DetoxikaceJídlo a stravováníKrásaPřírodní léčba

Zázračná máta. Zjistěte, jak ovlivňuje vaše zdraví

Máta je jednou z nejběžnějších a nejznámějších bylinek. Poznáme ji především podle její typické svěží chuti a snad nejčastěji si ji spojujeme s chutí žvýkaček nebo známého koktejlu mojito.

Mátu lze také konzumovat ve formě čaje, který je velmi chutný a skvěle stimuluje především trávící ústrojí. Doporučuje se tedy užívat tehdy, je-li vám těžko od žaludku nebo vás trávíc zažívací obtíže.

Prospěšná bylinka

Výše zmíněné účinky však nejsou vůbec tím jediným, co máta umí. Naopak – máta patří mezi nejprospěšnější bylinky, které vůbec můžeme konzumovat. Navíc jen málokdo je na ni alergický, a tudíž je to bylinka skutečně pro všechny.

Spěte lépe

Mátový čaj je vhodné dopřát si nejlépe před spaním. Nejen, že vám zajistí klidnou noc bez nutnosti chodit na záchod, protože zklidní vaše zažívání. Navíc se díky ní také lépe vyspíte. Máta má totiž silné zklidňující a relaxační účinky a pomáhá vypořádat se stresem.

Vyzkoušejte šálek mátového čaje denně před spaním a určitě ucítíte rozdíl. Máta pomůže vašemu tělu odpočívat a ráno se probudíte o mnoho svěžejší než obvykle.

Pomůže s hubnutím

Máta dokáže také pomoci s udržováním a redukcí váhy. Vše opět souvisí s účinky, které má na náš trávící systém. Funguje-li dobře naše trávení, máme větší šanci zhubnout, anebo si udržet ideální hmotnost. Důležité je, aby v našem těle probíhal metabolismus všech látek, tak jak má, a máta toto dokáže zaručit. Nečekejte, že jen pitím mátového čaje zhubnete, ale minimálně dostanete do normy vaše trávení a metabolismus. A to je první krok k vysněné postavě.

Šetrný detox

O detoxu se dnes mluví ve všech pádech. Tělo je potřeba čistit, zbavovat nečistot a toxinů, a máta vám s tím může pomoci. Dnešní doba je opravdu náročná pro celý náš organismus. Každodenně totiž přijímáme velké množství umělých produktů a toxických látek, aniž bychom si to uvědomovali. V plastech, v kosmetice, z potravin… Naše játra nemají šanci se s takovým náporem vypořádat samy. Potřebují naši pomoc, a tu jim můžeme dát prostřednictvím pití mátového čaje. Látky obsažené v mátě na sebe dobře vážou všechny nebezpečné chemikálie, které se nachází v naší trávící soustavě, a odvedou je ven ještě dříve, než se dostanou do jater.

Krásná pleť

O mátě jste určitě už slyšeli i v souvislosti s péčí o pleť. Právě díky svým detoxikačním účinkům má na naši pleť téměř zázračné účinky. Naše pokožka je hezčí, vyhlazenější a zářivější. Vitamíny, které najdeme v mátovém odvaru, také pleť vnitřně hydratují a zabraňují vzniku předčasných vrásek. Máta má také protizánětlivé účinky, takže ji lze aplikovat i lokálně na zanícená místa, a tak urychlit jejich hojení. Na akné je tedy máta jako dělaná!

Lepší výkony

Je to neuvěřitelné, ale máta má vliv i na naši schopnost koncentrace a na naši výkonnost. Studie dokonce prokazuje, že již samotná vůně máty má na lidský organismus pozitivně stimulační účinek, který vede k lepším výkonům, rychlejším reakcím a kvalitnějšímu soustředění. A když vůně dokáže toto, co teprve samotné pití čaje.

Pro krásnější a silnější vlasy

Máta je zdrojem vitamínů A, C a B12, které hrají velkou úlohu v kvalitě našich vlasů. Skvěle se hodí zejména pro rychle se mastící vlasy, které snadno zplihnou a dobře nedrží tvar. Máta je dokáže posílit a podpořit jejich růst.

Určitě neuděláte chybu, budete-li mít pravidelně mátový nálev. Ale vašim vlasům prospějete ještě více, když si připravíte mátové tonikum, jenž budete do vlasů aplikovat. Není to nic složitého. Jednoduše si uvařte mátový čaj, nechte ho vychladnout. Tuto vodu pak aplikujte do vlasů před každým mytím. Nechte pár minut působit a poté umyjte způsobe, jakým jste zvyklí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button