DetoxikaceJídlo a stravování

Jste závislí na kávě? Zkuste kofeinový detox

Patříte mezi lidi, kteří nedokážou začít den bez šálku kávy? Možná potřebujete espresso v práci, abyste byli v pozdním odpoledni bdělí. Možná si berete energetické nápoje, když se připravujete na zkoušku nebo na noční pracovní projekt. Nebo možná máte ve zvyku pít nealkoholické nápoje s kofeinem a bez své pravidelné dávky si své běžné fungování ani nedokážete představit.

Bez ohledu na formu většina z nás pravidelně konzumuje kofein. Není to těžké, protože kofein je všudypřítomný v našich potravinách, nachází se v nápojích, čokoládě a lécích proti bolesti. Kofein je ve skutečnosti nejčastěji konzumovanou psychoaktivní drogou.

Je káva zdravá?

Ačkoli víme, že se na ni můžeme spolehnout, pokud jde o povzbuzení, stále více výzkumů odhaluje další pozitivní stránky kofeinu, včetně zlepšení paměti, zvýšení sportovního výkonu, příznivého vlivu na zdraví jater a možné ochrany před Parkinsonovou chorobou. Pro některé může mít kofein nezamýšlený důsledek v podobě zahnání hladu, a dokonce může způsobit, že se jim jídlo bude zdát méně sladké, ačkoli jen málo odborníků by ho doporučilo jako pomoc při dietě. Ale i kofeinu může být příliš a je nezbytné jeho příjem sledovat a případně i regulovat.

Výzkumníci dospěli k závěru, že zdravý dospělý člověk může bezpečně konzumovat až 400 miligramů kofeinu denně, což odpovídá přibližně čtyřem šálkům espressa denně.

Co může energetický nápoj udělat s vaším tělem

Z přehledu také vyplynulo, že zdravé těhotné ženy mohou denně zkonzumovat až 300 miligramů kofeinu, což je množství, by neměly nijak ohrozit vývoj plodu a postup těhotenství, ale přesto většina lékařů doporučuje držet příjem kofeinu na hranici 200 miligramů denně.

Výzkumníci rovněž doporučují, aby děti a dospívající nepřekračovali příjem 2,5 miligramu kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti denně, což není zrovna moc a většina dětí to snadno naplní už i jen nějakým kolovým nápojem. Pokud si tedy například pravidelně dopřávají energetické drinky, což je v poslední době moderní, rozhodně doporučený příjem překračují.

Tolerance kofeinu je individuální

Ačkoli doporučení pro kofein vycházejí z konkrétního množství miligramů, účinky se mohou u jednotlivých osob lišit a různí jedinci mohou být schopni tolerovat různá množství.

Lidé se liší v toleranci kofeinu. Mnoho lidí konzumuje kofein bez negativních následků, ale některým jedincům může buď pravidelná konzumace příliš velkého množství kofeinu, nebo konzumace příliš velkého množství najednou způsobit potíže.

Tolerance jedince vůči kofeinu může záviset na hmotnosti těla a způsobu, jakým metabolizuje kofein, což může souviset s genetickými rozdíly.

Kdy se vaše každodenní dávka kofeinu stává problémem

Výzkumy ukazují, že většina lidí konzumuje méně než denní limit 400 miligramů a silnější účinky přílišného množství kofeinu se obvykle projevují při mnohem vyšších dávkách. Přesto je příliš mnoho jakékoli množství, které vede k zažívacím potížím, problémům se spánkem, nervozitě, úzkosti, nepravidelnému srdečnímu tepu nebo nadměrnému močení.

Zdravotní účinky kávy

Abstinenční příznaky mohou narušovat každodenní fungování a mohou zahrnovat silné bolesti hlavy, potíže se soustředěním, podrážděnost, depresivní náladu nebo dokonce příznaky podobné chřipce. Příznaky z vysazení kofeinu byly pozorovány po vysazení dávek již od 100 miligramů denně, i když obecně platí, že čím vyšší je denní dávka kofeinu, tím větší je závažnost abstinenčních příznaků.

Ať už si tedy myslíte, že jste na kofeinu příliš závislí, nebo máte zdravotní či jiný osobní důvod, proč ho omezit zde je několik tipů, které vám pomohou začít.

Tipy pro omezení kofeinu

  1. Veďte si kofeinový deník

Ten vás může informovat o tom, kolik kofeinu konzumujete, a může to být více nebo méně, než si myslíte. Zapisujte si každý den veškeré nápoje i pokrmy s obsahem kofeinu a zkuste aspoň přibližně určit dávku, kterou každý den přijímáte.

2. Poznejte všechny zdroje kofeinu ve své stravě

Nezapomeňte, že kofein se nachází v kávě, čaji, nealkoholických nápojích, energetických nápojích, stejně jako v kakau a čokoládě. Je také přítomen v obohacených pochutinách, některých energetických, a dokonce i v některých lécích proti bolesti.

3. Pokud pijete kávu, postupně snižujte počet šálků denně

Klíčové doporučení je postupné snižování spotřeby kofeinu po dobu několika dnů nebo týdnů. Pokud pijete čtyři šálky kávy denně, můžete je snížit o jeden šálek za týden. Jeden šálek můžete také nahradit kávou bez kofeinu nebo do každého šálku přimíchat trochu kávy bez kofeinu.

4. Vyzkoušejte alternativy kávy, například zelený nebo černý čaj

Čaj vás může stále povzbudit, ale obsahuje méně kofeinu než káva. Šálek černého čaje o obsahuje asi 47 miligramů kofeinu a zelený čaj má asi 25 miligramů na šálek, zatímco v kávě je to 75 až 165 miligramů.

5. Předvídejte, kdy se může objevit chuť na kofein

Zkuste zjistit, ve kterých situacích máte největší pravděpodobnost, že budete mít chuť na kofein. V takové momenty zkuste chuť zahnat něčím jiným, například fyzickou aktivitou.

Nezapomeňte vždy nejprve projednat jakékoli zásadní změny životního stylu nebo stravování se svým lékařem, protože změny mohou ovlivnit vaši náladu nebo zdravotní stav. Obecně ale lze říct, že snížení příjmu kofeinu má pro většinu lidí pozitivní vliv na celkovou pohodu.

ZDROJ: https://edition.cnn.com/2017/10/20/health/caffeine-fix-food-drayer/index.html
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Stas Knop: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cervena-umeni-kofein-kava-2916450/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button