DetoxikaceNemoci a komplikace

Kouření škodí. Přesto o něm panuje řada mýtů, kterým nejspíš věříte i vy

I přestože je dlouhodobě a všeobecně známé, že kouření zásadně škodí zdraví, přesto se jej doposud nepodařilo zcela vymýtit a pravděpodobně se to nikdy ani nepodaří. Odborníci tvrdí, že lidé závislosti potřebují a je vlastně nemožné se jich zcela zbavit, byť by kampaň byla jakkoliv efektivní. O cigaretách ale přesto koluje spousta mýtů a legend, které mohou uživatele cigaret mást nebo mohou způsobovat předsudky i u ostatních lidí. Vsadíme se, že některým z nich stále věříte i vy. Možná totiž netušíte, že škodlivost cigaret nezapříčiňuje nikotin, ale spíše samotné hoření tabáku. A pravděpodobně ani o elektronických cigaretách nemáte správné informace.

Nikotin není ten největší problém

Nikotin obsažený v tabáku je návyková látka, která způsobuje závislost. Je tedy jasné, že sám o sobě také přináší určitá rizika. Ta však nejsou ve výsledku zas tak dramatická, pokud jde o dospělé a zdravé jedince. V žádném případě by jej však neměli užívat mladiství, těhotné nebo kojící ženy či lidé se srdečními chorobami, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou. Daleko závažnějším zdravotním problémem je u kouření cigaret hoření. Vzniká při něm kouř, který obsahuje nesmírně škodlivé chemické látky. Ty poté pronikají do plic, kde dělají velkou neplechu. Řada z nich může způsobit vážná poškození či nemoci, dokonce i rakovinu plic.

Nikotin je karcinogenní látka a způsobuje řadu nemocí

Nikotin je přírodní sloučenina, obsažená nejen v tabáku, ale i v dalších rostlinách. Možná ani netušíte, že ji najdete třeba v rajčatech nebo paprikách. Má stimulační a uvolňující účinky, ale je také silně návyková. Při pravidelném užívání na něm proto vzniká závislost, která přímo ovlivňuje nervovou soustavu. Nikotin ale není karcinogen a ani primárně nezpůsobuje nemoci, se kterými si kouření běžně asociujeme. Ty jsou obvykle vyvolány tím, že kuřák inhaluje tisíce chemických látek obsažených v cigaretovém kouři, ale samotný nikotin na jejich vznik nemá vliv.

Elektronické cigarety škodí stejně jako ty klasické

Vlivy kouření na lidské zdraví se zkoumají již tak dlouho, že máme spoustu poměrně přesných údajů o tom, jaký vliv má kouření na naše zdraví. Desítky let výzkumů ukazují, že nejzávažnější nemoci jsou zaviněny látkami, které vznikají během hoření. Snížení rizika lze tedy zajistit tak, že odstraníme proces hoření, což splňují bezdýmné alternativy. Jedná se zejména o elektronické cigarety nebo výrobky na nahřívání tabáku. Tyto výrobky nehoří, ale pouze nahřívají tekutou náplň nebo pevnou tabákovou náplň. Dá se tedy říct, že tyto způsoby kouření jsou k plicím šetrnější a zmírňují riziko vážných následků pro naše zdraví.

Kouř z cigaret a aerosol z bezdýmných variant je jedno a to samé

To samozřejmě nemůže být pravda. Tabák v klasické cigaretě se spaluje při teplotě až 800 stupňů Celsia. Následkem toho vzniká kouř, dehet a popel, který jde do plic kuřáka, ale také do okolí. Tento kouř podle výzkumů obsahuje až 6 000 chemických látek, z nichž zhruba 100 je prokazatelně škodlivých. Je prokázáno, že vdechováním tohoto kouře si lze přivodit celou řadu závažných onemocnění. Naopak zařízení, která slouží pouze k nahřívání tabáku, mají uvnitř náplň ze speciálně upraveného tabáku. Tento tabák následně nehoří, ale jen se elektronicky rovnoměrně prohřívá, takže nevytváří cigaretový kouř ani dehet. Následkem toho vzniká aerosol, který obsahuje výrazně méně škodlivých látek.

Mezi zařízením na zahřívání tabáku a elektronickou cigaretou není žádný rozdíl

Zařízení na nahřívání tabáku má uvnitř náplň, která je vyrobena ze speciálně upraveného tabáku. Ta se poté elektronicky nahřívá, takže nevytváří cigaretový kouř ani dehet. Vedlejším produktem je jen aerosol, který obsahuje výrazně méně škodlivých látek. Oproti tomu e-cigareta je elektronické zařízení, které z kapalné náplně vytváří aerosol – ten se však jen na první pohled podobá cigaretovému kouři. Tyto náplně mají různé příchutě a obsah, některé varianty dokonce ani neobsahují nikotin.

Náplně do e-cigaret jsou nebezpečné

Existují dva systémy náplní do e-cigaret – otevřený a uzavřený. U otevřeného si uživatel může obsah zcela dle své volby upravovat a plnit e-kapalinu z vlastních zdrojů a podle vlastního výběru. Naopak do uzavřeného systému e-cigaret se dají vkládat jen ověřené náplně přímo od výrobce. Obsah těchto náplní je přísně monitorován a neměly by se tam objevovat látky, které by mohly způsobovat vážné obtíže.

ZDROJ: https://www.cityofhope.org/blog/10-common-myths-about-smoking-debunked

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button