Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Trápí vás nepříjemný zápach z úst? Známe příčiny i řešení problému

Určitě už jste v životě zažili situace, kdy jste prostě za každou cenu chtěli vypadat dobře a odprezentovat se v tom nejlepším možném světle. Jenže jedna věc vám tuto snahu může velmi snadno zkazit – a možná si ani neuvědomíte, že je to problém. Mluvíme samozřejmě o zápachu z úst. Vy sami jej nevnímáte, v zrcadle jej nevykoukáte, ale ostatní lidé ve vašem okolí to mohou vnímat jako první věc, kterou si na vás všimnou. Jedná se o citlivé téma, ale asi se nenajde nikdo, kdo by podobný problém nikdy neřešil. I to je důvod, proč se před důležitými schůzkami vyhýbáme rybám, česneku nebo cibuli. Právě tyto potraviny by nám mohly pěkně zavařit.

Proč váš dech nevoní?

Samotné potraviny nemohou za to, že váš dech zrovna nevoní. Na vině jsou bakterie, které se v ústech rychle množí, pokud pro to mají ideální prostředí. Živí se totiž zbytky, které v dutině ústní zůstávají po jídle, ale také je velmi lákají různé odumřelé buňky. Během toho produkují sirné sloučeniny, které způsobí onen nepopulární zápach z úst, kterému odborně říkáme halitóza.

Jak zajistit svěží dech?

Jedná se o sérii několika kroků, které je třeba dodržovat pravidelně. Prim by v tomto případě rozhodně měla hrát pravidelná a dostatečný ústní hygiena. A nemělo by jít jen o čištění zubů, ale také používání mezizubních kartáčků nebo ústní vody. I přes to se může stát, že váš dech zrovna vonět nebude. To se dá ale snadno řešit, pokud víte, čemu se vyhnout a co naopak do své stravy zařadit.

Česnek

Že je tato potravina na zakázaném seznamu asi nikoho nepřekvapí. Česnek v tomto ohledu rozhodně nemá dobrou pověst. Zápach z úst mají na svědomí v něm obsažené sirné sloučeniny. Tyto látky se také rychle vstřebávají do krevního oběhu a sekundárně se vylučují plícemi a znovu ústy, takže pak vlastně nesmrdí jen váš dech, ale vlastně vy celí. Není ale nutné se česneku v jídelníčku navždy vzdávat, jde o načasování. Pokud si česnek dopřejete, lze dopady jeho zápachu zmírnit důkladnou ústní hygienou, včetně použití mezizubních kartáčků, nitě a pečlivého vypláchnutí ústní vodou.

Cibule

I zápach z cibule vám v ústech přetrvává dlouho. Cibule obsahuje podobně jako česnek sloučeniny síry, které jsou vstřebávány do krevního oběhu a sekundárně jsou vylučovány i dlouho poté, co jste jídlo s cibulí snědli. Problém ale je, že tepelně upravená cibule je součástí téměř každého jídla. Výhodou ale je, že právě takto upravená cibule smrdí podstatně méně, takže riziko trapasu se značně snižuje.

Tuňák v konzervě

Jeho intenzivní vůně může být lákavá, když před vámi leží na stole, ale z úst jiného člověka ji jistě cítit nechcete. Přemýšleli jste někdy, proč je zápach konzervovaných ryb tolik intenzivní? Maso v konzervě totiž začíná přirozeně oxidovat, takže pak získává onen nechtěný kyselý zápach.

Káva a alkohol

Tyto nápoje vytváří v ústech prostředí, ve kterém si bakterie vyloženě libují. Navíc obojí také ústní dutinu vysušuje, což znamená, že se hůře tvoří sliny a bakterie se mohou množit ještě lépe.

Pozor na ketózu

Opatrní buďte také v případě diet s nízkým obsahem kalorií. Tyto typy stravování vedou k tzv. ketóze, což je stav, kdy jsou jako primární zdroj energie využívány ketolátky. Sice vám to může zajistit snadnější hubnutí, ale platí, že pro tento stav je typický zápach z úst, který je výrazně cítit po acetonu a ženám může připomínat pach odlakovače na nehty.

Jak si dech zlepšit?

Možností je hned několik, takže se není třeba bát, když vás čeká důležitá zkouška nebo schůzka. S pomocí těchto věcí budete připraveni se svěžím a příjemným dechem.

Čerstvé bylinky

Zejména petržel, bazalka nebo máta dokážou velmi efektivně bojovat proti špatnému dechu. Pomůže, když tyto bylinky přidáte přímo do jídla, ale klidně si z nich připravte čaj (z máty například) nebo si je po jídle zakousněte čerstvé.

Meloun

Meloun je skvělým zdrojem vitaminu C, podobně paprika, citrusy nebo bobulovité ovoce. Všechny tyto suroviny proto pomáhají ústní dutinu zbavovat bakterií, které způsobují nechtěný zápach.

Zázvor

Má mnoho užitečných vlastností, které se vyplatí využívat. Dokáže například zklidnit rozbouřený žaludek, pomáhat v boji se zákeřným bacilem, ale také se postará o voňavý dech.

Jablka

Jablka vás mohou zachránit, pokud nemáte čas shánět bylinky nebo zázvor. Snadno si je zakousnete doslova kdykoliv a mimo pořádné dávky vitamínů vám také vyčistí ústa a dodají příjemný dech.

Voda

Dostatečný pitný režim je určitě velmi silnou zbraní proti špatnému dechu. Zápach totiž bývá často způsoben suchem v ústech, kdy se hůře tvoří sliny a bakterie si tak skutečně mohou libovat.

ZDROJ: https://www.webmd.com/oral-health/features/get-rid-bad-breath
ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button