Ostatní

Které pokojovky se hodí do dětského pokoje? Vyhněte se trnů i toxickým druhům

Pokojovky jsou nejen krásnou dekorací, ale také mohou čistit vzduch nebo pomáhat navozovat v pokoji lepší atmosféru. Určitě mohou být v každém pokoji, včetně toho dětského, ale právě tam je nezbytné vybírat pokojovky obzvlášť pečlivě. Které se hodí do dětského pokoje a kterým se raději vyhnout?

Pokojovky přináší řadu benefitů – čistí ovzduší, bojují proti suchému vzduchu, prospívají také proti vysoké vlhkosti i plísním a samozřejmě také místnost zútulní a dodají jí hezký živý nádech. Děti také mohou vést k péči o něco živého a učit je tomu, že o co se nestarají, to může velmi rychle zvadnout a zahynout. Rozhodně se tedy vyplatí je umístit i do dětského pokoje. Je však třeba je vhodně vybírat, aby odpovídaly věku dítěte, umístění pokoje a také splňovaly bezpečností požadavky.

U malých dětí buďte obzvlášť opatrní

U novorozenců bychom měli přítomnosti pokojovek zcela omezit. Jakmile dítě povyroste, je možné je do pokoje bezpečně vrátit, ale dejte si velký pozor, kde budou. Batolata mají tendenci vše osahávat, trhat a ochutnávat, ráda také vyhazují hlínu z květináčů a může se stát, že květináče na sebe převrhnou. Květiny by tedy měly být mimo jejich dosah. Ideální poloha je na poličkách, skříních nebo v závěsných květináčích. Pohlídat si však musíte také možné padající listy, které by děti jistě rády posbíraly, nebo dokonce snědly.

Starší děti zvládnou náročnější péči

Předškoláci se většinou zvládnou sami postarat o většinu základních druhů pokojových rostlin, které nevyžadují specifickou péči. Velmi vhodný je například nenáročný zelenec, který má navíc několik benefitů – čistí vzduch a odpustí vám, když na něj občas zapomenete se zaléváním. Nezapomeňte ale vždy dítě poučit, jak o rostlinu pečovat, ale také o tom, že se rostliny nesmí jíst nebo se jim lámat listy apod.

Školáci si mohou dovolit i zajímavější druhy

Školním dětem je možné pořídit také náročnější rostlinky. Děti musí pokojovka zaujmout a bavit, aby o ni rády a poctivě pečovaly, proto se vyplatí poohlídnout se po exotičtějších nebo zajímavějších druzích. Velmi dobrou volbou mohou být například netradiční masožravky, kvetoucí živé kameny, tvarované sukulenty, kávovník, nebo některé druhy palem. Populární jsou i hrnkové růže, mučenka či nebo velmi příjemně vonící levandule.

Opatrnosti není nazbyt u kaktusů, které mohou píchat, navíc často mívají lámavé trny, které zůstávají v kůži, což může být dost závažný problém. Přítomnosti květin zvažte také tehdy, je-li vaše dítě pylový alergik. Vždycky je ale možné zvolit stálezelené rostliny, například pokojový bambus.

Co potřebují rostliny?

Rostliny volte také podle toho, jaké podmínky panují přímo v dětském pokoji. Je potřeba volit druhy dle jejich teplotních nároků a také požadavků na intenzitu světla.  Klíčové je především to, na jakou světovou stranu je pokojíček situován. Okna na sever jsou vhodná pro rostliny, které světlo nemají rády, ostatní se tam ale budou trápit. Východ se hodí pro rostliny, které milují polostín, a západ či jih rezervujte pro odrůdy, které se slunci rády vystavují. Květináč nikdy nestavějte doprostřed místnosti ani do prostoru, kde se dítě často pohybuje – předejdete tak nepříjemným nehodám.

Na tyto druhy si dejte pozor

Při výběru pokojevek je nejdůležitějším hlediskem bezpečnost. Rostliny tedy nesmí být jedovaté a neměly by mít ani trny či ostré listy. Určitě se vyhněte například jinak oblíbenému tchyninu jazyku, lopatkovci i azalkám či bramboříkům nebo kalám a prvosenkám. Toxické bývají i oleandry, diefenbachie nebo pryšce. A nepříjemnosti dokáže způsobit i krásná vánoční hvězda. Pěstování jedovatých či dráždivých rostlin byste se měli vyhnout i v jiných místnostech, kde se pohybují děti nebo domácí mazlíčci.

ZDROJ: https://www.thompson-morgan.com/top-10-plants-for-children

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button