CvičeníPéče o tělo

Píchá vás při sportu v boku? Přesné důvody neznáme, ale víme, jak proti tomu bojovat

Při sportu se vám vaše tělo často hlásí nepříjemným pícháním v boku. Známe to asi všichni, ale málokdo už ví, proč to vzniká a jak se tomu dá předcházet. Zejména u běžců se tento problém vyskytuje poměrně běžně. Statistiky hovoří o tom, že až každý pátý výběh doprovází píchání v boku. Obvykle nejde o nic závažného, ale přesto to není nic příjemného a výkony to může značně komplikovat. Proč vůbec tento projev našeho těla vzniká a jak mu lze efektivně předcházet?

Komu hrozí nejčastěji?

S pícháním v boku nejvíce bojují děti a méně trénovaní sportovci. S vyšším věkem se píchání v boku obvykle ztrácí, a to jde také ruku v ruce s trénovaností. Pokud je nějaký člověk skutečně aktivní sportovec, nemělo by ho píchání v boku trápit příliš často.

S pícháním v boku se nejčastěji setkáme u běžců, triatlonistů nebo u jezdců na koni. Méně běžné bývá naopak u plavců a prakticky vůbec nehrozí cyklistům. Píchání v boku úzce souvisí také s intenzitou pohybové zátěže. Obecně platí, že čím vyšší intenzita, tím také vyšší pravděpodobnost výskytu tohoto jevu. Zvolnění tempa je proto jednoduchým a okamžitým řešením píchání v boku, dokáže ulevit u drtivé většiny sportovců.

Jaká je příčina?

Problematika píchání v boku je dobře popsaná a je známá již několik set let. Jednoduše řečeno, setkávali se s ní zcela běžně i naši předci. Již v první polovině 20. let se začaly objevovat první studie, které se snažily popsat příčiny tohoto fenoménu. Oblíbené byly zejména dvě teorie – a to nedostatečné prokrvení bránice při sportovní zátěži nebo také mechanický stres působící na vazy, které zajišťují stabilitu vnitřních orgánů. Prvně jmenovaná teorie byla později vyvrácena, když světlo světa spatřily moderní přístroje, které toto byly schopny ověřit. Na druhém místě zmíněná teorie je nicméně přijímána některými odborníky i dnes. Zároveň je ale prokázané, že píchání v boku se objevuje i u sportů, kde nedochází k velkým otřesům, takže se jedná spíše o méně pravděpodobnou příčinu.

Na co přišli dnešní vědci?

V dnešní době je nejčastěji přijímána teorie, která si píchání v boku vysvětluje jako následek podráždění vnější pobřišnice. To může vznikat během sportovní aktivity třením s vnitřní pobřišnicí. Tato teorie totiž dokáže velmi uspokojivě vysvětlit, proč bolest cítíme právě v boku, ale také odpovídá na to, proč se častěji objevuje u dětí nebo při naplněném žaludku.

Jak se píchání v boku vyhnout?

Jelikož není přesně objasněna příčina, nejsou dány ani jasné postupy, jak se píchání skutečně stoprocentně vyhnout. Existují však jisté metody, které u většiny lidí sklízí úspěch. Na základě pozorování vědci navrhují několik možných způsobů, které by mohly fungovat a snižují pravděpodobnost, že se příznaky při sportu projeví. Které to jsou?

  • Omezení velkých jídel do 2 hodin před plánovaným začátkem sportovní aktivity. Je prokázáno, že po najezení jsou sportovci náchylnější k píchání v boku. Zvětšený objem žaludku totiž může na pobřišnici a břišní stěnu vyvíjet větší tlak. 
  • Vyhněte se sladkým limonádám, džusům a dalším hypertonickým nápojům.
  • Netrénujte příliš intenzivně, ale spíše se zaměřte na delší trvání sportovní aktivity v nižším tempu.
  • Myslete na to, že je nutné během sportu pravidelně a hluboce dýchat. Snažte se dech zklidňovat a zajistit jeho pravidelnost.

Píchání v boku je každopádně velmi nepříjemná komplikace, která čas od času potká téměř každého sportovce. Není třeba se ale obávat, že by se jednalo o nějaký vážnější problém. Pokud budete poznávat své tělo, brzy poznáte, co u vás píchání v boku vyvolává a tomuto se budete vyhýbat.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/stitch-when-running

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button