Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

I vaše tělo mohou napadnout paraziti. Jak to poznat a jak se bránit?

Pokud máte domácí mazlíčky, asi pro vás není ničím novým odčervování. Zvířata se poměrně běžně potýkají s parazity. Ale málokdo už tuší, že tito nezvaní hosté mohou klidně ohrožovat i vás. A největším riziko se týká právě prázdninového cestování, kdy pobýváte hodně v přírodě a také se potkáváte se spoustou lidí, často i více intimně.

Statistiky říkají, že se s parazity osobně setkalo asi 80 procent lidí – a možná o tom ani nevědí. Někteří totiž nezpůsobují žádné potíže a v našem těle s námi žijí v jakési symbióze. Jiní ale mohou vyvolávat potíže, které si třeba interpretujeme jako následky stresu či špatné stravy. Je však třeba takovou situaci řešit. Možnosti odstranění parazitů existují, ale často se ani nepřijde na to, že právě oni jsou příčinou vašich potíží. Proto se vyplatí znát symptomy a vědět, kdy je třeba jít k lékaři.

Paraziti dovedou velmi oslabit organismus

Pokud máte v těle nějakého parazita, je téměř jisté, že vás okrádá o potravu, saje vaši krev, ale klidně může napadat i některé buňky. Následkem toho je tělo slabší a postupně chřadne. Nákaza může probíhat bezpříznakově a dlouho nebudete třeba ani pociťovat žádné velké příznaky, nicméně i tak bude parazit podkopávat váš imunitní systém a poškozovat vnitřní orgány.

Neřešená přítomnost cizopasníků vede ke zhoršené imunitě, a tím pádem k větší náchylnosti k dalším onemocněním. Paraziti poškozují tkáně plic, mozku či trávicí soustavy a zvyšují riziko onemocnění plic, epilepsie, rakoviny nebo Parkinsonovy choroby.

Jaké cizopasníky známe?

Člověk je hostitelem pro stovky parazitů. Mezi nejčastější patří komár, štěnice, blechy, pijavice nebo klíšťata, ti ale zůstávají na povrchu těla a můžeme je snadno odstranit. Daleko horší jsou endoparazité, kteří se zabydlí uvnitř. Nejběžnější bývají střevní parazité, ale mohou se usazovat také v plicích, svalech, dýchacích cestách, v krvi, mozku nebo v očích.

Prvok Toxoplasma gondii

Tohoto cizopasníka nejčastěji přenáší zvířata, od kterých chytíte toxoplazmózu. Nebezpečný prvok napadá buňky uvnitř těla a je extrémně nebezpečný zejména pro těhotné ženy. Poškozuje plod, ale také ovlivňuje pohlaví, a dokonce se věří, že má vliv na chování a snižuje inteligenci. Nakazit se lze především z kočičího trusu, nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také špinavé vody.

Střevní parazité

Nakazit se můžete tasemnicí, například z nedostatečně tepelně upraveného masa i kontaktem se zvířaty. Následkem bývají střevní potíže i nevysvětlitelné hubnutí, ale stejně tak může dojít k závažnému poškození jater.

Zejména u dětí se objevuje roup či škrkavka. U roupu je typické svědění konečníku i zvýšená chuť na sladké a mastné. Škrkavka zase vyvolává hubnutí, vyrážky, zažívací problémy, ale i záněty v zažívacím traktu.

Svrab

Děti se mohou nakazit také svrabem. Riziko je vysoké zejména na různých táborech, kdy je běžný těsný kontakt dětí v kolektivu. Tento parazit se projevuje jako vyrážka, která nesnesitelně svědí zejména v noci. Může se přenášet i prostřednictvím znečištěného ložního prádla nebo přes sedadla třeba v MHD či pohlavním stykem.

Prvok Trichomonas vaginalis

Pohlavním stykem se přenáší také bičenka poševní, která se může u žen zabydlet ve vagině a u mužů v močové trubici. Její přítomnost se projevuje svěděním, pálením, výtokem, bolestivým močením. Je nebezpečná zejména v těhotenství a u mužů zvyšuje riziko rakoviny prostaty.

Existuje ochrana před parazity?

Nakazit se dá skutečně na mnoha místech. Obvykle se ale jedná o místa, kde nepanuje dostatečná hygiena. Jde například o to, když čistíte kočičí záchod, mazlíte se s domácími mazlíčky, nebo si dopřejete neumyté ovoce či zeleninu. Pokud si na toto budete dávat pozor, je velká šance, že se vám podaří nákaze uniknout. Opatrní byste měli být při letním koupání nebo také při nechráněném pohlavním styku. Riziko je také kontaminovaná voda, nečisté lůžkoviny nebo čalounění. Dbejte proto na mytí rukou po použití WC a před jídlem a v cizině raději pijte jen balenou vodu.

Jak vyhnat parazity?

Máte-li domácí mazlíčky, zaměřte se na jejich pravidelné odčervování. Vždy také běžte k lékaři, pokud máte kožní, trávicí či intimní problémy nebo se nějakým zásadním způsobem změnil váš zdravotní stav.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/worms-in-humans

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lucas Pezeta: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/priroda-struktura-zvire-rozostreni-5397962/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button