyl obsahuje více než 200 látek, které mohou mít řadu nutričních a dalších benefitů. Jedná se zejména o antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální účinky, ale také například pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Je však třeba si uvědomit, že výzkumy v této oblasti jsou jen velmi omezené a často ani nezahrnují testování na člověku. Proto je potřeba brát zmíněné účinky s rezervou.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/bee-pollen#TOC_TITLE_HDR_10
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Egor Kamelev: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zahrada-zvire-kytka-vcela-1101191/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button